שתף קטע נבחר

הרפורמה לבחירת היועץ תוקנה ואושרה; לבני נגד

שר המשפטים הסכים לנוסחת הפשרה, לפיה נשיא בית-המשפט העליון יוסיף למנות את יו"ר ועדת האיתור למשרת היועץ המשפטי - אך המינוי יהיה על דעת השר. בנוסף, כפי שרצה פרידמן, הוועדה תגיש שניים עד שלושה מועמדים סופיים לאישור הממשלה. הצביעו נגד: לבני, שטרית ושרי העבודה. נתניהו ברוח גבית למזוז: רפורמות מבצעים בהתייעצות, לא בצורה חפוזה כפי שעושה הממשלה

הושגה פשרה בקרב רווי היצרים סביב הליך מינויו של היועץ המשפטי לממשלה. שר המשפטים, דניאל פרידמן, נאות היום (א') לאמץ את נוסחת הפשרה, אותה גיבש מזכיר הממשלה ישראל מימון בשמם של אהוד אולמרט וכמה מהשרים. זמן קצר לאחר גיבוש הנוסחה היא הובאה להצבעה בממשלה - ואושרה ברוב של 17 נגד 7, כשבמתנגדים: שרי העבודה (להוציא ראלב מג'אדלה) והשרים ציפי לבני ומאיר שטרית מקדימה - שניהם שרי משפטים בעבר.

 

במסגרת הפשרה הוחלט כי יו"ר הוועדה המאתרת את המועמדים למשרה יהיה שופט בדימוס, אשר ימונה על-ידי נשיא בית-המשפט העליון - כך מקובל גם היום, וזו הייתה עמדתו של מני מזוז. מנגד, לשביעות רצונו של פרופ' פרידמן, מינוי היו"ר יהיה בהסכמת השר. הישג נוסף שרשם שר המשפטים הוא כי שניים עד שלושה מהמועמדים הסופיים לתפקיד יובאו לאישור הממשלה, במקום מועמד אחד ובמקרים נדירים שניים, כפי שנהוג כיום.

 

לאחר ההצבעה שיבח ראש הממשלה את היועץ מזוז, שהתנגד לרפורמה, ואמר שלא הייתה כל כוונה לפגוע בו. "לאחר שראיתי את הצעת שר המשפטים והעימות שהתפתח בציבור, החלטתי להתערב ולהציע פשרה מטעמי. לנגד עיני עמדו מספר עקרונות: בכל מקרה ובכל הנסיבות התפיסה שלי היא שחובה לשמור על עצמאות היועץ המשפטי לממשלה. זהו כלל ברזל. ישראל, כמדינה ששלטון החוק חשוב לה, תמשיך לקיים עקרון זה. "עקרון שני מבחינתי הוא שהליכי הבחירה חייבים להיות שקופים, כדי שלא יטילו ספק כלשהו".

 

מסמך: הצעת פרידמן המקורית

 

מאז שעות הבוקר ניסה ראש הממשלה לפשר בין השר פרידמן ליועץ מזוז, בוויכוח שחורג הרבה מעבר לסוגיית מינויו של היועץ. "אנחנו נוציא את הרוח מהמפרשים מכל מי שמנסה ליצור כאן אווירת משבר", הבטיח השר זאב בוים מקדימה. לאחר ההצבעה אמר מזכיר הממשלה, ישראל מימון: "ראש הממשלה הציע נוסחת פשרה. אין פה ניצחון או הפסד למי מהצדדים. אין פה כיפוף ידיים של אף אחד מהצדדים. מחשש מפגיעה במעמד היועץ המשפטי לממשלה, ראש הממשלה חשב שיש למתן את ההצעה הראשונית של השר פרידמן".


קרב רווי יצרים. פרידמן ומזוז בזמנים אחרים (צילום: יואב גלאי)

 

לפי הרפורמה המקורית שיזם שר המשפטים, ועדת האיתור תציג לממשלה שני מועמדים לפחות, כשבראשה יעמוד שר משפטים בעבר או יועץ משפטי בעבר - אותו תמנה הממשלה (לחצו כאן להצעתו של פרידמן, העולה לשולחן הממשלה).

 

לעומתו ביקש מני מזוז - שפרסם הודעה פומבית נגד הרפורמה ועורר את חמתו של פרופ' פרידמן - להשאיר את המצב הקיים, ברוח המלצות ועדת שמגר. במסגרת זו, ועדת האיתור ממליצה על מועמד אחד או שניים לתפקיד היועץ, ואילו יו"ר הוועדה - שופט בית-משפט עליון בדימוס - מתמנה נשיא בית-המשפט העליון. מאיר שמגר, ראש הוועדה שגיבשה בשעתו את הנוהל, מחה אתמול בשיחה עם ynet על הרפורמה המוצעת.

 

במפלגת העבודה הובעה התנגדות גורפת ליוזמת פרידמן: "הרפורמה כרגע לא ראויה. יש צורך באיזון בין הרשויות, והמועמד ליועץ המשפטי לממשלה צריך להיות עצמאי", הסבירה יולי תמיר. גם הטוענים לכתר במפלגה, אהוד ברק ועמי אילון, דיברו בגנות היוזמה. עמיר פרץ הוסיף: "אין שום סיבה לשנות את החלטות ועדת שמגר".

 

שר הפנים רוני בר-און, שעמד במרכז הפרשה בעקבותיה הוקמה ועדת שמגר ("פרשת בראון - חברון"), אמר לאחר ההצבעה: "החלטת שמגר עמדה על המינוי שלי. לפני היו מינויים טובים ומינויים רעים. אני חושב שהצעת הפשרה של עקרונות ועדת שמגר טובה, זהו שילוב ואיזון בין הדיספלינות השונות". שר הביטחון

 

השרים לבני ושטרית היו כאמור בין המתנגדים. "ההצעה לא הייתה צריכה לבוא היום", הסבירה שרת החוץ. "היא בעייתית. אני הייתי מציעה לא להצביע עליה ולהותיר את המצב כמו שהוא". שטרית ציטט אימרה באנגלית: "אם אין הדבר שבור. אל תתקן אותו".

 

מזוז קיבל הבוקר רוח גבית מיו"ר הליכוד והאופוזיציה, בנימין נתניהו: "מערכת שלטון החוק היא מיסודות הדמוקרטיה הישראלית ואין לאיים עליה. יש מקום לבדוק ביצוע רפורמות במערכת המשפט תוך הידברות עם המערכת, בשיקול דעת ותוך דיון ציבורי, ולא בדרך החפוזה שבה נוהגת הממשלה", לשון הודעתו.  

 

המחלוקת הנוכחית מצטרפת לוויכוח הנוקב בין שתי תפישות עולם - זו של ה"אקטיביזם השיפוטי" מבית היוצר של אהרן ברק, וזו המבקשת למתן את עוצמתה של הרשות השופטת על פני שאר הרשויות. אמש, לקראת הדיון, ביקש השר פרידמן לצנן מעט את הרוחות, ואמר בשיחה עם ynet כי "בסך הכל, היועץ המשפטי עושה עבודה טובה", ואין צורך לפטר את מזוז. 


פורסם לראשונה 10/06/2007 10:09

 

בהכנת הידיעה השתתפו אבירם זינו ואמנון מרנדה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא החליפו מילה: פרידמן ומזוז בממשלה
צילום: נדב אנקר
צילום: רויטרס
המגשרים: מימון ואולמרט
צילום: רויטרס
צילום: דנה קופל
לא ראוי: תמיר
צילום: דנה קופל
לא בדרך חפוזה: נתניהו
צילום: גיל יוחנן
מומלצים