שתף קטע נבחר

פרץ ולבני שוקלים להתפטר; אולמרט עוקץ

אחר הצהריים תיוועד שרת החוץ עם רה"מ, ולאחר מכן תכנס מסיבת עיתונאים. דרישתה הראשונה: להשתתף בכל הדיונים הביטחוניים. בסביבתה לא פוסלים את האפשרות שתתפטר - אחרים מעריכים שתסתפק בלתבוע פומבית את התפטרות אולמרט. התייעצויות קדחתניות גם בלשכת שר הביטחון. אולמרט לא נשאר חייב: "כל מי שאצה להם הדרך, אני ממליץ - לאט לכם", אמר בישיבת ממשלה מיוחדת לדו"ח וינוגרד. דיכטר מתייצב לימינו: "הדיבורים על מעורבותי באיזה פוטש הם חסרי שחר"

טלטלת וינוגרד הגיעה היום (ד') אל שולחן הממשלה. באווירה מתוחה מתמיד, כשבתוך מפלגת השלטון כבר מדברים בגלוי על "פוטש" נגד אהוד אולמרט ויו"ר הסיעה אביגדור יצחקי קורא לו להתפטר - התכנסו השרים, לדיון בדו"ח החלקי והחריף אודות מלחמת לבנון השנייה. 

 

בפתח הישיבה שב אולמרט ואמר כי מסקנות וינוגרד חמורות: "מיד עם קבלת הדו"ח קראתי ולמדתי אותו לעומק. הוא מצביע על כשלים חמורים ביותר של הממשלה, ומטבע הדברים - שלי בראשה". כשהשרה ציפי לבני יושבת לצדו, הוא עקץ את מי שמנסה בעיניו לגרוף רווח פוליטי: "כל מי שאצה להם הדרך כדי לנצל מצב זה, אני ממליץ - לאט לכם".  

 

את מרכז תשומת הלב הבוקר תופס העימות המתוקשר בין ראש הממשלה לשרת החוץ שלו. בתגובה ראשונה על הדו"ח הקשה, אמרה לבני לעמיתיה השרים: "לאור היעדים עמם אנו צריכים להתמודד, יש צורך בתיקון מיידי של הליקויים - תיקון מיידי הינו קריטי". לדבריה, כשלים רבים היו ידועים גם ללא וינוגרד והוועדה שתאכוף את יישום המלצותיו: "לא היה צריך לחכות לדו"ח ואין צורך לחכות לוועדה, כדי להבין שיש לשתף את משרד החוץ בדיונים ביטחוניים. צריך להזמין את אנשי המשרד לכל הדיונים הביטחוניים המתקיימים מעתה ואילך, ולא צריך להמתין לשם כך להחלטות הוועדה".

 

בשעה ארבע אחר הצהריים יוועדו אולמרט ולבני ביחידות, ומיד לאחר מכן תכנס השרה מסיבת עיתונאים. בסביבתה לא פוסלים את האפשרות שהיא תודיע לו על התפטרותה. גורמים אחרים העריכו כי במסיבת העיתונאים היא תתבע את פיטוריו - אך לא תתפטר עדיין בעצמה.   

 

פוליטיקאי נוסף ששוקל הבוקר את צעדיו הוא שר הביטחון, עמיר פרץ, שאף

הוא לא הגיב עדיין באופן רשמי ומסודר לדו"ח. בישיבת הממשלה הוא נראה מתוח מאוד, וכמו לבני - סירב לדבר עם העיתונאים שהמתינו לו בכניסה. מקורביו אמרו ל-ynet כי השר שוקל ברצינות להתפטר כבר עתה, עוד לפני הפריימריז לראשות מפלגת העבודה בסוף החודש. "המחשבה על כך עוברת לו בראש בימים האחרונים, אולם לא ברור מתי הוא יקבל החלטה בנושא ולא ברור מה תהיה החלטתו", אמרו הגורמים.

 

בסביבת השר הדעות חלוקות, לגבי היתרון שיש מבחינתו בצעד שכזה לקראת הבחירות הפנימיות. על כל פנים, כבר עתה משגר מטה הבחירות שלו הודעות דוא"ל למתפקדים עם ציטוטים מחמיאים-יחסית מתוך הדו"ח. "כשחופרים לעומק", אומרים אנשי פרץ, "מתברר שעמיר הוא היחיד שיוצא יחסית טוב מדו"ח וינוגרד. הוא קיבל החלטות הגיוניות ופעל בצורה נכונה במהלך המלחמה. עכשיו הוא מוביל מהפכה שלמה בצבא, וחשוב מאוד שהציבור יידע את זה".

 

מי שלא מתלבט הוא השר אבי דיכטר, שהצהיר היום כי הממשלה בראשות אולמרט צריכה להמשיך בדרכה ולתקן את הכשלים: "זו העת להפגנת עוצמה, אחדות וחוסן, הן ברמה הלאומית והן במפלגה". דיכטר הבהיר: "כל האמירות על כך שאני עוסק באיזה 'פוּטש' נגדך או מתכוון להתפטר הן חסרות שחר. כל חיי תרמתי מתוך המערכת, וכך אני מתכוון להמשיך לעשות". 

 

בינתיים, על רקע המחלוקות הקשות בתוך קדימה ובצל הקואליציה המקרטעת, העלה השר שאול מופז פיתרון משלו: ממשלת אחדות לאומית "רחבה ככל האפשר" בראשות אולמרט, "כדי לשמור על אחדות בעם ולאפשר התנהלות ממשלתית בתנאים שנוצרו". ואילו השר ראלב מג'אדלה ממפלגת העבודה הזהיר את חבריו: "האלטרנטיבות הן ממשלת ימין או ימין-קיצוני, ולכן אין טעם לפרק את הממשלה הזאת".   

 

ליפקין-שחק יישם את וינוגרד

אתמול, לאחר שהבטיח ללמוד היטב את הדו"ח וליישם את המלצותיו, ניהל אולמרט מרתון פגישות עם ראשי מערכת הביטחון ועם בכירים ויועצים נוספים. היום הוא יבקש מהממשלה לאשר

 את הקמתו של צוות מיוחד ליישום המלצות וינוגרד. הצוות, בראשותו של הרמטכ"ל לשעבר, אמנון ליפקין-שחק, יתבקש להגיש בתוך חודש רשימת צעדים לפעולה, שעל יישומם ישקדו כל האגפים במשרד רה"מ. הממשלה צפויה גם להקים ועדת שרים - בראשות אולמרט עצמו - שתבחן את יישום הדו"ח.

 

על פניו, בסביבתו הקרובה של ראש הממשלה מנסים לשדר עשייה ולהוביל סדר יום: "אנחנו לא סוגרים את האורות ולא הולכים הביתה, יש אווירה של עבודה", אמר ל-ynet אחד המקורבים לאולמרט. אולם בפועל, למרות שיחות המוטיבציה שעורכים בכירי לשכת רה"מ לעובדיהם, נראו אתמול אנשי הלשכה בהלם. "אין ספק שמדובר במהלומה קשה, שספק אם ראש הממשלה יוכל להתאושש ממנה", אמרה אחת מהם. "אני לא בדיוק יודעת מה קורה אצל ראש הממשלה, אבל אצלנו לא מפסיקים לדבר על התחושות הקשות. זה בהחלט עלול להיות סופה של קדנציה, אחרי שנה בלבד".


פורסם לראשונה 02/05/2007 09:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא מחכה לוועדה: לבני
צילום: עידו ארז
לא עוסק בפוטש: דיכטר
צילום: רונן בוידק
לא החליט: פרץ
צילום: ניב קלדרון
אחדות לאומית: מופז
צילום: דודי ועקנין
צילום: גיל יוחנן
לאט לכם: אולמרט
צילום: גיל יוחנן
מומלצים