שתף קטע נבחר

היהלום בעגיל של הודו

יופיה של סרי לנקה אינו מסתכם באתרים הארכיאולוגיים שלה, למרות שיש רבים כאלה: ארמונות מפוארים חצובים בסלע, ציורי קיר עתיקים, פסלים ומקדשים מרהיבים. היא גם יותר מחופיה הקסומים ומאנשיה החביבים. נעים מאוד, סרי לנקה שלא הכרתם

ראש המלצרים רדף אחרי בבהלה. הוא לא הבין כיצד העזתי להופיע בחדר האוכל של המלון ללא ז'קט ועניבה. המלון "היל קלאב", שלא היה מבייש שום טירה סקוטית, לא נמצא בממלכה המאוחדת, למקרה שתהיתם, אלא בעיירת נופש הררית בדרום מזרח סרי לנקה.

 

הבריטים שקבעו בשנות ה-30 את כללי הלבוש במקום, לבטח היו מתהפכים מצחוק בקברם, אם היו יודעים שגם 60 שנה אחרי שהנציב הבריטי האחרון נטש את המקום, עובדי המלון המקומיים עודם מדקדקים בקוצו של יוד. בלילה, אגב, הם מקפידים להניח במיטה בקבוק מים חם לחימום הרגליים, למרות החום השורר במקום.

 

אך המורשת הסרי לנקית היא הרבה יותר מהקולוניאליזם הבריטי, אלא מתגאה ב-2,500 שנות היסטוריה כתובה ואתרים ארכיאולוגים מרשימים. מלכי האי, שהשתייכו לשושלות שנמשכו עד לכיבוש הבריטי במאה ה-19, הותירו אחריהם אוצרות רבים: מקדשים, ארמונות, אגמים מלאכותיים ועוד.

 

הנוף היפהפה בהרי סרי לנקה משאיר את המבקר הלום למראה גווני הירוק הרבים של הצמחייה, הנופים המרשימים, מפלי המים הרבים והעצומים, והנהרות הרבים, שבהם פוגשים כאשר נוסעים בכבישיו הצרים והמפותלים של האי.


למרות הכל, המקומיים תמיד חביבים להפליא (צילום: איי פי)

 

תיירים רבים מגיעים לסרי לנקה כדי להשתרע על חופיה היפים. אסון הצונאמי שפקד את האזור ב-2004 הרס לא מעט מהחופים, אבל בתי המלון, בעיקר מדרום לקולומבו הבירה, משתקמים במהירות ומחזרים אחר תיירים בהיצע של מחירים נוחים למלונות ברמה של 4-5 כוכבים. אולם מדינה זו יכולה להציע למבקריה הרבה יותר מחופים מרגשים.  

 

"הודו לייט" למטייל הישראלי

סרי לנקה, הנראית כמו עגיל ענקי התלוי על אוזנה של תת היבשת ההודית, משתרעת על שטח של למעלה מ-65,000 קמ"ר, פעמיים וחצי מדינת ישראל, ומתגוררים בה בעליבות מסוימת כ-19 מיליון בני אדם. למזלם של המקומיים והתיירים גם יחד, הבריטים השאירו אחריהם מערכת של כבישים ורכבות, שנותרה על כנה עד היום.

 

הבריטים השתלטו על סרי לנקה ב-1815, לאחר שהמלך האחרון העז להתמרד נגדם ולא הסכים להניף את הדגל הבריטי. הוא סולק מכיסאו והבריטים שלטו במדינה עד שהחליטו להעניק לה עצמאות, בשנת 1948.

 

השלטון הדמוקרטי הנוכחי כושל למדי. למרות האוצרות הרבים הטמונים באדמתו הפורייה של האי, מנהיגי המדינה אינם מראים נטייה לעשייה מיוחדת ולא ניכרת בה תנועת פיתוח מרשימה. אבל מצבה מעיד כנראה על המנטליות המקומית או על יושרם של המנהיגים בסרי לנקה, שיודעים לדאוג לעצמם, בעוד מרבית האוכלוסייה חיה בתנאים עלובים.

  

סרי לנקה גם סובלת לא מעט מבעיית טרור, בעיקר מצד המיעוט הטאמילי (כ-18% מהאוכלוסייה) השואף להקים מדינה עצמאית בצפון האי. ולמרות הכל, אין באי היפהפה הזה עוני של ממש. עושר הפירות והדגה בחופים מונע רעב גם בכפרים המוזנחים ביותר, והמקומיים תמיד מקבלים את פני המבקרים בידידות ובהרכנת ראש לברכה.

 

בסרי לנקה מתנהלים החיים ברגיעה. לתייר הישראלי עשויה המדינה להיראות כמו "הודו לייט". קלה יותר לעיכול מאשר הודו עצמה, למרות שעושרה התרבותי של איננו נופל מזה של תת היבשת שמצפון לה. לסבר את האוזן, שבעה אתרים במדינה הוכרזו על ידי ארגון אונסק"ו של האו"ם כאתרי מורשת תרבות עולמית.

 

5,000 נזירים ו-1,600 עמודים

לאחר ביקור קצר בבירה קולמבו, התחלתי את הטיול בסרי לנקה עצמה ב"משולש התרבותי" (Cultural Triangle), שקודקודיו הן ערים עתיקות ואתרים ארכיאולוגים מרשימים. 

 

היעד הראשון היה אנורדהפורה, המרוחקת למעלה מ-200 ק"מ מקולומבו. עיר מרשימה זו הייתה בירתה הראשונה של סרי לנקה כבר במאה ה-5 לפני הספירה, ובה ארמונות, בריכות רחצה, מזרקות ופסלים. קשה שלא להתפעל מהמקדשים הבודהיסטים המפוארים, מהמנזרים ומהפגודות (המכונות "דאגאבה"). כמו הג'אטאוונה, פירמידה המתנשאת לגובה של 110 מטרים, שנייה בגובהה בעולם העתיק רק לפירמידות של מצרים.

 

זהו גם המקום שבו נמצא העץ העתיק ביותר בהודו-סרי לנקה, שזכה לכינוי סארה מאהא בודהאי וגילו מוערך ב-2,200 שנה. המסורת המקומית מספרת כי במקום זה חווה בודהא את ההארה שהביאה אותו להגות את תורתו.

 

בסמוך לאנורדהפורה נמצאים גם שרידיו של הלוארפראסאדה, מנזר בן תשע קומות שב-1,000 חדריו התגוררו 5,000 נזירים. גג המנזר היה מכוסה באריחי נחושת, ומתוך 1,600 עמודי האבן שהחזיקו אותו, גם היום רבים מהם עדיין עומדים על תילם.

 

גשר אבן מרשים מוביל מהאתר לגן המלכותי המופלא מאהאמגה, שאפשר להתרשם עד היום מעציו, מטראסות הפרחים שלו ומאגמי הנוי שנחפרו בקפידה כדי להרבות את הנאתו של אותו שליט קדום.

 

יש לציין, שהשלטונות המתחזקים את האתרים נוהגים לשדוד בחיוך את התיירים, ולגבות דמי כניסה מופקעים בסך 20 דולר לאדם. מבקרים מקומיים יסתפקו בתשלום של 20 רופיות - שהן כשקל אחד בלבד.

 

בודהא בגובה 14 מטר

עיר עתיקה נוספת הנמצאת באזור היא פולונאראווה. זהו יישוב שהוקם במאה ה-11 והיה לבירתה השנייה של סרי לנקה, אחרי שקודמתה ננטשה בעקבות מלחמות ופלישות. עיר ימי ביניימית זו, הייתה משכנם של שלושה מלכים, ותוכננה להפליא: היא הייתה מוקפת חומה ובתוכה כיכרות, ארמונות ומקדשים מפוארים. במקום גם אגניי ניקוז, כמו האגם המלאכותי הענק, הפאראקראמה, ששטחו למעלה מ-40,000 דונם.

 

באתר נותרו מבני ענק מרשימים, ביניהם ספר שגודלו תשעה מטרים, שהטקסט שבו נחצב באבן. אתר אחר הוא האוניברסיטה העתיקה מהמאה ה-12, שאונסק"ו הכריז עליה כאתר מורשת עולמית.

 

אך המונומנט המרשים ביותר בסביבה הוא גאל ויהאריי – שלושה פסלי אבן ענקיים חצובים בסלע גרניט, שהגדול מביניהם מתנשא לגובה של 14 מטרים. הפסלים מייצגים בצורה חיה כמעט את בודהא השוכב, העומד והיושב בתנוחת לוטוס.


שלל אתרים מרשימים, ביניהם הגאל ויהאריי (צילום: ויז'ואל /פוטוס) 

 

האתר ששווה את הכל 

אם הייתי יודע מראש שכדי להגיע למנזר בודהיסטי אצטרך לטפס 1,250 מדרגות במעלה צוק, ובהמשך ימתינו לי כמה מאות מדרגות נוספות אל המנזר, ייתכן והייתי חושב פעמיים. אך על הביקור בצוק דמוי האריה השוכב בסיגיריאה, אסור לוותר - הוא לבדו מצדיק את הביקור בסרי לנקה.

 

הצוק המזדקר בפתאומיות לגובה של 400 מטרים נמצא במרחק של 166 ק"מ מקולומבו. סיפורו של של המקום נקשר באגדה ובהיסטוריה טראגית מן המאה ה-5 לספירה. בימים ההם, הבין בן המלך הצעיר, קאסיאפה, שאחיו הבכור, מוגאלאנה, עתיד לרשת את כס המלוכה, והחליט להרוג את אביו שמלך מזה 18 שנים, ולהמליך את עצמו תחתיו. האח הבכור נמלט להודו, והמלך הצעיר החל בבניית עיר על צוק הסלע, שארמון מבוצר ניצב בפסגתו.

 

לאחר חציבת המדרגות במעלה הצוק, בנה המלך, שהיה ארכיטקט מוכשר וחובב אומנות, ארמון מדהים, שבו גנים, בריכת שחייה, ופינוקים נוספים. במעבה המערות שבתוככי הצוק, אליהן מטפסים במעלה המדרגות הלולייניות, נותרו 21 ציורי פרסקו מופלאים של נשים יפהפיות, אשר נשתמרו להפליא במשך למעלה מ-1,500 שנה.

 

ציורים אלו הם המעט שנותר ממאות הציורים שהיו במקור במערות סביב הצוק. הנזירים הבודהיסטים, ששמרו את דבר קיומו של הארמון בסוד מאות שנים, חיבלו והשמידו את רוב הציורים, משום שאלו לא עלו בקנה אחד עם ערכי המוסר שלהם. למרבה המזל, הציורים הנותרים היו בגובה רב, והנזירים לא הצליחו להגיע אליהם.

 

המלך גם הקיף את המבצר בחומה וטיפח גנים מפוארים מסביב לצוק הענק. השיטות המתוחכמות של ניקוז מי הגשם שירדו על הצוק, אפשרו יצירתן של מזרקות מופלאות שהמים מזנקים מהם עד היום בעת ירידת גשם על פסגת הצוק.

 

הכניסה לארמון בפסגת הצוק, מחייבת טיפוס תלול במעלה מדרגות דרך פיו הענק של אריה שנחצב בסלע. המקום כולו משקיף על נוף מדהים, שמותיר את המבקר פעור פה. אין ספק שהמראות מצדיקים את הטיפוס המייגע והמפחיד למדי.

 

סופו של הסיפור, למתעניינים, הוא שאחרי 18 שנות מלוכה, חזר האח הנגזל, והאח השליט וצבאו נמלטו כשהם רכובים על גבי גדוד פילים. אך לאחר שהפילים נקלעו לביצה, ברח הצבא, והאח הנמלט התאבד, כדי לא ליפול בידי אחיו. לאחר מכן ננטש מבצר סיגיריאה, ורק הנזירים שמרו בסוד על קיומו של הארמון המדהים בראש הצוק.


רק 21 נותרו. ציורי הקיר בסיגיריאה (צילום: יוסף ג'קסון)

 

מתרחצים עם פילים

בהמשך המתין לי טיפוס מעניין נוסף באזור – קומפלקס המקדשים הבודהיסטיים של דאמבולה, הממוקם על פסגת הר, 16 ק"מ מסיגיריאה. במערות הענקיות שבפסגת ההר נמצאו תקרות המכוסות בציורים ובפסלים של בודהא, שנחשבים לציורי קיר מהגדולים ביותר בעולם העתיק. שיטה מתוחכמת של ניקוז גשמים שהייתה נהוגה במקום, שימרה את הציורים והפסלים עד ימינו.

 

את תרומתי להינדואיזם ולבודהא סיימתי בביקור במקדש בעיר קאנדי, הנמצאת 115 ק"מ מקולומבו, ונחשבת ליפה ביותר בסרי לנקה. עיר זו הייתה משכנו של המלך האחרון, שהודח ב-1815. במקום נמצאות, לפי האמונה, שיניו של בודהא, ואפשר להציץ בהן במהלך טקס חגיגי המתרחש כמה פעמים ביום.

 

אך יופייה של סרי לנקה אינו מסתכם באתרים הארכיאולוגים שלה. הנסיעה בדרכי ההרים של האי מגלה נופים ירוקים סביב עמקים ומפלים מדהימים. ביקור באחת מחוות התבלינים מזמן גם הוא חוויה מעניינת. כדאי להזכיר את לגימת התה הציילוני המעולה במפעלי התה הרבים הממוקמים לאורך הדרכים.

 

אחת החוויות המרגשות ביותר הייתה המפגש המפתיע עם עדר המונה 73 פילים בגדלים שונים, המובא מדי יום כלאחר כבוד לטבילה מרעננת בנהר, במקום הקרוי פיננאוואלה. זהו "בית יתומים" ממשלתי לפילים חסרי בית, שבו זוכה החיה ליחס אישי, ולפעמים מלווה את המטפל הצמוד שלה במהלך כל חייו. שכן, פילים אלו לרוב מאריכים ימים יותר ממטפליהם. 

 

כדי להעצים את החוויה הפילית, כדאי לטרוח ולצאת גם לעבר הג'ונגל המקומי המכסה לא מעט משטחה של סרי לנקה. זהו המקום ליהנות מרכיבה על פיל בג'ונגל, ואפילו מטבילה צמודה לפיל באגם קטן במעבה היער. אגב, לא מעט שמורות וטיולי ספארי מוצעים למבקרים במדינה הזו, שהתברכה בצמחייה עשירה ובבעלי חיים רבים, החל בפילים וכלה בנמרים ובקופים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
סרי לנקה. הנהגה מזניחה
צילום: איי פי
מפגש מפתיע עם עדר פילים
צילום: איי פי
בודהא. אחד מני רבים
צילום: ויז'ואל /פוטוס
עגיל ענקי באוזנה של תת היבשת ההודית
צילום: ויז'ואל /פוטוס
מומלצים