שתף קטע נבחר

"קבוצת קליפורניה": להאריך הפיקוח על מיקרוסופט

בתצהיר שהגישו שש מתוך שמונה המדינות התובעות ב-2002 ובראשן קליפורניה, דרשו מבית המשפט וממשרד המשפטים האמריקני: יש להמשיך את פיקוח ההגבלים העסקיים על מיקרוסופט; עוד טענו: לא ניתן יהיה להעריך בעתיד את השפעתה של Vista על השוק. בישראל שורר מצב דומה אך ללא התערבות הממונה

קבוצת מדינות בארצות הברית הגישו אמש (ה') עתירה לבית המשפט, בה טענו המדינות כי סיום הפיקוח הפדרלי בנובמבר הקרוב על התנהלותה העסקית של מיקרוסופט, לא יאפשר להעריך את השלכותיה של מערכת ההפעלה Windows Vista שמתוצרתה, על ההגבלים העסקיים בשוק התוכנה.

 

שופטת בית המשפט המחוזי הפדרלי קולין קולאר-קוטלי, האחראית לפיקוח על יישום הסכם הפשרה בעניין ההגבלים העסקיים שהושג בין משרד המשפטים ומיקרוסופט ב-2002, ביקשה מהצדדים (מיקרוסופט, משרד המשפטים האמריקני וקבוצת המדינות התובעות) לחוות דעתם לגבי מידת היישום של ההסכם בפועל.

 

יישום ההסכם אינו מספיק 

הפיקוח הנוכחי שמוטל על מיקרוסופט ועתיד להסתיים, נועד לוודא כי החברה אינה משתמשת בכוחה המונופוליסטי בשוק מערכות ההפעלה, כדי למנוע ממתחרים ויצרני תווכה (תוכנת ביניים) לפתח מוצרים התואמים ל-Windows כמו דפדפנים, ועוד תוכנות שבשימוש יומיומי. מיקרוסופט הורשעה בשימוש לרעה בכוחה המונופוליסטי כדי לחסל מתחרים בתחום ונדרשה לחשוף חלקים מקוד המקור של Windows כדי לאפשר תחרות.

 

קבוצת תשע המדינות שבראשן קליפורניה, טוענות בפני השופטת קולאר-קוטלי, כי על אף שמיקרוסופט לא הפרה באופן ישיר את תנאי ההסכם, הרי שהמונופול דה-פקטו המתמשך שלה בתחום מערכות ההפעלה, מוכיח כי גם יישום ההסכם במידה הנוכחית, אינו מספיק כדי לעודד תחרות אמיתית בשוק. אחת ההוכחות המעניינות שהציגו המדינות בפני השופטת היא שמרבית המחשבים האישיים הנמכרים בארצות הברית, נמכרים כאשר הדפדפן של מיקרוסופט הוא כלי ברירת המחדל לגלישה באינטרנט.

 

התחרות מתחדשת?

עוד טוענות המדינות, כי מערכת ההפעלה Vista שהושקה לפני כחצי שנה, משנה את התמונה. שש מהמדינות (יוטה ופלורידה סירבו להצטרף לעתירה, וושינגטון הבירה אינה נכללת בה) סבורות כי סיום הפיקוח יגרום לכך שלא ניתן יהיה להעריך את השפעתה של Vista על השוק.

 

יעילות הפיקוח של משרד המשפטים האמריקני לגבי יישום ההסכם הייתה נתונה לביקורת קשה לאורך שנות יישומו, במיוחד לגבי מערכת ההפעלה החדשה, Vista. גוגל נאלצה באחרונה לפנות למשרד המשפטים האמריקני, כדי שהאחרון "יכריח" את מיקרוסופט לכלול את מנוע החיפוש שלה לקבצים מקומיים, Google Desktop, ב-Vista.

 

משרד המשפטים לעומת זאת, סבור אחרת: “הפעולות האחרונות הצליחו להגן על פיתוח של מוצרי תווכה ומנעו ממיקרוסופט מלהמשיך בהתנהלותה הבדלנית שהובילה לתביעה המקורית", הצהיר תומאס בארנט, עוזר לתובע הכללי של ארצות הברית, הממונה על ההגבלים העסקיים. משרד המשפטים הביא את הצמיחה בנתח השוק של דפדפן הקוד הפתוח Firefox, ואת השקתו הטרייה של דפדפן Safari מבית אפל, כסימן ל"התחדשות התחרות" ויעילות הפיקוח.

 

בתשובה לטענות המדינות, הממונה האמריקני על ההגבלים העסקיים השיב כי לא הוכח כי מיקרוסופט ניצלה את כוחה המונופוליסטי בשוק באופן בלתי חוקי.

 

מיקרוסופט בתשובתה הכחישה נמרצות את טענות המדינות: “פעולות הפיקוח מעולם לא נועדו להקטין את נתח השוק של מיקרוסופט בשום שוק תחרותי", השיבה החברה.

 

ישראל: מיקרוסופט שולטת בשוק

השנה נקט האיחוד האירופי יד קשה והטיל קנס כבד על מיקרוסופט, בעקבות אי הציות שלה לפסיקה דומה שפסקה נגדה נציבות האיחוד להגבלים עסקיים, ו"גרירת רגליים" שנקטה בחשיפת קוד המקור של Windows בפני מתחרים על מנת לאפשר פיתוח מוצרים תואמים ומתחרים. קנסות אחרים הושתו על מיקרוסופט במדינות כמו דרום-קוריאה, בגין התנהגות מונופוליסטית.

 

בישראל, שקל בשעתו הממונה על ההגבלים העסקיים דרור שטרום, להכריז על מיקרוסופט כעל מונופול. הוא נסוג בו מכוונתו, אחרי שמיקרוסופט ישראל הבטיחה ליטול על עצמה כל הגבל עסקי שיוטל עליה באירופה ובארצות הברית. באופן דומה למצב השורר בארצות הברית, בישראל נהנית מיקרוסופט ממונופול דה-פקטו בשוק מערכות ההפעלה למחשבי מותג, כאשר הדבר אמור במיוחד בשוק המחשבים הניידים: לצרכן הישראלי כמעט שאינה קיימת אלטרנטיבה ל-Windows בבואו לרכוש מחשב חדש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השפעות Vista. מנכ"ל מיקרוסופט באירוע ההשקה
צילום: אהוד קינן
מומלצים