שתף קטע נבחר

מבקר המדינה: לאן נעלמו נקודות "הנוסע המתמיד" של הוועד האולימפי?

ההכנות לקראת בייג'ין 2008 בעיצומן, אולם המבקר מיכה לינדנשטראוס מזהיר מפני התנהלות הארגון האמון עליהן. מייצוג בלתי הולם של חברים בוועד וכלה בניהול ההוצאות הכספיות שלו. דו"ח המבקר

קצת יותר משנה לפני אולימפיאדת בייג'ין והוועד האולימפי הישראלי סופג ביקורת רבה מדו"ח מבקר המדינה לשנת 2007. השופט מיכה לינדנשטראוס לא הסתפק בחשיפת העוולות במשרדי הממשלה השונים, אלא החליט לבדוק בקפדנות גם את הנעשה בספורט הישראלי ובמיוחד בניצול המשאבים שעמדו לוועד האולימפי ומנהלת הספורט ההישגי.

 

המבקר קובע כי בוועד האולימפי אין אמות מידה לקביעת הייצוג של איגודי הספורט השונים בהנהלה. לכן לא ברור על פי אלו שיקולים נקבע בתקנון הוועד שלאיגודים מסוימים יהיה ייצוג ולאחרים לא. ביקורת נשמעת גם על העובדה שלהתאחדות לכדורגל יש ארבעה נציגים בהנהלה בעוד לשחייה ולאתלטיקה הקלה, ענפים מרכזיים במשחקים האולימפיים, יש רק נציג בודד. המבקר מבקש מהוועד לקבוע אמות מידה לקביעת שיעור הייצוג של ענפי ספורט בהנהלתו ובאסיפה הכללית.


צבי ורשביאק, יו"ר הוועד האולימפי (טל שחר)

 

המבקר חושף כי בשנת 2004, במהלך אולימפיאדת אתונה, רכש הוועד האולימפי כרטיסים לבעלי תפקידים ואנשי עסקים, עימם יש הסכם חסות, באלפי שקלים. נמצא כי באוגוסט באותה שנה רכש אף יו"ר הוועד, צבי ורשביאק, עבור אדם בעל תפקיד ציבורי כרטיס כניסה לתחרות ההתעמלות ב-200 יורו (כ-1,100 ש'). כמו כן, נרכשו כרטיסים נוספים לתחרויות עבור מנכ"ל של גוף ציבורי ב-760 יורו (כ-4,180 ש').

 

מבקר המדינה הורה לוועד האולימפי להימנע מלתת מתנות אישיות מכספו, ובעיקר לבעלי תפקידים בגופים ממשלתיים ועסקיים שיש לו קשר איתם. כמו כן, נדרש הוועד לקבוע כללים ברורים בעניין זה ולפעול ליישומם.

 

המבקר לא אהב את העובדה שרק שתי נשים כיהנו בהנהלת הוועד האולימפי (שתיים נוספות שימשו כמשקיפות), זאת למרות שהתקנון קובע כי שש נשים לפחות מחויבות להיות שם. לדעת משרד מבקר המדינה, הימצאותן של שתי חברות בלבד בהנהלה (המונה 31 חברים) אינה עולה בקנה אחד עם הנדרש באמנה האולימפית ולפיה יש לקדם נשים במוסדות הספורט, ובייחוד בהנהלות של ארגוני ספורט לאומיים ובינלאומיים.

 


זאבי. הועד האולימפי מאפשר חוזי אימוץ לספורטאים? (צילום: איגוד הג'ודו)

 

לינדנשטראוס התקומם אף על החלטת הוועד האולימפי להורות לספורטאים באולימפיאדת אתונה לחתום על מסמך המחייב אותם לא לחתום על חוזי אימוץ בזמן המשחקים האולימפיים. המבקר ביקש לשקול ולשנות את נוסח ההתחייבות לקראת בייג'ין 2008 ויאפשרו לספורטאים להתפרנס מהישגיים הספורטיביים גם דרך חוזי פרסום.

 

בכלל, הביקורת העלתה כי לוועד האולימפי אין נוהל להתקשרות עם נתוני שירותים ובדרך כלל הוא עובד עימם בלא לבדוק קודם לכן הצעות נוספות של מועמדים לביצוע העבודה. כך עולה מההחלטה למנות אדריכלית לתכנון המוזיאון האולימפי בשכר של 120 אלף דולר. הוועד, קבוע המבקר, לא עשה בירור כלשהו לגבי שכר שאדריכלים נוהגים לבקש בעד תכנון פרויקטים מסוג זה.

 

כמו כן, הוועד לא פנה לאדריכלים בבקשה לקבל מהם הצעות לתכנון המוזיאון ולפני הנהלתו הוצגה מועמדת אחת בלבד כדי שתאשר את העסקתה. לדעת מבקר המדינה, הוחלט למסור לאותה אדריכלית את ביצוע העבודה, שבעה חודשים לפני חתימת ההסכם עימה וארבעה חודשים לפני שהנהלת הוועד בכלל אישרה את החוזה.

 

הביקורת של המבקר העלתה כי שלא מקובל במגזר הציבורי-ממשלתי, הוועד האולימפי אינו מחייב את חברי הנהלתו ואת הספורטאים הנוסעים לחו"ל במימונו, להעביר אליו את ההטבות הניתנות בתכנית "הנוסע המתמיד". לדעת המשרד, מאחר שעיקר המקורות התקציביים של הוועד הם כספי ציבור, עליו לדאוג שהנקודות בטיסות יירשמו לזכותו ולא יישמרו אצל הבכירים או הספורטאים.

 

גם מנהלת הספורט ההישגי לא יצאה נקייה מהדו"ח. המבקר מצא כי אין בה נוהל מחייב הקובע מי ממנה את המנהלה וכמה נציגים יהיו בה לכל אחד מהגופים

 השותפים בה. לדעת משרד מבקר המדינה, על מנהל הספורט והוועד האולימפי לקבוע בנוהל מחייב את הרכב המנהלה, כלפי מה היא אחראית ומי רשאי לפזרה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיכה לינדנשטראוס
צילום: גיל יוחנן
מומלצים