שתף קטע נבחר

טוקאן סופרסטאר

במשפחה של מרים טוקאן, המתמודדת הערביה מ"כוכב נולד", יודעים שהבת שלהם מייצגת מגזר אבל מדגישים שהאמנות שלה עומדת לפני הכל, ומקווים שהצופים לא יערבו פוליטיקה בהצבעה. טוקאן, שביצעה השבוע את "הכניסיני תחת כנפך", לא מתעלמת מכובד האחריות. "אני יודעת שינסו לבחון אותי יותר מכולם"

בראשית השנה היה זה ראלב מג'דלה שפילס דרכו אל משכן הקונצנזוס הפרלמנטרי, כשבסוף ינואר מונה לשר המוסלמי הראשון, זמן נצח אחר, מקביל ל-59 השנים בהם המתינה החברה הערבית לייצוג בכיר בממשלה, הן ארבע עונות של "כוכב נולד".

 

והנה, עכשיו נכבשה גם מדורת השבט הזו, ובמקרה הזה לא בטוח שימצא מי שימחה נגד הכיבוש. לפני שבועיים נכנסה רשמית מרים טוקאן, בת ה-25, מאעבלין, לנבחרת העונה החדשה, וקולה המצמרר ילווה אתכם לפחות בתוכניות הקרובות. היא כבר ניסתה את מזלה בעבר ב"ערבוויזיון", אבל החליטה הפעם לחצות את מגבלות המבטא.

 

 

בספק תמימות, ספק פרובוקציה שקטה, העזה לעשות את מה שלא עשה עד היום אף נבחן במיונים המוקדמים. אחרי סבב שאלות קצר על שערה הארוך, פילחה טוקאן את האוויר עם ביצוע אותנטי ל"ים של דמעות", בשבילה עדיין של זוהר ארגוב ועבורנו, למודי מפלצת הרייטינג, שיר הניצחון של נינט. צביקה פיק נעמד על הרגליים, מרגול הייתה מעולפת ואף אחד מהשופטים, כולל גל אוחובסקי, לא התווכח. טוקאן בפנים. גם הדיון המאולץ של צדי צרפתי, אחרי שזימרה בשלב הסופי את "לבכות" של ריטה, האם זמרתה המסלסלת לא תפריע לאוזני הצופים האשכנזים, לא עמד בדרכה אל תואר אחת הזמרות הגדולות המתמודדות בתוכנית.

 

גאווה בכפר

שבוע וחצי אחרי, רגע לפני ההתייצבות הראשונה מול הקהל בבית, עם לא פחות מאשר "הכניסיני תחת כנפך" מאת חיים נחמן ביאליק, התושבים בכפר אעבלין, צפונית מזרחית מקריית אתא, מחכים לראות את נציגתם על המסך. במהלך החיפוש אחרי בית המשפחה מתברר שכמעט כל אדם ברחוב יודע במי מדובר. בעל חנות מכולת בכניסה לכפר, שהדריך אותנו אל עבר השכונה, ביקש לאחל בהצלחה. תיכוניסט בשם חמודי ניפח את החזה, כשהבהיר שמרים היא משלהם. במעלה הכביש, האנה טוקאן, קרובת משפחה שבדיוק יצאה עם צלחת ממולאים בידה, בדקה איך אפשר יהיה להצביע בשישי, כי היא עוד לא יודעת את המספרים.

 

בפתח הבית המוקף עצי פרי, מתנופפת כביסה לבנה על חבלים במרפסת, וממול מטע זיתים גדול. אביה של מרים, ואסים, הוא פנסיונר ומורה במקצועו, ואמא מוחליסה היא עקרת בית. שניהם, יחד עם בולוס, אחיה בן ה-14 של טוקאן, התפנו להסביר מדוע בחרה בתם דווקא בפלטפורמה הזו: "היא כל הזמן הייתה אומרת שזה החלום שלה להגיע כמה שיותר רחוק, שכל העולם יכיר אותה. כולנו דחפנו שתלך לאודישנים. ידענו מראש את היכולות שלה. היא צריכה הזדמנות כזו, כדי שכולם ידעו מי היא".


מוחליסה, בולוס וואסים על רקע אעבלין (צילום: קרן נתנזון)

 

בדרך כלל הציבור הערבי פחות עוקב אחרי תוכניות בידור ישראליות, איך זה משפיע עכשיו?

 

"היו מעטים שרואים את התוכנית הזו, פה רואים 'סופרסטאר' של ערבים", פירש בולוס, שמלבד היותו תלמיד בחטיבת הביניים הוא גם שחקן נוער בנבחרת ישראל בכדורסל. "כשיש מישהו ערבי בתוכנית, אז יותר אוהבים את זה".

 

"התוכנית יותר מעניינת להם", מוסיף האב ואסים. "הצעירים כולם גם ככה שמים שירים עבריים. אולי המבוגרים פחות רגילים, אבל אני חושב שגם הם יראו אותה".

.

איזה תגובות, בולוס, אתה מקבל בבית הספר?

 

"כבר שמעו אותה שרה בערבית, בכנסייה ובתיכון, אז רוב התלמידים מכירים אותה ומרגישים שזה כבוד עבורם. גם המורים שואלים אותי על זה". אל סלון הבית מצטרפים סיזאר וגסאם, שני חברים טובים של בולוס מהלימודים, שמבהירים שיעשו הכל כדי לסייע להצלחתה של טוקאן בתוכנית, כולל גיוס מצביעים, כתבות באתרי אינטרנט ושלטי תמיכה. "אנחנו, הערבים, עולים דרגה-דרגה", הסביר גסאם בחיוך, "וזה שלב מעולה".

 

לא גימיק תקשורתי

היו שם כאלו שניסו לפני מרים. רובם הבליחו לרגע, אבל לא הצליחו למנף את הקריירה מעבר לתוחלת החיים הטלוויזיונית. כך היה עם רנא ראסלן, מלכת היופי של ישראל לשנת 1999, שאחרי תחרות "מיס יוניברס" התפכחה, נישאה למיליונר מנסיכויות המפרץ ועזבה את הארץ. היה גם פיראס חורי, שזכה ב"פרוייקט Y" הראשון, ואחרי בלוג מצולם וכושל נשאב חזרה תהומות הנשייה (אלא אם כן תפקיד אורח ב"אלופה" נחשב קאמבק).

 

הייתה גם ניראל, סינדרלה חמומת מוח, שזכתה לפני שנה ב"דוגמניות 2", קראה לשלום עולמי ואז נעלמה, ואיתה קריירת הדוגמנות שלה. גורלה של אנג'לינה פארס, שהעדה הדרוזית הטילה וטו על השתתפותה בתחרות "מלכת היופי 2007", נחרץ עוד בטרם עשתה צעד אחד על הבמה. בני משפחתה של מרים בטוחים כי כאן המקרה הוא אחר. כשהם ממחזרים את הקלישאה הנעימה בה נופפה בפני צביקה הדר, לפיה "למוזיקה אין שפות", חשוב להם להבהיר כי הנערה נולדה לתהילה, ולא למשבצת עלה תאנה או גימיק תקשורתי.

 

למה לדעתכם כל אלו לא הצליחו להתברג מאוחר יותר בתעשיית הבידור?

 

"זה תחום אחר, כאן זה אמנות", הסביר האב, "השירים מאחדים את כל האנשים

 וכל העמים. לדעתי, כל אחד והעולם שלו, ומרים היא טיפוס אחר, זה בדם שלה. היא שונה בהרבה תחומים, יש לי 35 שנים בחינוך ויש לי הרגשה שהיא תהיה שונה מהרשימה".

 

כאבא, לא הרגשת דאגה? היא בכל זאת מייצגת עכשיו מגזר שלם.

 

"אם יש לה כישרון, למה להיות לחוץ? מהשיר הראשון ראו את היכולות שלה, אז הם לא התפלאו שהיא בפנים. זה תקדים, פעם ראשונה שערבייה מגיעה לשלבים מתקדמים, ואולי זה ידחוף צעירים בשנים הבאות לעשות כמו מרים, כי יש הרבה כישרונות במגזר".

 

בינתיים דוחקת האם בבן הצעיר להפגין את יכולותיו הווקאליות, ולבצע גם הוא בפני האורחים שיר. למרות מחאותיו, אף אחד לא שולל את האפשרות כי גם הוא ינסה את מזלו בשנה הבאה בעקבות אחותו.

 

מה לגבי ההתייחסות למבטא השונה שלה?

 

"שירה זה עניין אוניברסלי. לא צריך להבין את השפה, כי זה עניין של רגש", מדגיש ואסים, "מרגול אמרה שגם לתימנים יש מבטא מזרחי. אם היא תשיר בערבית, מה זה משנה? באמת. כולם אוהבים לשיר".

 

קיבלתם גם תגובות לא אוהדות, של אנשים שהתנגדו לזה?

 

"בגלל שהיא ערבייה ושרה בעברית, יש כאלו שרוצים שתשיר בערבית. כל אחד וההשקפה שלו. לא אומר שאין בזה משהו, אבל העיקר שהיא משתתפת ושיש לה במה. גם באנגלית היא שרה בשיגעון. יש לה בגרות בצרפתית, יודעת איטלקית, ספרדית, שרה את איברהים בתורכית. בעתיד יש לה חלום, להגיע לכל מיני אנשים ולשיר בכל השפות שהיא יודעת".

 

מה אתם חושבים שהסיכויים שלה? היא יכולה לקחת את המקום הראשון?

 

בולוס: "היא יכולה וטובה".

 

ואסים: "באמת, למה לא? לא רק בגלל שהיא הבת שלי, יש לה את כל הנתונים להגיע רחוק. עכשיו זה תלוי בצופים, שהשיפוט שלהם לא יערב ככה פוליטיקה, לא לערב שום דבר, רק אם מגיע לה שתיקח. זהו. לפי המצפון שלהם. שכל אדם ישתחרר מכל המחשבות ויתרכז רק אם הוא מעוניין שתעלה עוד שלבים".

 

מביאה איתה תרבות שלמה

בינתיים בחדר החזרות "מונטנה" בנמל תל אביב, מרים עושה חזרות אינטנסיביות לקראת ההופעה הצפויה, משחיזה את מיתרי הקול ומקפידה על הגיית כל אות עברית נכון."אני מאד מתרגשת, זה מתקרב. נראה לי שיש עלי אחריות גדולה. יותר מכולם, אנשים ינסו לבחון אותי", היא משתפת.


טוקאן בדרך לפריים-טיים (צילום: אלדד רפאלי)

 

את באמת מרגישה שאת מייצגת מגזר שלם?

 

"בטח. אני מביאה איתי את כל היופי והדברים הטובים שלקחתי מהכפר והתרבות שלי. יש דברים שלא חשופים לאחים שלנו במדינה. אני מקווה שאוכל למסור את זה ויראו את החום של האנשים במגזר שלי, האהבה והשלום שהם מחפשים".

 

כמה עזרה לך התמיכה של המשפחה כדי להגיע למקום שבו את נמצאת?

 

"זה בדרגה הראשונה. הסיבה הכי גדולה. הם לא תומכים במילים, אני מרגישה את זה בלי לשמוע את זה כל יום. גם כשהייתי קטנה, אבא שלי אמר לי שהוא רואה בי משהו, שעוד אהיה כוכבת ותמיד נתן את ההרגשה הזו. כשאמא מתקשרת ודואגת איפה אני, ואז כשהיא נהנית שאני מספרת שביליתי כל היום בחזרות, זו תמיכה בעיני".

 

אם היית יכולה לבחור בין לעלות הערב עם שיר של אריק איינשטיין לבין אום כולתום, מה היית שרה?

 

"בכנות, מדובר בתחרות שירה עברית ואני מתחרה על אותו דבר, על שירים עבריים. כבר אמרתי שמוזיקה זו שפה בינלאומית. אני מאד אוהבת את השיר 'הכניסיני תחת כנפך'. קראתי את סיפור הרקע כדי להתחבר אליו, ואבא שלי מאד אוהב את איינשטיין, אז אני מקדישה לו את השיר, לאמא ולכל חובבי המוזיקה". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טוקאן. כבוד למגזר
ואסים ומוחליסה. השיר מוקדש להם
צילום: קרן נתנזון
לאתר ההטבות
מומלצים