שתף קטע נבחר

פוטין מגיע לארה"ב בתקווה להפיג המתיחות

אחר הצהריים יגיע נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לבית הקייט של משפחת בוש במדינת מיין - לפסגה בת יומיים עם נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש. על הפרק עומדת שורת מחלוקות שהביאו את היחסים בין שתי המעצמות לשפל חסר תקדים, ופרשנים מעריכים כי לא צפויה פריצת דרך. כן ינסה בוש לרתום את עמיתו הרוסי לתמוך בהחרפת הסנקציות על איראן

נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, יארח היום (א') את נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, בבית הקייט של משפחת בוש בקניבנקפורט, מיין, לפגישת פסגה בת יומיים. במפגש ינסה בוש להפיג את המתיחות בינו לבין המנהיג הרוסי, שהתעוררה בעקבות שורה של מחלוקות שהתגלעו בין מוסקבה לוושינגטון בשנה האחרונה. עם זאת, שני הצדדים הבהירו כי הסיכויים שתושג פריצת דרך בפסגה הם קלושים - מאחר שמדובר בחילוקי דעות קשים.

 

עוד בנושא:

 

המחלוקת העיקרית בין שני המנהיגים התעוררה בשל כוונתה של ארה"ב לפרוש סוללות טילים נגד טילים בפולין ולהציב תחנת רדאר בצ'כיה, תוכנית שלה מתנגדת מוסקבה בתוקף. וושינגטון טוענת כי המערכת נחוצה לשם הגנה על ארה"ב ומערב אירופה מפני איום הטילים האיראני, אך מוסקבה רואה בכך איום וחדירה לתחום השפעתה.

 

וושינגטון ומוסקבה גם חלוקות בשאלת עצמאותו של מחוז קוסובו: בוש תומך במתן עצמאות לתושבי המחוז האלבנים, בעוד שפוטין מצדד בעמדת סרביה, המתנגדת למהלך. חילוקי הדעות בין המנהיגים הביאו את מערכת היחסים בין שתי המעצמות לשפל שלא זכור כמותו מאז תום המלחמה הקרה.

 

היחסים בין שני המנהיגים - שנראו קרובים עם עלייתו של בוש לשלטון - הידרדרו מאוד בחודשים האחרונים, והתאפיינו ברטוריקה טעונה מאוד. במאי טען פוטין כי מדיניותה של ארה"ב דומה להתנהלותו של הרייך השלישי תחת הנהגתו של אדולף היטלר. חודש לאחר מכן, במהלך ביקור בפראג, טען בוש כי הדמוקרטיה הרוסית מקרטעת תחת שלטונו של פוטין.

 

"הצבת מתקנים צבאיים חדשים באירופה יביא להפרת האיזון העדין של הביטחון באירופה", אמר בסוף השבוע דובר הקרמלין, דימיטרי פסקוב. "אם ארה"ב תציב את הרדאר בצ'כיה - הרדאר יפעל נגדנו, כי לא יהיו לו כל מטרות אחרות", הוסיף.

 

לפני עזיבתו את רוסיה, אמר פוטין כי הוא מצפה לשיחות "חמות וידידותיות" עם הנשיא אמריקני, שיכבדו את האינטרסים של שתי המדינות. "בפוליטיקה תמיד יש תחרות. הדבר החשוב ביותר הוא לוודא שהתחרות מתבצעת בהתאם לחוקים, ושהאינטרסים של שני הצדדים מכובדים", אמר פוטין, והוסיף כי הוא מקווה שהשיחות עם בוש, "שעימו יש לי יחסי ידידות חמים", יפעלו על פי אותם חוקים.

 

הגרעין האיראני: בוש ינסה לרתום את פוטין

נושא נוסף שיועלה בפסגה בין בוש לפוטין הוא נושא הגרעין האיראני. בוש ינסה לגייס את פוטין לתמוך בתוכניתו לקבל במועצת הביטחון החלטה שלישית ומשמעותית-יותר נגד איראן. לקראת הפגישה, החלה ארה"ב לדון בהצעת החלטה שתחייב את כל המדינות לפקח על מטענים היוצאים לאיראן והמגיעים ממנה - כדי לוודא שהם אינם מכילים חומרים הקשורים לייצור נשק גרעיני.

 

ביום שישי ניהל תת-מזכירת המדינה האמריקנית, ניק ברנס, שיחת ועידה טלפונית עם עמיתיו על הנוסח המוצע להצעה החדשה. פקידים אמריקנים אמרו לעיתון "ניו יורק טיימס" כי הנשיא בוש מתכוון לומר היום לפוטין כי שתי ההחלטות הראשונות של מועצת הביטחון היו "חלביות מדי" ולא הצליחו לאלץ את איראן להקפיא את הפעילות להעשרת אורניום. לאור הדיווחים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית על ההתקדמות האיראנית בתחום הגרעין, ידחק בוש בפוטין להסכים להחלטה חריפה יותר שתובא להצבעה במועצה בתוך שבועיים.

 

הרוסים אמנם אינם מעוניינים באיראן גרעינית, אבל אין להם עניין בקבלת החלטה שתאלץ אותם להפסיק לעשות עסקים עם איראן. עדיין לא ברור מה - אם בכלל - יסכים בוש לתת לפוטין בתמורה לקבלת הסכמתו למהלך החרפת הסנקציות.

 

פרשנים העריכו כי רוסיה תתנגד להצעה הבריטית למנוע ממטוסים וכלי שיט איראנים גישה לשטחן ולמימיהן הטריטוריאליים של מדינות החברות באו"ם. הצעה זו מצביעה על הפער העצום בין מה שארה"ב, ובנות בריתה באירופה מוכנות לעשות, לבין מה שרוסיה מוכנה לאפשר. גם סין אינה נלהבת להחריף את הסנקציות, אך על פי רוב היא אינה מטילה וטו עצמאי במועצת הביטחון - אלא פועלת בעקבות רוסיה.


פורסם לראשונה 01/07/2007 09:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פוטין ובוש בפגישתם הקודמת
צילום: רויטרס
מומלצים