שתף קטע נבחר
צילום: jupiter

קטנות בצלחת: דבש

כמה פרחים צריך כדי לייצר קילו דבש, כמה דבש מכינה דבורה בימי חייה, למה הדבש הוא גם טוב לבריאות ואחרי כמה זמן הוא מתקלקל? לרגל השנה החדשה, הנה כמה דברים שלא ידעתם על הנוזל הכי מתוק

  • קבורה מתוקה: דבש הוא אחד המאכלים העתיקים ביותר. בקברו של המלך תות אנח' אמון שבמצרים נמצא דבש - שלאחר אלפי שנים עדיין היה אכיל.

 

  • תאריך תפוגה: דבש לעולם לא מתקלקל. ניתן לשמור אותו לעד בטמפרטורת החדר בצנצנת סגורה.

 

  • משלוח: במשך שנים דבש שימש כחומר משמר. את גופתו של אלכסנדר מוקדון הכניסו לתוך ארון מלא בדבש לצורך הבאתו בחזרה ליוון.

 

  • רפואה שלמה: דבש היה התרופה הנפוצה ביותר במצרים העתיקה, כשמתוך כ-900 תרופות שונות בהן נעשה שימוש - כ-500 היו מבוססות על דבש. עד היום טוענים מומחים בזכות סגולותיו הבריאותיות של הדבש, המסייע אפילו לאיחוי פצעים וריפוי כוויות.

 

  • ותק: דבורים מייצרות דבש במשך כ-150 מיליון שנים ומהוות אתגר לתורת האבולוציה בכך שלא השתנו כבר 20 מיליון שנים. אגב, לדבורים יש שיערות על חמש עיניהן והן עפות באמצעות ארבע כנפיים.

 

  • כפתור ופרח: ישנם למעלה מ-300 סוגים של דבש, השונים זה מזה בצבעם ובטעמם בתלות בסוג הפרחים מהם הם מופקים ובמין הדבורה.

 

  • עבודת כנפיים: בגיחה אחת מביאה הדבורה לכוורת צוף מ-50 עד 100 פרחים. עוד במעופה מתחילה הדבורה את עיבוד הצוף לדבש באמצעות אנזימים המצויים במיצי קיבתה. אחר כך מנפנפות הדבורים העמלות בכנפיהן על הצוף המעוכל חלקית עד שהוא נעשה מרוכז, צמיג ועמיד. הדבש מאוחסן בתאי הכוורת וכשהם מלאים הם נחתמים בשעווה כדי שישמש מזון לחורף.

 

  • דרך הפרחים: בכדי לייצר קילו דבש דבורים צריכות "לבקר" כ-40 מיליון פרחים. לשם כך הן עשויות לעוף מרחק של כ-88 אלף קילומטרים, במהירות של כ-24 קמ"ש.

 

  • הספק: דבורה ממוצעת חיה כ-45-42 ימים. במשך כל תקופת חייה תייצר בסך הכל כאחד חלקי שתיים-עשרה (1/12) כפיות דבש.

 

  • מס שבח: עד לגילוי הסוכר המעובד, היה הדבש מצרך מבוקש ויקר במיוחד. תכונותיו הייחודיות הביאו לכך ששימש בעבר כאמצעי סחר וחליפין. הרומאים, למשל, נהגו לשלם מיסים בדבש במקום בזהב.

 

  • אהבה מתוקה: לדבורים ולדבש מקום מכובד במיוחד במיתולוגיות של רוב העמים. כך למשל, קופידון טבל את חיציו בדבש כדי שאלה יגרמו לבני אדם להתאהב.

 

  • חוג הסילאן: ארץ ישראל נקראת בתנ"ך "ארץ זבת חלב ודבש" - אך למעשה הכוונה אז היתה לסילאן, דבש התמרים.

 

  • נפילת מתח: מה שערער את מעמדו של הדבש בעולם בצורה ניכרת היה גילויו של הסוכר המעובד - לפתע עמד לרשותם של ההמונים ממתיק זמין יותר וזול יותר.

 

  • רשימת מכולת: הדבש מכיל כ-37% פרוקטוז, 31% גלוקוז, 18% מים ואחוז אחד של סוכרוז. בנוסף הוא מכיל מינרלים דוגמת ברזל וסידן, ויטמינים כגון בי-6 ותיאמין, חומצות אמינו וכן סוכרים נוספים. בכף דבש יש 60 קלוריות.

 

  • אנרגיה: דבש מתוק יותר בכ-30% מסוכר. אולם בעוד סוכר נספג במחזור הדם במהירות של 10 קלוריות לדקה, דבש עושה זאת במהירות של 2 קלוריות בדקה.

 

  • מעז יצא מתוק: הדבש כשר לאכילה לפי היהדות, למרות שהדבורה מוגדרת כחיה טמאה, שכן "חומר הגלם" של הדבש הוא צוף הפרחים.

 

  • להיות פיליאס פוג: שתי כפות דבש יספקו לדבורה אחת אנרגיה שתספיק לה להקיף את העולם.

 

  • ייבוא-ייצוא: ב-1984 הקימו דבורים את הכוורת הראשונה בחלל.

 

  • אני ראשון: ציור קיר בן כ-15,000 שנים, שנמצא במערה במזרח ספרד מציג בני אדם אוספים דבש מכוורות.

 

  • דרך הטבע: טבעונים קיצוניים מתנגדים נחרצות לאכילת דבש. זאת משום שלטענתם תעשיית הדבש מנצלת ומעבידה דבורים, ואילו כוורנים נוקטים במניפולציות שונות הפוגעות בדבורים - למשל השימוש בעשן, הריגת מלכות כוורת והחלפתן, השמדה המונית של כוורות לקראת החורף ועוד.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים