שתף קטע נבחר

קופת החולים החמישית: למה לצפות?

בעוד שלושה שבועות יגישו בתי החולים שיבא, רמב"ם והדסה את הבקשה הרשמית להקמת קופת החולים החמישית בארץ, בה יהיו שותפים בתי החולים הציבוריים. המטרה: כל הטיפולים ירוכזו בבתי החולים ובמרפאות המסונפות לה, וינתנו על ידי צוותי בית החולים. לחברי הקופה תינתן הזכות לבחור את הטיפול הרפואי בכל אחד מבתי החולים השייכים לקופה

החזון הופך למציאות: בעוד שלושה שבועות יגישו המרכזים הרפואיים רמב"ם ושיבא את הבקשה הרשמית להקמת קופת החולים החמישית של ישראל.

דירקטוריון הדסה שוקל אף הוא להצטרף ליוזמה שתוגש לאישור משרדי הבריאות והאוצר.

 

לפני כשבוע אישר הקבינט הכלכלי-חברתי את הקמתה של קופת חולים נוספת להגברת התחרות בשירותי הבריאות. הקופה החדשה תידרש לפעול בהתאם לעקרונות שבחוק ביטוח בריאות ממלכתי, ולפרוש את השירותים למבוטחים בכל רחבי הארץ. על הקופה ייאסר להפלות בין מבוטחים או לסרב לקלוט מבוטחים המבקשים להצטרף אליה.

 

שתי קופות החולים הגדולות, כללית ומכבי, חולשות כיום על כ-80% מהשוק. הקבינט קבע כי הימצאותן של ארבע קופות קבועות במשך זמן כה רב איננה מאפשרת תחרות, וההוכחה לכך היא היקף המעברים הזעום בין הקופות, שלא עולה על אחוז אחד בשנה.


בי"ח רמב"ם. מהפכה, או שעוד קופה מצטרפת לרשימה? (צילום: דורון גולן)

 

הקבינט הכלכלי קבע כי התנאי להכרה בקופה החדשה יהיה שירשמו בה לפחות 40 אלף מבוטחים בתום השנה הראשונה, ו-130 אלף מבוטחים בתום השנה השלישית לפעילותה. לשם קבלת הרשיון תידרש הקופה החדשה להציג לשר הבריאות תוכנית אשר תבטיח את מילוי השירותים הנדרשים, וכן תכלול חברת-בת שתנהל ותפעיל בתי חולים כאשר אלה יהפכו לתאגידים עצמאיים. בתקופת הביניים, עד שבתי החולים יהפכו לתאגידים, תתקשר הקופה החדשה עם בית חולים אחד או יותר, עליו היא תסתמך באספקת שירותים רפואיים למבוטחיה.

 

המטופל יבחר את בית החולים

על פי התוכנית אותה גיבשו בשיבא וברמב"ם, יצטרפו לקופה החמישית בתי החולים הציבוריים אשר יתנו את כל השירותים הרפואיים והקהילתיים הנדרשים. למבוטחים תינתן הזכות לבחור בבית החולים המטפל, כך שתתאפשר המשכיות טיפול של אותו צוות רפואי, הן בקהילה והן בבית החולים. 

 

תשתיות בית החולים, ובכללן המעבדות, מכשירי ההדמיה ומרפאות החוץ, ישמשו אף הן לטובת המבוטחים. על פי הצורך יושכרו שירותים רפואיים נוספים במרפאות ומעבדות בקהילה.

 

זהו למעשה המשך יישום התכנית להבראת מערכת הבריאות, שנקבעה בתחילת שנות ה-90. חוק בריאות ממלכתית היה פועל יוצא של אותה תכנית, ומטרה נוספת היתה ניתוק בתי החולים מקופות החולים והפיכתם לאוטונומיים.

 

"לקופות החולים כוח מונופולי", אומר פרופ' שלמה נוי, סמנכ"ל פיתוח ומחקר ב'שיבא', שהיה בין הוגי רעיון קופת החולים החמישית. "הן מאלצות את המטופל ללכת לבתי החולים שאיתם בהסדר תוך שבירת הרצף הטיפולי, מתוך אינטרס כלכלי. הרעיון הוא שבעתיד לא יהיו בתי חולים ציבוריים עם קופת חולים מאחוריהן".

 

לדברי פרופ' נוי, כבר בשנת 1970 הקים בית החולים שיבא פרוייקט רפואה קהילתית בקרית אונו ואור יהודה, שם ניתנו שירותים קהילתיים בדומה לאלו של קופות החולים. "באופן זה, נשמר הרצף הטיפולי בין הקהילה לבית החולים: אותו צוות רפואי נותן את השירותים בקהילה, וממשיך לתת למטופל - אם החמיר מצבו, טיפול אינטנסיבי יותר בבית החולים. 

 

"ברמה הלאומית יש בכך יתרון ענק", אומר פרופ' נוי. "מתן חופש בחירה אמיתי לאזרחים בסל הבסיסי, חסכון אדיר בעלויות משום שעיקר השירותים של הקופה החמישית יתבססו על התשתיות הקיימות של בתי החולים, הן בציוד והן בכח אדם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המטרה - בתי החולים יתנו את כל השירותים הרפואיים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים