שתף קטע נבחר

צילום: אבי אוחיון, לע"מ

הליכוד: בקיץ האחרון לא היתה הנהגה לישראל

יושב ראש סיעת הליכוד, גדעון סער, קרא לממשלה "להחזיר את המנדט לעם לאלתר". יו"ר סיעת מרצ, ח"כ זהבה גלאון, נקטה בלשון קשה יותר ואמרה: "מנהיגים מופקרים, קלי דעת שהימרו על חיי חיילים ואזרחים צריכים להיות ביחד עם חלוץ בחוץ". ח"כ אילון שינה את עמדתו וקרא אף הוא לראש הממשלה להתפטר

"הכישלון אינו יתום. המסקנה העולה מן הדו"ח היא אחת - לממשלת המחדל אין עוד תוקף מוסרי לכהן. עליה להחזיר את המנדט לעם לאלתר" - כך אמר אחרי הצהריים (יום ב') יושב ראש סיעת הליכוד, חבר הכנסת, גדעון סער, בעקבות פרסום מסקנות הדו"ח החלקי של ועדת וינוגרד.

 

דו"ח הוועדה סקר את התנהלות הדרג המדיני והצבאי במהלך חמשת הימים הראשונים של מלחמת לבנון השנייה, ומכיל גם ממצאים בנוגע לשנים שעברו מאז יציאת צה"ל מלבנון. הוועדה מתחה ביקורת קשה על התנהלות הצמרת המדינית והצבאית, ובה ראש הממשלה אהוד אולמרט, שר הביטחון עמיר פרץ והרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ.

 

 

חבר הכנסת יובל שטייניץ (ליכוד) הצטרף לקריאה של חברו למפלגה סער: "השורה התחתונה בדו"ח הביניים של ועדת וינוגרד היא שבקיץ האחרון לא הייתה לישראל הנהגה פוליטית-ביטחונית אפקטיבית", אמר. "אין, ולא יכולה להיות תקלה חמורה יותר במדינה דמוקרטית. אם נותרה בראש הממשלה ובשרים שמץ של פטריוטיות ותחושת אחריות כלפי מדינתנו הקטנה - עליהם להתפטר לאלתר ולהחזיר את המנדט לבוחר".

 

ח"כ סילבן שלום (ליכוד) טען כי "הדו"ח מהווה כתב אישום חמור ביותר נגד אהוד אולמרט והממשלה כולה. על ההנהגה לשים את המפתחות וללכת לבחירות חדשות. אין יותר מקום למשחקי הישרדות ומניפולציות פוליטיות. אני אפעל בכל דרך אפשרית על מנת להביא להפלת הממשלה".

 

המועמד לראשות העבודה, ח"כ עמי אילון, אשר אמר אתמול כי על אולמרט להישאר בתפקידו כיוון שבשלב זה אין לו אלטרנטיבה ראויה אחרת, קרא הלילה לראש הממשלה להתפטר מתפקידו. "אולמרט חייב לקחת אחריות ולהתפטר שכן מסקנות ועדת וינוגרד קשות הרבה יותר מהפרסומים המוקדמים, והן מלמדות על כשל אישיותי כולל של המנהיגות בישראל", אמר. בנוסף, הודיע אילון לראש תנועת "תפנית", האלוף (במיל') עוזי דיין, כי ישתתף בעצרת שתתקיים ביום חמישי בכיכר רבין בתל אביב בעקבות מסקנות דו"ח וינוגרד.

 

גם יושב ראש המפד"ל, זבולון אורלב, דרש מאולמרט להחזיר את המפתחות. "על ראש הממשלה להפסיק להתבצר בתפקידו. אם ראש הממשלה לא התפטר בעקבות החקירות הפליליות נגדו, ועדת וינוגרד לא הותירה לו ברירה אלא להתפטר בשל הכשלונות והמחדלים שגרמו לאובדן חיי חיילים ואזרחים, ומנעו את השגת יעדי הלחימה, בראשם השבת החטופים ופירוק החיזבאללה מנשקו".


חברי הוועדה מציגים את מסקנותיהם (צילום: גיל יוחנן)

 

חבר הכנסת רן כהן (מרצ) אמר כי "מדובר בדו"ח חריף המצביע על כשל חד-משמעי של אולמרט ופרץ במילוי תפקידם. עליהם להסיק את המסקנות ולהתפטר, ואם לא כן, תעבור ההכרעה למגרש הציבורי שיחרוץ את משפטם ויקבע את גורל המנהיגים שכשלו".

 

יו"ר סיעת מרצ, ח"כ זהבה גלאון שנלחמה למען פרסום המסקנות טרם הוצאת הדו"ח הרשמי לאור, הגיבה באופן נוקשה יותר. "מה שהוועדה הייתה צריכה לומר ולא אמרה - זה 'אולמרט ופרץ לכו הביתה'. אמנם הביקורת נוקבת והאמירות נגד ראש הממשלה ושר הביטחון חמורות וקשות, אך ברגע שאין מסקנות אופרטיביות ואין צו גירוש, אין תוקף מוסרי לאמירות הוועדה. אולמרט ופרץ צריכים ללכת הביתה. מנהיגים מופקרים, קלי דעת שהימרו על חיי חיילים ואזרחים צריכים להיות ביחד עם חלוץ בחוץ".

 

יו"ר מרצ, ד"ר יוסי ביילין, הוסיף כי "מסקנות וינוגרד אינן מותירות מקום לפרשנות. עמיר פרץ צריך להסיר מיידית את מועמדותו לראשות מפלגת העבודה והממשלה, ולאולמרט אסור להמתין להפגנות ולזעקות המשפחות השכולות. אם נותרה בו טיפת אחריות לאומית - תרומתו היחידה למדינה ברגע זה תהיה התפטרותו".


השופט וינוגרד מגיש את הדו"ח לאולמרט (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

 

גם הח"כים הערבים לא חסכו שבטם. יו"ר חד"ש, מוחמד ברכה, אמר כי "הדו"ח משקף את היהירות והמיליטריזם שמערכת השלטון בישראל סוגדת להם. סיעת חד"ש הייתה הראשונה שהתנגדה לאופציה הצבאית, שהתבררה בסופו של דבר כהרת אסון לעם הלבנוני ולעם בישראל. שלושת המבוקרים צריכים להסיק מסקנות. זה הזמן שישראל צריכה לאמץ אופציית שלום עם כל עמי האזור".

 

בתנועה לאיכות השלטון התייחסו לפרסום הדו"ח החלקי וקראו גם הם לראש הממשלה להתפטר. בנוסף, הודיעה התנועה שהיא "מגנה את ועדת וינוגרד על כך שלא הסיקה מסקנות אישיות נגד אישים אלו". 

 

יו"ר תנועת תפנית, אלוף במיל' עוזי דיין שהיה שותף להפגנות אחרי המלחמה, אמר היום כי "ועדת וינוגרד אמרה את דברה, ועכשיו על הציבור להגיד את דברו". הוא קרא לאזרחים להגיע להגיע להפגין נגד הצמרת המדינית ואמר כי "אנשי הקואליציה הציבורית לא ייתנו למסמס את המסקנות". 

 

בקואליציה מנסים להרגיע

חברי הקואליציה לא מיהרו להביע ביקורת נוקבת על הצמרת המדינית בעקבות הדו"ח. יושב הקואליציה, חבר הכנסת אביגדור יצחקי לא גיבה את אולמרט ובשיחה עם ynet אמר כי "הדו"ח מאוד-מאוד קשה. סיעת קדימה צריכה לעשות שיקול דעת יסודי ומעמיק כדי לוודא שעתידה כמפלגת שלטון מובטח".  

 

חברים אחרים בקואליציה מיתנו את לשונם אף יותר. חבר הכנסת מתן וילנאי (העבודה) אמר כי "זוהי שעת מבחן למדינת ישראל ולממשלה. אין זה הזמן להתזת ראשים ומאבקים פוליטיים. את עתידם של האישים יקבע הציבור. הדרך היחידה למנוע התנהלות כושלת, כפי שנחשפנו אליה במלחמה האחרונה, היא להפנים ולהטמיע את הלקחים בתוך המערכות, ולהשרישם לטווח ארוך".

 

יושב ראש סיעת העבודה, ח"כ יורם מרציאנו, הודיע כי בכוונתו לכנס בימים הקרובים את סיעת העבודה כדי לדון במסקנות הוועדה. לדבריו, "על ישראל ומנהיגיה להפיק את הלקחים המבצעיים בהקדם האפשרי. אל לנו להשתמש במסקנות הוועדה לעריפת ראשית, אלא להביט קדימה ולהיערך למערכה הבאה".  

 

במפלגתו של ראש הממשלה ניסו למתן את ההתקפה האישית עליו, והביעו בו תמיכה. חבר הכנסת יואל חסון קרא שלא להשתמש בדו"ח כדי להשתלח בממשלה: "נאסרללה לא הצליח לנצח את המלחמה, אל תתנו לו לנצח עכשיו", אמר. "ראוי לקרוא את הדו"ח במקצועיות ולא להפוך אותו לכלי ניגוח פוליטי. על ראש הממשלה לבצע שינויים הכרחיים בהרכב הממשלה בראשותו, ולהתחיל בתהליך של למידת הדו"ח, הסקת המסקנות ויישום לקחים לקראת האתגרים הבאים".

 

יושב ראש ועדת החוקה, ח"כ מנחם בן ששון (קדימה), אמר כי "חברי קדימה עומדים לצד ראש הממשלה, ממשלתו ומפקדי צה"ל שפעלו מתוך אינטרס אחד: חשיבות ההגנה על המדינה ואזרחיה, והחזרת הבנים הביתה. ראש הממשלה נאמן עלינו כמי שהסיק הלקחים הדרושים - לא בחיפזון, אך באחריות הראויה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ועקנין
גלאון. היו נחוצות מסקנות אופרטיביות
צילום: דודי ועקנין
צילום: ירון ברנר
שלום. כמו כתב אישום
צילום: ירון ברנר
סער. להחזיר את המדנט
צילום: גיל יוחנן
יצחקי. שיקול דעת יסודי ומעמיק
צילום: אלכס קולמויסקי
אורלב. שאולמרט יפסיק להתבצר בתפקיד
צילום: גיל יוחנן
ח"כ חסון. לא לנגח
אילון. שינה עמדתו
צילום: צפריר אביוב
מומלצים