שתף קטע נבחר

אפקט וינוגרד: נתק בין ישראל לפלסטינים

בביקורה האחרון של מזכירת המדינה האמריקנית סוכם כי ראש הממשלה ונשיא הרשות ייפגשו אחת לשבועיים. בינתיים עסוק אולמרט בייצוב המערכות בעקבות פרסום הדו"ח, רייס ביטלה את הביקור בישראל, המצב הביטחוני מידרדר - ופגישה נוספת אפילו לא נקבעה. בירושלים מודאגים: "צריך למצוא דרך לנהל את הדיאלוג שימנע הידרדרות נוספת"

לא עבר זמן רב מאז הוחלט כי ראש הממשלה אהוד אולמרט והנשיא הפלסטיני אבו מאזן ייפגשו אחת לשבועיים כדי לקדם את התהליך המדיני - אבל נראה כי הצדדים שוב מתרחקים זה מזה. הודעתה אתמול של מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, כי לא תגיע לביקור בישראל בעקבות המצב הפוליטי המורכב בישראל, רק חיזקה את התחושה כי אחרי הצעד שעשו ישראל והרשות קדימה, באים שני צעדים לאחור. 

 

הדו"ח החלקי שפרסמה ועדת וינוגרד גרם לשיתוק מערכות מדיני אצל אולמרט בכל מה שנוגע לפלסטינים והפגישה האחרונה בין ראש הממשלה לאבו מאזן נערכה ב-15 באפריל - לפני יותר משלושה שבועות. עם זאת בצד הפלסטיני מציינים כי למרות שהפגישות אינן מתקיימות במחזוריות שביקשה רייס, המגעים בין הצדדים נמשכים. גורם ברשות העריך היום בשיחה עם ynet כי אבו מאזן ואולמרט ישובו להיפגש כשייווצרו התנאים המתאימים וכי ועדת וינוגרד אינה הסיבה להפסקת המפגשים.

 

הדאגה: המצב הבטחוני והקיפאון המדיני יוביל להסלמה

אולמרט עסוק בפתרון המשבר סביב ועדת החקירה לכשלי לבנון בעוד ההסלמה מול הפלסטינים נמשכת. בשבוע שעבר דיווחו הרמטכ"ל גבי אשכנזי וסגן ראש השב"כ בישיבת הממשלה השבועית, על התעצמות תנועות ההתנגדות הפלסטיניות והתגברות האנארכיה ברשות. במקביל נמשך ירי הקסאם, התעצמות החמאס והמשך הברחות אמצעי הלחימה מסיני לעזה. ביום ראשון הבא יתכנס הקבינט לביטחון לאומי וידון במצב ובאפשרויות הפעולה הצבאית ברצועת עזה.

 

גורמים מדיניים הביעו דאגה כי המצב בו נמשכת ההידרדרות הביטחונית סביב רצועת עזה, ובמקביל לא מתנהל דיאלוג מדיני כפי שהתחייבו עליו אולמרט ואבו מאזן, יוביל להסלמה. הם מציינים שלמרות הנכונות שהפגינו ראש הממשלה והנשיא הפלסטיני להתקדם בסוגיות הסיוע ההומניטארי והנכונות לבחון את היוזמה הסעודית על ידי ישראל, עלול המצב להידרדר לפעולות מלחמתיות אשר ישרתו את הגורמים הקיצוניים הפלסטיניים.

 

בלשכת אולמרט ציינו היום שלא נקבע מועד לפגישה נוספת בין אולמרט לאבו מאזן. על פי לוח הזמנים המקורי נועדה הפגישה האחרונה בין השניים להיערך ביום ראשון שעבר, ה-29 באפריל אלא שבגלל עיתוי פרסום דו"ח וינוגרד ביום למחרת היא נדחתה. בינתיים ממשיך ראש הממשלה אולמרט לעסוק בכיבוי השריפות שלאחר וינוגרד ומחר הוא יכנס את הקבינט לביטחון לאומי כדי לדון בחלקו הסודי של הדו"ח החלקי של ועדת וינוגרד. על רקע זה, מועד לפגישה עם אבו-מאזן טרם נקבעה.

 

"יש למצוא דרך לנהל דיאלוג - למרות הבעיות הפוליטיות"

גורמים מדיניים בירושלים מציינים כדוגמא לפגיעה בתהליך המדיני מול הפלסטינים את העובדה שישראל לא קיבלה עדיין החלטה בנוגע לתכנית המעברים של הגנראל קית דייטון. תכנית זו תאפשר הקלות נוספות לאוכלוסיה האזרחית הפלסטינית. בין היתר מדובר על פתיחה של המעבר הבטוח לכלי רכב פלסטינים בין רצועת עזה ליהודה ולשומרון.

 

"צריך למצוא דרך לנהל את הדיאלוג שימנע הידרדרות נוספת, למרות הבעיות הפוליטיות בירושלים", אמר היום גורם מדיני במשרד החוץ, אשר ציין את דחיית ביקורה של רייס כאזהרה מפני הקיפאון. עם זאת ציינו במשרד החוץ שהשרה ציפי לבני ממשיכה בימים אלה בעבודה המדינית, אשר שיאה השבוע יהיה בפגישה עם שרי החוץ של מצרים וירדן בקהיר. ראש הממשלה ימשיך גם הוא במהלכים המדיניים וייפגש בשבוע הבא בפטרה עם המלך עבדאללה.

 

בצד הפלסטיני, כאמור, מדגישים כי הצוותים הפלסטינים והישראלים מקיימים שיחות לסירוגין וכי המנהיגים מתעדכנים בפרטים. "לפי שעה אין כל התקדמות ולא נראית התקדמות באופק, אבל ישנם מגעים ואנו מקווים שהם יבשילו לקראת דברים יותר רציניים שיאפשרו פגישות של המנהיגים, פגישות שיניבו תוצאות ואופק מדיני רציני", אמר גורם ברשות בשיחה עם ynet.

 

ברשות הפלסטינית אין עדיין עמדה ברורה בנוגע למסמך האמריקני ולתוכנית דייטון. הגורם אומר כי אבו מאזן פועל לשכנע את הפלגים הפלסטינים לקבל את התוכנית, אבל גם לאבן מאזן קשה לשכנעם, "שעה שישראל ממשיכה בפלישות היום יומיות לגדה וממשיכה לאיים בפעולה נרחבת ברצועה. לנו אין את וינוגרד, אבל יש לנו מחלוקות משלנו. מה גם שהצד הישראלי לא סיפק להנהגה הפלסטינית שום דבר שהיא יכולה לבוא עימו לפלגים ולשכנעם לשוב להפסקת האש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. אין פגישה עתידית
צילום: איי פי
אבו מאזן. גם לו יש מחלוקות פנימיות
צילום: איי אף פי
מומלצים