שתף קטע נבחר

לראשונה - הסכם פנסיה חובה לשכירים במיגזר הפרטי

המעסיקים וההסתדרות חתמו על הסכם פנסיה חובה שיחול על כל השכירים במשק. המעסיקים יחוייבו להפריש במשך 5 שנים כספי פנסיה לעובדים עד לשיעור של 15% מהשכר הממוצע במשק. ההסכם יחול על כחצי מיליון עובדים שאין להם היום הסדר פנסיה

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש ויו"ר ההסתדרות, עופר עיני חתמו היום (ה') על הסכם פנסיה חובה לכל עובד במשק. על פי ההסכמה שהתגבשה יחוייבו המעסיקים להפריש במשך 5 שנים כספי פנסיה לעובדים עד לשיעור של 15% מהשכר הממוצע במשק. ההסכם יחול על למעלה מחצי מיליון עובדים שאין להם היום הסדר פנסיה וייכנס לתוקפו בינואר 2008 בכפוף לקבלת צו הרחבה משר התמ"ת.

 

על פי ההסכם, כל העובדים החל מגיל 21 לגברים וגיל 20 לנשים, שבתחילת 2008 יהיו מועסקים 9 חודשים או יותר, ואין להם הסדר פנסיוני, יהיו זכאים לתחילת ביצוע הפרשות פנסיוניות באופן מיידי. בעתיד, כל עובד יהיה זכאי להפרשות בתום 9 חודשי עבודה.

 

עובד שיתחיל לעבוד ויש לו ביטוח פנסיוני יהיה מבוטח מהיום הראשון, אך, בצוע ההפרשות יהיה בסיום  3 חודשים מתחילת העבודה - רטרואקטיבית. השכר הקובע לצורך הביטוח הפנסיוני הוא השכר לפי חוק פיצויי פיטורין הכולל את שכר הבסיס וכל התוספות הקבועות. העובד יוכל לבחור את קרן הפנסיה או קופת הגמל בעצמו ואם לא יעשה כן, הוא יבוטח בקרן פנסיה מקיפה חדשה, כאשר, הביטוח הפנסיוני יהיה קיצבתי ויכלול גם כיסויים למוות ונכות.

 

ההפרשות יהיו מדורגות. בשנה הראשונה יפרישו העובדים והמעסיקים 2.5% ו-2.5% נוספים בכל שנה, עד להפרשות של 15% בשנת 2013.

 

בדרך לצו ההרחבה צפוי משא ומתן נוסף

בשנה האחרונה נדונה בממשלה הצעה להסדר פנסיה חובה לכלל העובדים במשק. ואולם, לאחר שהתברר שההסתדרות וארגוני המעסיקים מנהלים במקביל משא ומתן וולנטרי על הסדר הפנסיה, החליטה הממשלה בעצת פקידי האוצר לאפשר להם לגבש תוכנית פנסיה מקיפה ולהחיל אותה על כלל המעסיקים באמצעות צו הרחבה.

 

ההערכה היא אפוא שהממשלה תיתן להסדר שנחתם הבוקר תוקף מחייב של צו הרחבה, מה שיאפשר לכל העובדים במשק  לקבל לראשונה בתולדות המדינה פנסיה כדבר שבחובה, ולא רק קצבה שמעניק הביטוח הלאומי, שהיא קצבת הזקנה הנמוכה בעולם המערבי.

 

עם זאת ניתן להעריך כי בדרך להפיכת הסכם לצו הרחבה ייערך סיבוב נוסף של משא ומתן בין ארגוני המעסיקים לבין עצמם.

 

ברוש ועיני: רגע היסטורי

יו"ר ההסתדרות עופר עיני אמר הבוקר כי מדובר באירוע היסטורי. "מדובר בעובדים הכי חלשים במשק עם המשכורות הכי נמוכות שמהיום תהיה להם לראשונה בתולדות המדינה פנסיה. צר לי שהממשלה לא הצטרפה למשולש ההדברות ביננו לבין המעסיקים" אמר עיני. "הצעד הבא של ההסתדרות ואני לא אנוח ולא אשקוט זה טיפול בעובדי הקבלן ונותני השירותים".

 

בהתייחס לאיומי השביתה הכללית במגזר הציבורי אמר עיני: "אם הממשלה היתה מתנהלת כמו המעסיקים לא היתה שביתה. בינתיים אין משא ומתן, אתמול קיבלנו הצעה לתוספת של 0.2% בשכר העובדים במגזר הציבורי עד 2009 ואם אלה ההצעות שיימשכו - תהיה שביתה. אני מתכוון לנצל את הזמן עד לפגישתי עם שר האוצר ביום שני למנוע שביתה אבל ייתכן ולא יהיה מנוס".

 

נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש התייחס אף הוא להסכם במונחים היסטוריים "הסכם כזה לא נחתם בכל שנות קיומה של המדינה. בסופו של דבר, המעסיקים משלמים מכיסם יותר אבל מתוך אמונה שזו הדרך הנכונה לחיות במדינה שעובדים בגיל פרישה לא יפלו כנטל. אני מאוד מקווה ששר האוצר יצטרף למאמצים שלנו, הוא אמר לי שבכוונתו לעשות כן אבל אתמול הצטערתי לשמוע שוב שפקידי האוצר פנו לדרך הדילים בכל הנושא של מס הכנסה שלילי ושווי השימוש ברכב. ככה לא מנהלים מדינה, אני מקווה שהאסיפון ייפול למנהיגים, אנחנו לא נרפה".

 

לשכת סוכני ביטוח: "יש הרבה בעיות בהסכם שנחתם"

נשיא לשכת סוכני הביטוח, יוסי מנור, אמר ל-yent כי מדובר בעצם בהסכם הפרשה של מעבידים לתנאים סוציאלים. אני שמח שכל העובדים יוכלו להגיע לגיל מבוגר עם סכום כסף, אך ישנן מספר בעיות בהסכם שנחתם:

 

אין הגדרה מדויקת מה זה אובדן כושר עבודה והעובד לא יכול לבחור במסלול הוני (לקבל את החסכון בפעם אחת), אלא מחויב למסלול קצבתי.

 

בעיה נוספת היא היעדר זכאות במידה ועובדים רק 9 חודשים כיוון שיש ניצול של צעירים ועובדי קבלן, המפוטרים ממקום עבודתם לפני שהם צוברים מספיק ותק וכך מונעים מהם את זכויותיהם. אילו 10 שנים קריטיות שלאחר הצבא שמבוזבזות. חבל שרצו במהירות מטורפת לחתום על ההסכם".


פורסם לראשונה 19/07/2007 09:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עופר עיני ושרגא ברוש - רגע היסטורי
צילום: נעמה סיקולר
מומלצים