שתף קטע נבחר

הח"כים בוחרים את הנשיא התשיעי

שמעון פרס קיבל 58 מקולות הח"כים, שלושה פחות מכפי שנדרש לו לנצח. ראובן ריבלין קיבל 37 וקולט אביטל - 21. לכן, יידרש סיבוב שני בבחירות לנשיא המדינה התשיעי. קולט אביטל הודיעה כי בכוונתה לפרוש לקראת הסיבוב השני, והעבירה את תמיכתה לשמעון פרס

שלושה קולות מהמשכן. לשמעון פרס חסרו שלושה קולות בסיבוב הראשון כדי להיות הנשיא הבא של מדינת ישראל. פרס קיבל בסיבוב הראשון לנשיאות המדינה שנערכו בצהריים (יום ד') 58 מקולות הח"כים, ראובן ריבלין קיבל 37 וקולט אביטל - 21. שלושה מחברי הכנסת הטילו פתקים לבנים וקול אחד נפסל. קולט אביטל הודיעה שתפרוש מהמירוץ, וסביר שקולות העבודה יילכו בעיקר לפרס. 

 

אביטל אמרה לכתבים: "אני מודה לכם. ההישג הוא הישג מיוחד מאוד. אני גאה בהישגי. החלטתי לפרוש מהמירוץ ולהעביר את תמיכתי לשמעון פרס".

 

אביטל, פרס וריבלין הצביעו ראשונים ואחרים התייצבו כל יתר 117 חברי הכנסת. אפילו שר האוצר המושעה, אברהם הירשזון, הטרוד בחקירות המשטרה, לחץ ידיים ליושבים סביב שולחן הממשלה. 

 

יו"ר סיעת העבודה, ח"כ יורם מרציאנו, הודיע כי בסבב טלפונים שערך עם חברי הסיעה הוחלט שאם אביטל תפרוש אחרי הסיבוב הראשון - תתמוך העבודה בסיבוב השני בפרס.

  

כבר בשעות הבוקר הוצב בצידה הימני של מליאת הכנסת תא הצבעה אטום ("הפרגוד") ובתוכו הונחו כמה מאות פתקי הצבעה עם שמותיהם של שלושת המועמדים וכן פתקים לבנים. אחרי ששלושת המועמדים הצביעו - נקראים חברי הכנסת בזה אחר זה אל מאחורי הפרגוד, לפי סדר ה-א"ב ומצביעים באופן חשאי.

 

נוהלי ההצבעה: כדי לנצח בסיבוב הראשון - חייב אחד המועמדים לזכות ב-61 קולות לפחות. אם איש מהמועמדים לא ישיג רוב שכזה, ייערך סיבוב שני זהה. אם לא יזכה אף אחד מן המועמדים ב-61 קולות גם בסיבוב השני - תיערך הצבעה נוספת, ובה מועמד יחיד יתמודד כאילו מול עצמו, בפתקי הצבעה של "בעד" או "נגד". 


שולחן הממשלה, במהלך ההצבעה (צילום: גיל יוחנן)

 

שמעון פרס, מועמד קדימה, כבר עסק בשעה שלפני ההצבעה בסיכומים ואמר לחברי סיעתו כי "הייתה לי חוויה להיות בקדימה". עם זאת הוסיף: "אני יודע את הכלל, אל יתהלל מועמד כנבחר". מקורביו חששו בעיקר מ'הקללה', שהביאה בין היתר להפסד הצורב לפני שבע שנים. ראש הממשלה אהוד אולמרט, קרא לחברי סיעתו לפעול במרץ כדי שפרס ייבחר והוסיף באותה נשימה: "אנו למודי קרבות פוליטיים ויודעים ששום דבר לא מובן מאליו". מקורבים לפרס אמרו בשבוע האחרון: "אם זה לא היה שמעון כבר היינו אומרים - ניצחנו, אבל עם פרס - זה לא נגמר עד שזה נגמר".

 

גם המועמד רובי ריבלין ניהל לאחרונה מסע שיכנועים ארוך ויסודי בין חברי המשכן, שרבים מהם מעריכים מאוד את פועלו הפרלמנטרי. לאחרונה נאלץ ריבלין להוסיף ליומן העמוס עוד ועוד פגישות, לאחר שפרס הצטרף באופן רשמי למירוץ רק לפני כחודש והפך אותו ל"אנדרדוג". מועמד הליכוד בונה על תמיכה של כמה מחברי הכנסת של ש"ס, למרות שהחלטת מועצת החכמים טרפה מבחינתו את הקלפים, לפחות על הנייר. השר אלי ישי מש"ס אף הבהיר זמן קצר לפני ההצבעה כי סיעת ש"ס כולה תצביע עבור שמעון פרס, בכל סבבי ההצבעה.

  

ח"כ קולט אביטל, למרות הגיבוי הרשמי שקיבלה מסיעת העבודה בכנסת - ניסתה בשבועות האחרונים להרחיב את בסיס התמיכה בה. בשעות שלפני ההצבעה היא עוד הספיקה לצאת ממשכן הכנסת לעבר קבוצת מפגינות, שהגיעו כדי לשכנע את חברי הכנסת, ברגע האחרון - לבחור באישה נשיאה.


פורסם לראשונה 13/06/2007 12:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרס. ניסה שוב
צילום: גיל יוחנן
ריבלין. מסע שכנועים של הרגע האחרון
צילום: דן בלילטי
אביטל, הבוקר. "רצה עד הסוף"
צילום: יעל ברנובסקי
מומלצים