שתף קטע נבחר

אולמרט: לא בית המשפט יחליט איפה וכמה נמגן

כתב ynet התלווה לביקור מיוחד של ראש הממשלה בקיבוץ יפעת ושמע ממנו ביקורת קשה על הוראת בג"ץ למגן את מוסדות החינוך בעוטף עזה עד תחילת שנת הלימודים: "זאת החלטה של הממשלה, ואם הממשלה טועה - שיחליפו אותה". אולמרט שלל פעולה צבאית נרחבת בעזה, אך הדגיש: "אין לי כוונה לעצום עיניים". ומה בנוגע להתכנסות? "כרגע אנו לא דנים בפעולות חד-צדדיות"

"לא בית המשפט יחליט איפה נמגן וכמה נמגן. זה בלתי נסבל ולא יעלה על הדעת. זאת החלטה של הממשלה, ואם הממשלה טועה - שיחליפו אותה", כך אמר אתמול (שישי) ראש הממשלה, אהוד אולמרט.

 

כתב ynet התלווה לראש הממשלה במהלך ביקור בקיבוץ יפעת, שבמהלכו שוחח עם ותיקי משקי עמק יזרעאל בפורום המכונה "פרלמנט העמק". במהלך שיחתו עם חברי הקיבוצים הבהיר אולמרט כי בכוונתו להגן מעמדו של בית המשפט העליון, אך תקף את בית המשפט בשל הוראתו למגן את מוסדות החינוך ביישוב עוטף עזה עד תחילת שנת הלימודים הקרובה. הוא ניצל את ההזדמנות כדי לשוב על עמדתו ואמר: "מדינת ישראל לא תמגן את עצמה לדעת".

 

במהלך שיחתו עם חברי הקיבוצים דן אולמרט גם בנושא השיחות האפשריות עם סוריה והדגיש: "אני לא פוסל את זה שנשיא סוריה רוצה שלום, אבל הדרך היא משא ומתן ישיר. אני מאוד מקווה שהוא ישקול את הדברים (עמדותיו של אסד בעניין תיווך אמריקני והתנאי המוקדם של החזרת כל רמת הגולן - ר.ס) מחדש".

 

דבריו של ראש הממשלה מהווים תשובה אישית ראשונה לנאומו של אסד בעת השבעתו לקדנציה שנייה בפרלמנט הסורי. כזכור, הנשיא הסורי אמר שארצו מעוניינת בשלום, אך בה בעת קבע תנאי מוקדם של החזרת רמת הגולן כולה, תוך חזרה לגבולות ערב מלחמת ששת הימים.

 

ראש הממשלה חזר על עמדתו המסורתית, התומכת במשא ומתן ישיר ללא מעורבות אמריקנית וללא תנאים מוקדמים: "אני רוצה לעשות שלום עם כל מדינה ערבית, ואני רוצה לעשות זאת במשא ומתן ישיר. כך היה בזמנו עם מצרים, וכך היה בזמנו עם ירדן. הנשיא הסורי יודע את עמדתי. איך אני יודע זאת? כי הוא אמר את זה. כשהוא אומר שצריך לסגת לקווי 4 ביוני 1967 - זאת קביעה של תנאי מוקדם. איני יכול להתחייב לפני משא ומתן כמו שהוא רוצה, או לתת ערבויות".

 

"אין לי כוונה לעצום עיניים" 

בתשובה לשאלה בעניין המצב ברצועת עזה, אמר ראש הממשלה: "אין לי כוונה לעצום עיניים, כמו שמדינת ישראל עצמה את העינים בלבנון. אבל לא צריך לטפל בזה בהתלהמות, אלא יש לטפל במה שקורה שם בשכל. אני יכול להבטיח שלא תיווצר ברצועת עזה מציאות שמזכירה את הצפון. יחד עם זאת, אני לא חושב שדרך הטיפול בזה צריכה להיות כניסה עם עוצמה רבה של צבא והשתלטות על עזה. אני חושב שהנסיבות הנוכחיות לא מצדיקות את זה".

 

אולמרט חזר והדגיש את הרעיון הבסיסי שהוביל אותו ערב הבחירות האחרונות להציע את תכנית ההתכנסות ביהודה ובשומרון: "צריך להבין שבסופו של דבר אין אלטרנטיבה להסדר לטווח ארוך. כל אחד מבין שמדינת ישראל אינה יכולה להתקיים כשהרוב היהודי אינו מובטח. כדי להבטיח זאת נצטרך לקבל החלטות קשות, שאין מהם מנוס. בסופו של דבר המחירים קשים מאוד, וככל שנגיע אליהם מוקדם יותר, כך ייטב".

 

עם זאת, סירב ראש הממשלה להתייחס ישירות לרעיון "ההתכנסות-לייט" שהעלה השר חיים רמון, ואשר קראה לנסיגה מכ-70 אחוזים מהשטחים, ופינוי התנחלויות מבודדות וריכוזן בגושים מכונסים. "כרגע איננו דנים בשום דבר חד-צדדי. הכול יצטרך להתנהל תוך משא ומתן מול הפלסטינים, כדי להגיע להסדר שיהיה מקובל עלינו ועליהם", אמר אולמרט.

פורסם לראשונה 20/07/2007 19:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה אהוד אולמרט
צילום: איי פי
צילום: גיל יוחנן
השופטת דורית בייניש
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי אף פי
נשיא סוריה בשאר אסד
צילום: איי אף פי
מומלצים