שתף קטע נבחר

חדש בישראל: הבוס דואג לדיאטה של העובד

סדנאות הרזיה, קורסים לבישול בריא בהפסקת הצהריים, מנוי למועדון כושר וגם התראות באי-מייל למי שמגזים בזלילה. מה לא עושים הארגונים הגדולים כדי שהעובדים יהיו בריאים, רזים ונמרצים יותר, ואולי גם בעלי תפוקה גדולה יותר

חלק ניכר מהיום אנחנו בעבודה, יושבים מול המחשב, מנשנשים בלי הפסקה ולא שמים לב מה אנחנו אוכלים. פלא שאנחנו שמנים? ההשמנה הולכת ותופסת ממדים של מגיפה, בעיקר בקרב עובדי צווארון לבן. בארה"ב הוכרה ההשמנה כבעיה העיקרית הקשורה בבריאות הציבור.

 

"‬הפגיעה בבריאות העובד הנגרמת מההשמנה מגדילה את ימי ההיעדרות מהעבודה ובכך גורמת נזק כלכלי למעסיק‭,"‬ אומרת לילית רומם, מנכ"לית שומרי משקל. סקר מקיף שנערך בארה"ב בקרב כ־600 אלף עובדים מצא כי לא רק שכיחות ההשמנה בקרב עובדים הולכת ועולה, אלא גם קצב העלייה הולך וגובר עם הזמן. בעוד שבשנים 1995־1986 שכיחות ההשמנה עלתה ב־0.6%‬ לשנה, הרי שבשנים 2002־1997 עלה הקצב לכ־1% בשנה. המשמעות היא שעל כל 100 עובדים נוסף בכל שנה עוד עובד שמן. מחקר בקרב עובדים אוסטרלים מצא קשר מובהק בין שעות הישיבה בעבודה ובין השמנה. ישיבה של יותר מ־6 שעות בעבודה הייתה קשורה לסיכון כמעט כפול לעודף משקל, בהשוואה לעובדים שישבו פחות מ־45 דקות בעבודתם.


כאילו שלא ידענו. נמצא קשר מובהק בין ישיבה להשמנה (ויז'ואל/פוטוס) 

 

גם בישראל הבינו שעובד בריא ורזה הוא עובד יעיל. הארגונים הגדולים גילו את נפלאות התזונה הנכונה והחלו לשלוח את עובדיהם לתוכניות הרזיה. בין הארגונים שהצטרפו לתוכנית שומרי משקל בעבודה ניתן למצוא משרדי ממשלה, פלאפון, הבנק הבינלאומי, ישראכרט, תנובה והפניקס. מקומות אלה מצטרפים למעסיקים ותיקים יותר כמו התעשייה האווירית, בנק הפועלים ואל־על. החברות זוכות לתפוקה מוגברת, הן בשל האנרגיה שהתווספה לעובד והן מפני שהוא נעדר פחות לצורכי מחלה או בדיקות רפואיות. והעובד? הוא מרוויח מכל הבחינות.

 

דיאטה און-ליין

מלי תבור, דיאטנית קלינית, פיזיולוגית ומנהלת מקצועית של האתר ‭,ezoon‬ פיתחה שיטת דיאטה המתאימה לרוח הזמן: מאחר שלקוחותיה הם אנשים שעובדים שעות ארוכות מול המחשב הם מתבקשים להקליד פנימה כל דבר

 שנכנס לפיהם ומקבלים און־ליין הערות כמו "אכלת יותר מדי חלבונים‭,"‬ "יותר מדי שומן" או "לא אכלת מספיק סוכרים בארוחה זו‭."‬

 

התוכנית נקבעת על ידי דיאטניות ומדריכי כושר‭".‬אנחנו נכנסים בעיקר לחברות שיש להן חדר כושר, אבל לא רק‭,"‬ אומרת מלי תבור. "אנחנו מספקים תמיכה אינטרנטית ביחד עם תמיכת מדריך פנים אל פנים. מקצוען מנתח את הדו"ח, נותן לך פידבקים, ומרים טלפון כשהוא רואה טעות שחוזרת על עצמה .

 

בארה"ב משקיעות החברות ‭8,000‬ דולר בממוצע בבריאות העובד. מחקר קנדי מראה שכל דולר שהושקע בשיפור בריאות העובד הביא לעלייה של 7 דולרים בתפוקה שלו. מחקר של מייקרוסופט הראה שבעקבות שיפור איכות החיים של העובדים במשך 5 שנים היה שיפור של 250% בתפוקתם.

 

רזים על חשבוננו

לפני שנתיים החליטו גם בחברת שטראוס־ עלית לדאוג לגלגלי השומן של עובדיהם. בחברה הוקם מטה בריאות שנועד לבחון את מרכיבי המזון וכיצד אפשר להופכם למזינים וטעימים כאחד. תפריטים מתאימים הוכנו עבור המפעלים ובחדר

 האוכל הוקם בר סלטים בהרכבה עצמית. כדי לעודד את העובדים לאכול נכון נחתם חוזה עם מועדון הבריאות והכושר הולמס פלייס ונרקמה תוכנית פעולה‭ .‬"צירפנו עובדים לתוכנית 'זזים מרזים' של הולמס פלייס הרצליה והתנאי היה הצטרפות תמורת רצינות. מי שמצטרף ולא מגיע - משלם. מי שמתמיד מקבל את זה כהטבה‭,"‬ מספרת חגית חושן־קורן, לשעבר מנהלת שיווק בשטראוס־עלית‭ .‬"הסדנה נמשכה 3 חודשים וכללה שיחות בנושא תזונה ואחריהן שיעורי התעמלות במכון. זה הכניס המון אמביציה, הייתה מעורבות גדולה של העובדים ונוצרו חברויות חדשות. היו מהנדסים לצד אנשי מכירות, זה היה אינטימי אבל מגבש. אישית הרגשתי טוב עם עצמי, מחויבת לארגון‭."‬

 

לדברי שרית דנגורי, מנהלת חברות ארצית של רשת הולמס פלייס ושייפ, הרעיון לפנות לחברות נולד מכורח המציאות. "רוב הזמן אנשים מבלים בעבודה, אוכלים את המזון הלא נכון, יושבים מול המחשב וחוטפים משהו על הדרך ולא שמים לב מה אוכלים‭,"‬ היא אומרת. "הרעיון של הסדנה הוא להכניס למודעות, להנחות לאורח חיים בריא, איך לא לרוץ לחטיף הראשון במכונה במצבי לחץ. סדנה בארגון זה כמו קבוצת תמיכה - וזה מה שמניב תוצאות בסופו של דבר‭." ‬

 

סדנאות לבישול בריא

בבנק הבינלאומי התחשבו בעובדים הרתוקים לכסאות כבר לפני עשור והציעו לעובדים בחירה בין סדנאות תזונה שונות. ציון מימון, מנהל מחלקת משאבי אנוש בבינלאומי, מספר כי ההנהלה משתתפת בעלות על מנת לעודד את העובדים. בין הסדנאות שאליהן ניגשים העובדים נמצאת 'לגעת באוכל' של השף שי עשהאל. העובדים מגיעים לסדרת מפגשים ולומדים לבשל בריא ולאכול נכון. "יש לנו סדנאות בישול כבר הרבה זמן ולאחרונה התחלנו להכניס מנות בריאותיות לכל הסדנאות, כי חל שינוי עצום בהבנה של הצרכנים ובדרישות שלהם‭,"‬ אומר עשהאל. "אני מסביר איך לנהל אורח חיים שכולל אוכל נכון, מה להביא מהבית, איך לאכול ארוחת צהריים מסודרת, באילו הרכבים תזונתיים‭."‬

 

החישוב הקלורי המדוקדק הוביל לפני שנתיים את הנהלת תנובה לשיתוף פעולה עם שומרי משקל וציון שיטת הנקודות על האריזות של חלק ממוצריהם. אחרי שניקדו את המוצרים חשבו שהכי טוב זה לשמש דוגמה אישית. "חשבנו שלא יכול להיות שאנחנו משווקים בריאות וחלקנו שמנמנים‭,"‬ צוחקת חגית אדלר, מנהלת שיווק בתשלובת החלב של תנובה. "פתחנו קבוצה של שומרי משקל במטה שלנו וזה היה מדבק והתפשט גם למחלבות נוספות. העובד נרשם לקבוצה, ואם הוא מתמיד בכל הפגישות הוא מקבל השתתפות של 50% בעלות. המפגש מתקיים

 אחת לשבוע בשעות הצהריים וזה לא פוגם בעבודה. להיפך, זה משפר אותה. אני לא יודעת אם אנשים רזים נותנים יותר תפוקה, אבל זה נותן להם להרגיש שחושבים עליהם, שמשקיעים בהם ולא רק מדברים‭."‬

 

באוניברסיטת תל אביב הוקצה חדר מיוחד לסדנאות תזונה של דיאטה קלאב לאחר שעות העבודה. "כשאתה מגיע הביתה ומתחיל את המטלות המשפחתיות, קשה לצאת החוצה‭,"‬ אומרת אוולין מילוא, יו"ר ועד העובדים המנהליים באוניברסיטה. "ההנהלה הקצתה לנו חדר והיתרון הגדול הוא הנגישות. כגוף מאורגן אנחנו מצליחים לגייס קהילה תומכת וגם הנחה. בחמש השנים האחרונות אנחנו מגישים בישיבות קפה ומים עם נענע. אין סנדוויצ'ים, אין עוגות. המפגשים יוצרים תחושה של קהילה מוכרת ותומכת, ולא פעם קורה שאנחנו נפגשים בקמפוס ושואלים מי ירד וכמה, מעודדים אחד את השני, מחמיאים, זה הופך למועדון. העובדים הפסיקו לאכול במזנון ומביאים אוכל בריא מהבית. הם מרגישים יותר אנרגטיים ויותר מאורגנים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בורקס. הלהיט של הישיבות
צילום: איילת בן-יוסף
ד"ר רק שאלה
מומלצים