שתף קטע נבחר

דניס רוס מזהיר: סכנה למלחמה עם סוריה הקיץ

לדברי מי ששימש שליח הממשל האמריקני למזרח-התיכון, "איש לא קיבל החלטה על יציאה למלחמה, אך הסורים מכינים עצמם למלחמה". בראיון לקראת ועידה שתיערך בשבוע הבא בנושא עתיד העם היהודי בירושלים, מותח רוס ביקורת נוקבת על ממשל בוש ומדיניתו במזרח התיכון

השליח לשעבר של הממשל האמריקני למזרח-התיכון, דניס רוס, סבור כי "קיימת סכנה למלחמה" בין ישראל לסוריה עוד הקיץ. בראיון ל-ynetnews לקראת ועידה שתיערך בשבוע הבא בנושא עתיד העם היהודי בירושלים, אמר רוס כי "איש לא קיבל החלטה על יציאה למלחמה, אך הסורים מכינים עצמם למלחמה".

 

רוס, לשעבר בכיר במחלקת המדינה האמריקנית, מתח בראיון ביקורת על המדיניות שנוקט ממשל בוש כלפי סוריה: "זה ממשל קשוח רטורית, אך רך מעשית כלפי דמשק. הגענו למצב הגרוע ביותר מכל הבחינות. הסורים אינם מבינים כי יש להם מה להפסיד או להרוויח אם לא ישנו את התנהגותם.

 

"סוריה חימשה את חיזבאללה עד צוואר - צריך להיות לכך מחיר. ממשל בוש כשל ביישום חוק האחריות הסורית שאותו יזם הממשל עצמו. ארצות-הברית ואירופה צריכות ללחוץ על הכלכלה הסורית, ולנקוט במדיניות של 'מקל לפני הגזר' מול דמשק".

 

בכל הנוגע ליחסיה של ישראל עם סוריה, אמר רוס כי לירושלים "דרכים משלה לתקשר עם דמשק. המדיניות של לא לדבר עם סוריה רק מגבירה את הסיכון למלחמה; אם תדברו, זה יכול לצמצם את הסיכוי למלחמה".

 

רוס הזהיר גם מפני הסכנות שעומדות בפני ישראל בעקבות השתלטות חמאס על רצועת עזה. "איני חולק את דעתו של ראש הממשלה אהוד אולמרט כי נוצרה הזדמנות חדשה. צריכה להיות תחושה של דחיפות".  

 

"על הפתח להשתנות"

לדברי רוס, היריבות בין פתח וחמאס חשובה מאוד. "אם חמאס ישתלט על כל הרשות, אז הסכסוך הישראלי-פלסטיני יהפוך סכסוך דתי. פתח ימשיך לשלוט בגדה המערבית רק אם ישתנה, הם הפסידו בבחירות ברשות מפני שאיבדו את אמונו של העם הפלסטיני.

 

"עליהם לשים קץ לדימוי ולמציאות של שחיתות. עליהם להראות שביכולתם לספק חיים טובים יותר לפלסטינים, ולהגשים את השאיפות הלאומיות הפלסטיניות. אם לא יעשו כן, יפסידו גם את הגדה המערבית".

 

רוס ציין כי באחריות הפתח לספק את הסחורה בכל הנוגע למאבק בטרור. "אם המצב הביטחוני לא ישתנה, כל המלים היפות לא שוות שום דבר. צריך להיות תיאום בין ישראל לפתח, אך על פתח לפעול".

 

הדיפלומט לשעבר סבור כי ארצות-הברית וטוני בלייר - השליח החדש של הקוורטט למזרח-התיכון - יכולים לסייע בחיזוק המוסדות הפלסטינים, אך הדגיש כי "נצטרך לראות מנהיגות מצד הפתח". לדבריו, "ב-18 החודשים שנותרו לו, על ממשל בוש להבטיח שמצבו של פתח יהיה טוב יותר אל מול חמאס".  

 

הוא ביקר גם את הפסיביות של הממשל במהלך ההתנתקות, ואמר כי וושינגטון הייתה צריכה לנסות לתאם את הנסיגה עם פתח, כדי שלא ייווצר מצב שבו ישראל עוזבת את עזה "וזורקת את המפתחות מעבר לגדר".

 

רוס, שפירסם באחרונה את הספר "מדינאות: וכיצד להשיב את מעמדהּ של אמריקה בעולם", סבור כי על המערב להחריף את הסנקציות נגד איראן כדי לעצור את תוכניתהּ הגרעינית. "משתמשים בדיפלומטיה בהילוך איטי נגד הפיתוח בקצב מהיר של הגרעין שלהם. אירופה אינה מפעילה לחץ כלכלי גדול מספיק כדי לזכות בתשומת לבהּ של ההנהגה האיראנית".

 

הוא הביע ספק בכך שסנקציות כלכליות ירתיעו את נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, אך בה בעת הוא סבור כי הן יניעו אחרים בהנהגה האיראנית לפעול לשינוי המדיניות בארצם.

 

רוס, המשמש יו"ר המכון למדיניות העם היהודי, ישתתף בשבוע הבא בוועידה לעתיד העם היהודי שמארגן המכון. "מטרת הוועידה ליצור שיח מסוג חדש בין מנהיגים ישראלים למנהיגים יהודים בגולה, ולזהות את הנושאים החשובים שעל העולם היהודי להתמודד עמם. מטרה נוספת של הוועידה היא ליצור סדרה של דיונים מתמשכים, כדי לראות כיצד ניתן ליישם את ההמלצות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
ביקורת על בוש. רוס
צילום: אלכס קולומויסקי
"דברו עם סוריה". אסד
צילום: איי פי
אפקטיביות הסנקציות מוטלת בספק. אחמדי-נג'אד
צילום: איי אף פי
מומלצים