שתף קטע נבחר

צ'יפס עם קטשופ? ביחד זה משמין, לחוד פחות

לחם עם חמאה, מרק עם קרוטונים וצ'יפס עם קטשופ — זוגות כאלה ואחרים, שנראים בלתי ניתנים להפרדה, מוסיפים לתפריט היומי שלנו מאות קלוריות ועשרות אחוזי שומן. כדי לרדת במשקל אין מנוס אלא להפריד ביניהם

מכירים את הסיטואציה בה אתם מקפידים לספור קלוריות, שותים המון מים ואפילו עושים ספורט — אבל לא יורדים במשקל? רוב האנשים מתייאשים אחרי זמן מה שהמשקל תקוע וזונחים את הדיאטה, וחבל. יכול להיות שהבעיה היא בהרגלי אכילה מושרשים שגורמים לכם להוסיף קלוריות בלי לשים לב, ועם קצת מודעות תוכלו לשבור את הסטטוס קוו הזה ולרזות.

 

בין הרגלי האכילה המושרשים הבעייתיים ביותר נמצאים ׳הזוגות הבעייתיים׳. הכוונה היא לשני מזונות שהתרגלנו לאכול אותם יחד, אבל השילוב שלהם בעייתי מבחינת כמות הקלוריות ואחוזי השומן שהם משלבים. לפניכם שבע דוגמאות לזוגות תזונתיים בעייתיים ונפוצים, והצעות כיצד להפוך את הליך ה׳גירושים׳ מהם לקל יותר:

 

‭.1‬ התה והביסקוויט: האנגלים אמנם עשו את זה קודם, אבל אנחנו אימצנו בחדווה את הנוהג האוטומטי הזה של טבילת הביסקוויט בתה. בפעם הבאה שאתם עושים את זה, כדאי שתזכרו שביסקוויט יבש ללא תוספות מיוחדת של סוכר או שומן מכיל בממוצע 34 קלוריות — כמות ששווה לזו שבפרוסת לחם קל. מאחר שאף אחד לא מסתפק בביסקוויט אחד (ובדרך כלל אפשר להגיע לחמישה־ שישה בלי בעיה),‬ תעשו לבד את החשבון ותבינו למה אתם תקועים.


תה ורקיקים. הגבילו את כמות העוגיות מהאריזה (צילום: ויז'ואל/פוטוס) 

 

הצעה לשינוי: אם אתם לא רוצים לוותר לגמרי על הטבילה, לפחות הוציאו מראש מהאריזה את מספר הביסקוויטים שאתם מעוניינים לאכול. אל תתפתו לשבת ליד האריזה הפתוחה ולאכול עד שהכוס מתרוקנת.

 

‭.2‬ קפה עם מאפה: עוד זוג בעייתי שנדמה שאי אפשר בלעדיו. בבתי קפה, בתחנות הדלק וברשתות מזון מציעים לנו אמנם דילים זולים ומפתים של קפה ומאפה, אבל נדמה שאת המחיר האמיתי אנחנו משלמים בקלוריות. קחו לדוגמה כוס קפה הפוך עם קרואסון שקדים או חמאה. שילוב כזה יכול בקלות לעבור את ה־500 קלוריות — כמות משמעותית שוות ערך לארוחה עיקרית בתפריט דיאטה יומי — אבל משום שמדובר במשהו שאוכלים ׳על הדרך׳ אנחנו נוטים לא לשים אליו לב.

 

הצעה לשינוי: אל תתפתו. לפעמים שווה לוותר על הדיל, גם אם הוא חוסך כמה שקלים, ולהסתפק רק בשתייה החמה עם תוספת פרי מהבית.

 

‭.3‬ סלט עם לחם: סלט יכול להיות ארוחה מלאה מבחינה תזונתית, אף שרבים מתייחסים אליו רק כאל תוספת. סלט שכולל תוספות עשירות בחלבונים כמו גבינות/ טונה/ ביצה/ עוף/ טופו או תוספת של פחמימות כמו בטטה/ תירס/ אפונה/ תפוח אדמה מכיל את כל אבות המזון. הבעיה מתחילה כשאנחנו מלווים את הסלט בלחם. לא משנה כמה הסלט גדול או עשיר, עדיין משום מה בלי הלחם אנחנו לא מרגישים שבעים. יש גם כאלה שמחכים

 לגמור את הסלט רק כדי לטבול את הלחם ברוטב שנשאר בתחתית הצלחת. תוצאת ההרגל הזה היא בדרך כלל אכילת כמות גדולה מאוד של לחם והפיכת ארוחה דלה בקלוריות לארוחה בעלת ערך קלורי גבוה.

 

עצה לשינוי: אם אתם לא יכולים לאכול סלט בלי לחם הקציבו לעצמכם שתי פרוסות בלבד. הראשונה לפתיחת הארוחה והשנייה לסיומה, לניגוב המיוחל. כך גם תיהנו מארוחה בריאה ולא עשירה מדי בפחמימות וגם תרגישו שבעים ומרוצים.

 

‭.4‬ מרק עם קרוטונים או שקדי מרק: אנשים רבים רואים במרק מנה דיאטטית עשירה בוויטמינים ובמינרלים עם ערך קלורי נמוך. אלא שברוב המקרים צלחת המרק לא מגיעה לבד. בדרך כלל תקבלו אותה עם תוספות שונות כמו קרוטונים או שקדי מרק שיעניקו למרק טעם ותחושה עשירה יותר מעיסה מימית. אלא שמלבד שדרוג הטעם משדרגת התוספת גם את הערך הקלורי ואת אחוזי השומן במרק. כך למשל שקדי מרק וקרוטונים מכילים יותר מ־500 קלוריות ל־100 גרם, יותר מ־‭25%‬ שומן וכמות גבוהה מאוד של נתרן.


מרק פירות ים מוגש בככר לחם. עוד דרך להכביר קלוריות מיותרות

 

עצה לשינוי: מאחר שלפעמים המרק הוא רק תירוץ, קשה להציע לוותר על התוספות. פתרון אפשרי הוא להכין קרוטונים תוצרת בית, שמתבססים על פרוסות לחם קל עם תוספת תבלינים וללא תוספת שומן, ולשדרג בעזרתם את המרק במחיר קלורי נמוך.

 

‭.5‬ יוגורט עם גרנולה: אכילת יוגורט גורמת לנו להרגיש בריאים. גם אחוזי שומן נמוכים וגם שיעורים גבוהים של סידן ושל חלבונים. הבעיה מתחילה כשמצרפים ליוגורט הר של גרנולה. אמנם גם הגרנולה נחשבת למזון בריא, אבל חשוב לזכור שהיא עשירה מאוד בקלוריות ובשומן (כמות הקלוריות משתנה על פי הרכב הגרנולה ותכולת הגרעינים והפירות שבה).‬ ככל שכמות הגרעינים והאגוזים בגרנולה רבה יותר — כך אחוזי השומן עולים בצורה חדה.

 

הצעה לשינוי: נסו לקנות גרנולה שמכילה עד ‭10%‬ שומן בלבד. שימו לב שהסיסמאות שמתנוססות על האריזות של ׳גרנולה ביתית׳ או ׳גרנולה טבעית׳ לא מעידות בהכרח על כמות שומן נמוכה, ויש תמיד לקרוא את האותיות הקטנות. ככלל, כדאי להסתפק בהוספת כמות מועטה של גרנולה ליוגורט (שתיים־ שלוש כפות גרנולה שוות לפרוסת לחם אחת מבחינה קלורית).‬ בכל מקרה כדאי למדוד את הכמות שאתם מוסיפים ולא לשפוך ישר מהקופסה.

 

‭.6‬ לחם עם חמאה: ההרגל למרוח חמאה או מרגרינה על הפרוסה הוא כל כך אוטומטי, עד שאנחנו עושים את זה כמעט בלי להרגיש. אחרי החמאה והמרגרינה מגיע כמובן הממרח ׳האמיתי׳, ואז את הערך הקלורי של בסיס החמאה אף אחד לא סופר. בפעם הבאה שאתם מורחים מרגרינה או חמאה כדאי שתזכרו שמריחה דקה של 10 גרם מוסיפה כ־70 קלוריות — שוות ערך לפרוסת לחם שלמה.


כואב הלב אבל הכי טוב זה לוותר על החמאה (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

הצעה לשינוי: הכי כדאי להפסיק כליל למרוח חמאה ומרגרינה ולהסתפק בממרחים האמיתיים כמו גבינה, ריבה, פסטרמה, טונה ועוד. השינוי הזה מומלץ בעיקר למי שלחם מהווה פריט מרכזי בתפריט היומי שלו. אם קשה לכם להפסיק, נסו להשתמש בתחליפים בעלי שומן בריא כמו טחינה, אבוקדו או חומוס מופחת שומן.

 לחלופין נסו למרוח במקום החמאה ממרחים בעלי ערכי שומן נמוכים יותר (עד ‭5%‬ שומן) כמו מטבוחה, סלט טורקי, חציל טבעי או גבינות מגוונות.

 

‭.7‬ צ׳יפס עם קטשופ: צ׳יפס כשלעצמו הוא לא דל קלוריות, וזה ברור. אבל אם מוסיפים לו קטשופ או מיונז — ומי לא מוסיף אותם — מגיעים לערכים קלוריים גבוהים ביותר. כך למשל מיונז מכיל מעל ‭70%‬ שומן והרבה נתרן, ואילו קטשופ מכיל מעל 100 קלוריות ל־100 גרם והרבה נתרן.

 

הצעה לשינוי: פשוט נסו להיגמל. אם אתם לא מצליחים לוותר לגמרי, לפחות הסתפקו רק בקטשופ או רק במיונז ואל תטביעו את הצ׳יפס בשניהם. בנוסף כדאי להגביל מראש את הכמות לכף או שתיים בלבד. 

 

  • הכותבת היא דיאטנית קלינית וספורט ‭M.Sc‬ וחברה בעמותת הדיאטנים הקליניים ’עתיד ‘.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צ'יפס וקטשופ. עדיף להפריד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
גרנולה. הקפידו שהיא דלת קלוריות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מומלצים