שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה שחרור 250 אסירים; מופז תקף

ראש הממשלה אהוד אולמרט חזר על העקרון שינחה את המחווה הניתנת לאבו מאזן: ללא אסירים עם דם על הידיים. שבעה שרים התנגדו למהלך: כל שרי ש"ס, השר מופז ושרי ישראל ביתנו - ליברמן ואהרונוביץ'. מופז תקף: אסור לשחרר בלי תמורה. הרשימה תגובש בידי משרד המשפטים והשב"כ

הממשלה אישרה הבוקר (א') עקרונית את הצעת ראש הממשלה לשחרורם של 250 אסירים פלסטינים. אולמרט אמר בפתח ישיבת הממשלה: "לא אשחרר אסירים עם דם על הידיים כפי שהתחייבתי בעבר".

 

הצעת ראש הממשלה אושרה ברוב גדול, פרט לשבעה מתנגדים: ארבעת שרי ש"ס, שאול מופז, ושני שרי ישראל ביתנו - יצחק אהרונוביץ ואביגדור ליברמן, שנעדר מסיבות אישיות. בשלב זה פועל משרד המשפטים יחד עם השב"כ לגיבוש רשימה חדשה של אסירים ללא דם על הידיים.

 

השר ליברמן, שנעדר מההצבעה בשל ישיבת ה'שבעה' על אביו, שלח את הודעת ההתנגדות שלו בכתב. ארבעת שרי ש"ס יצאו מחדר הישיבות לצורך "התייעצות דחופה" בעניין קיצוצי התקציב, והשאירו אף הם את התנגדותם בכתב.

 

השר מופז, אחד המתנגדים, תקף: "בצעדים הללו של ישראל אין כדי חזק את אבו-מאזן. אני מעריך שבסוף השנה הזאת, או לכל המאוחר בתחילת השנה הבאה, נראה איחוד מחודש של אבו מאזן עם החמאס. עד אז אבו-מאזן יקבל את הכסף ואת האסירים, ואנו לא נראה שום תמורה".

 

הוא הוסיף: "אם רוצים לשחרר 250 פלסטינים, הנחשבים כדגי רקק - אז הפלסטינים יאמרו שלא מילאנו את התחייבותינו. שחרור אסירים כבדים מאידך תהיה טעות - כי גלעד שליט עדיין בידיהם. האינטרס לשחרר את שליט גדול מכל עניין אחר. לכל מהלך צריכה להיות תמורה", אמר מופז.

 

"זאת מחווה ראויה"

ראש הממשלה אולמרט אמר בפתח הישיבה כי ההתחייבות לשחרר את האסירים לצורך חיזוקו של אבו מאזן ניתנה לאחר בדיקה יסודית שנערכה עם שרי הממשלה וגורמי הביטחון האחראים. "המחווה הזאת ראויה שנעשה אותה, לא מעצם כך שאנו משנים את המציאות במזרח התיכון אלא כדי לעשות כל מאמץ כדי לבנות ולעודד את המתונים ובהם אבו מאזן וליצור תנאים ראשוניים להידברות", אמר אולמרט. לדבריו, הוא שוכנע כי שחרור האסירים לא יביא לפגיעה בשחרור החיילים החטופים, אלא אולי אפילו יעודד את שחרורם.

 

בדברי ההסבר לשרים לקראת קבלת ההחלטה נאמר: "הקמת ממשלת החירום ברשות הפלסטינית, ממשלה המכירה בשלושת תנאי הקוורטט, ושאין בה חברי חמאס או כל ארגון טרור אחר, יצרה הזדמנות לקדם תהליכים מול מחנה המתונים ברשות הפלסטינית".

 

במסגרת המחוות הוחלט להפשיר כספי מיסים פלסטינים המוחזקים בישראל, לחדש את שיתוף הפעולה הביטחוני בין ישראל לכוחות הביטחון הפלסטינים ביהודה ושומרון, לשפר את חופש התנועה של האוכלוסיה הפלסטינית ביהודה ושומרון שאינה מעורבת בטרור ולשפר את יחסי המסחר והכלכלה בישראל לבין הגורמים הפלסטינים ביהודה ושומרון.

 

עוד אמר ראש הממשלה בדברי ההסבר לשרים כי "הוחלט לבחון שחרורם של אסירים פלסטינים מבתי כלא בישראל על בסיס הומניטרי, כאלה הסובלים מבעיות רפואיות". אולמרט קשר בדבריו את הסוגייה לחיילים החטופים שליט, גולדווסר ורגב. "ממשלת ישראל משקיעה את מירב המאמצים והצעדים הנדרשים על מנת להביא לשחרורם בהקדם", אמר.

 

השר לביטחון פנים, אבי דיכטר, אמר כי הוא מתנגד בכל תוקף לשיחרור אסירים "עם דם על הידיים". ראש השב"כ לשעבר אמר עוד כי "אף אחד משיחרורי האסירים, שבוצעו כמחווה לרשות הפלסטינית מאז 1994, לא תורגמו על ידי הרשות לפעילות להפחתת טרור כנגד ישראל. המשמעות היא שניתן לבצע מחוות אך ורק במגבלות העבר - כלומר אין לשחרר רוצחים".

 

יו"ר ש"ס, סגן ראש הממשלה ושר התמ"ת אלי ישי, אמר בעניין שחרור האסירים שש"ס מתנגדת לכל שחרור של אסירים, אלא אם כן ישוחררו גם אסירים ישראלים. "כרגע לא אביע את דעתי על קריטריון לשחרור פלסטינים כזה או אחר", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אולמרט. העקרון יישמר
צילום: איי אף פי
ישי התנגד. רוצה תמורה
צילום: גיל יוחנן
דיכטר. ניסיון העבר
צילום: חיים צח
מומלצים