שתף קטע נבחר

בקרוב: רוצים לתרגל יוגה? תשלמו זכויות לאמריקנים

מדריכים בארצות הברית רשמו את תנוחות היוגה כפטנט, ומי שירצה בעתיד לתרגל אותן יצטרך לשלם על זכויות יוצרים. בהודו חוששים כי החוכמה העתיקה נגזלת מהם, ואפילו הממשלה נדרשה לעניין

אם בעבר היה אימון היוגה עיסוק אזוטרי, אותו הביאו "ילדי הפרחים" לתודעת המערב, הרי שכיום התפשט הטרנד והפך ללהיט גם בקרב ספורטאים, סטודנטים, יאפים ואנשי רוח. במיוחד מעניינת העובדה שהיוגה, הכוללת כידוע בנוסף לאימון הפיזי גם פילוסופיה מרתקת, הצליחה להדביק בקסמה פסיכותרפיסטים רבים והתקבלה כמרכיב חשוב במערך הרפואה האלטרנטיבית.

 

סקר של מדיהמרק קובע כי יותר משלושה מיליון אמריקנים התאמנו ביוגה לפחות פעמיים בשבוע בשנת 2006. סקר נוסף של ה'יוגה ג'ורנאל' מצא כי חובבי היוגה הוציאו באותה שנה יותר מ-3 מיליארד דולר על מנויים לשיעורי יוגה, סדנאות, מזרונים, ספרים, פריטי אופנה ועוד דברים הקשורים לתורת האימון מהמזרח הרחוק.


עוד פטנט אמריקני? מדיטציה (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

מכיוון שעסקי היוגה השונים מגלגלים כסף רב, התחילה נהירה אל משרדי הפטנטים כדי לשמור על זכויות היוצרים. משרד הפטנטים האמריקני כבר הספיק לחתום על 150 זכויות יוצרים הקשורות ליוגה, 134 פטנטים על אביזרי יוגה ו-2,315 סימנים רשומים של יוגה.

 

ביקראם צ'אודרי, מורה ליוגה החי בלוס אנג'לס, הוא מורה שנוי במחלוקת. הוא רשם במשרד הפטנטים האמריקני את סדרת התנוחות "שלו". אלו 26 תנוחות יוגה אותן הוא מלמד וכיום הן רשומות כפטנט שלו, כלומר מי שלמד אותן אצלו כתלמיד ורוצה להנחיל אותן לאחרים כמדריך צריך לשלם לו סכום כסף לא מבוטל על הזכויות.

 

תנוחות ותנועות בנות אלפי שנים הופכות לפטנט אמריקני

מקרה זה יצר הדהוד בעולם היוגה, השקט בדרך כלל: איך אפשר לרשום פטנט על תנוחות יוגה בנות יותר מ-5,000 שנה. ביקראם טען כי אינו מבקש בעלות על היוגה אלא על רצף התנוחות. כמו שצלילים תמיד היו קיימים בעולם אך רצף מסויים של צלילים הינו יצירה אשר מוגנת בזכויות יוצרים. כנגד טענה זו ניצבת העמדה לפיה ביקראם למד את כל תנוחות היוגה מהמורה שלו, ולא המציא אותן.

 

ביקראם אינו היחידי שהצליח לעשות זהב מיוגה. מורים רבים רשמו את שם הזרם, הלוגו והספרים שלהם כסימן רשום בארצות הברית. צעד זה נועד כדי לשמור על איכות ואחידות: מי שילך ללמוד איינגר יוגה לדוגמא, יודע בדיוק מה הוא מקבל, בדיוק כמו לקוח שקונה בקבוק קוקה קולה בחנות.


יוגה להמונים (צילום: עמית מגל)

 

מעשהו של ביקראם בארצות הברית עורר פחד בקצה השני של העולם, בארץ מוצאו של ביקראם ובמולדת היוגה עצמה. ממשלת הודו הקימה צוות פעולה מיוחד שמטרתו לקטלג את הידע העתיק של היוגה, בעיקר את תרופות האיורוודה ואת תנוחות היוגה. המידע יאוחסן בצורה דיגיטלית ויתורגם מסנסקריט וטמיל לחמש שפות בינלאומיות שונות, כך שהפקידים הממונים על רישום פטנטים בארצות השונות בעולם ייווכחו שהיוגה לא נוסדה באמריקה.

 

פירוש המילה יוגה מסנסקריט הינו איחוד. היוגים מאמינים באחדות קוסמית שכולנו חלק בה. הם מאמינים כי לכל אחד יש גישה לידע ולחוכמה של היוגה. גישה זו מתנגשת עם המצב הקיים, בו כוחות השוק המסחריים מנצלים את הפופולריות של החכמה העתיקה ומורים מנכסים לעצמם קטעים מחכמה זו לשם צבירת הון אישי.

 

יוזמתה של ממשלת הודו, בלשון פשוטה, באה למנוע מצב שאדם בהודו שמזה 60 שנה עומד כל יום על הראש יצטרך לשלם כסף לאמריקני שירשום את עמידת הראש כפטנט, אם ירצה ללמד את סוד אריכות החיים שלו. ההודים מרגישים ששוב גונבים מהם את חוכמתם ומרוויחים כסף על גבם, כמו שקרה עם תרופות האיורוודה השונות, שגם הן כבר רשומות כפטנט של חברות תרופות מערביות שונות. לדוגמא הכורכום, אשר מהווה מרכיב חשוב בתערובות המסאלה ההודית. על פי האיורוודה, הכורכום מגן על הכבד מפני

 רעלים, אך כיום מוכרות אותו חברות התרופות כתרופה - וכפטנט רשום.

 

בהודו חשים כי שיטת המסחר הבינלאומי גורמת עוול למדינות המתפתחות. לפני שנתיים פעלה ממשלת הודו כדי למנוע ייצור תרופות אשר רשומות בארצות הברית כפטנט, וזאת כתוצאה מלחץ של איגוד המסחר הבינלאומי. אך אותו איגוד לא עושה כעת מאום כדי למנוע את גניבת החוכמה של היוגה ואת רישומה במשרד הפטנטים האמריקני. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
למי שייכות זכויות היוצרים על היוגה?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים