מה אוכל הפנתר השחור?
צ'רלי ביטון, פנתר שחור וחבר כנסת לשעבר, הוא חובב מושבע של מעדני ארץ מולדתו מרוקו: "אנשים מכירים רק קוסקוס ומטבוחה, אבל יש עוד כל כך הרבה דברים במטבח המרוקאי. את מה שמוצאים בו לא מוצאים בשום מקום אחר"
במבצע לילי נוסח רובין הוד יצא במרץ 1972 צ'רלי ביטון עם חבריו הפנתרים השחורים לאחת מפעולות המחאה המפורסמות יותר של התנועה החברתית שהיה ממקימיה. בחסות העלטה גנבו הצעירים המרדנים משכונת מוסררה שבירושלים בקבוקי חלב אשר יועדו לתושבים בשכונת רחביה השבעה, והעבירו אותם לילדים בבנייני האסבסטונים בקריית היובל. בכרוז שהדביק ביטון על הבקבוקים כתב: "מבצע חלב העוני. ילדים אלה אינם מוצאים מדי בוקר מאחורי הדלת את החלב שלו הם זקוקים. לעומתם, יש כלבים וחתולים בשכונות העשירות שלהם יש חלב כל יום בשפע".
שנים אחר כך יהפוך צ'רלי ביטון לחבר כנסת ויכהן במשכן ארבע קדנציות רצופות מטעם מפלגת חד"ש בימים שבהם האינפלציה משתוללת והמחירים נוסקים. באחת ההצבעות על תקציב המדינה עלה ח"כ ביטון על דוכן הנואמים שבמליאה ובידיו סל מצרכים. "שמחה ארליך היה אז שר האוצר", נזכר ביטון. "התחלתי להוציא מן הסל את מה שהבאתי מהסופרמרקט. שאלתי את השר ארליך אם הוא יודע כמה עולה ק"ג עגבניות, אם הוא יודע מה מחירם של גביע אשל ושל כיכר לחם. אמרתי לו שכל עקרת בית שמנהלת משק משפחתי יודעת את זה – 'ואתה אדוני שר האוצר', כך הטחתי בו, 'אתה שמנהל משק של מדינה שלמה ראוי שתדע כמה כל אלה עולים כשאתה גורם לזה שמחיריהם לא מפסיקים לעלות. כולם היו בהלם ממני".
הפנתר צ'רלי ביטון גדל בשכונת מוסררה שבירושלים. "אוכל לא היה. היינו שישה אחים ואחיות, ואני זוכר שאמא נתנה לנו שלוש חתיכות בשר ולאבא היא נתנה שש כי הוא היה עובד קשה וצריך היה להביא לחם הביתה. אבל אז הוא הביט בנו וחילק לכל אחד מאיתנו מהחתיכות שהוא קיבל. קוביית בשר לכל אחד. הוא נשאר רק עם הירק".
אבל למרות הצמצום והמחסור הקפיד אביו של ביטון כי ילדיו יאכלו בצלחות נאות, יאחזו בידיהם סכין ומזלג תואמים ויתחבו בצווארונם מפית. על פי מיטב המסורת. "לאבא, שהיה קצב במרוקו ועבד עם הצרפתים, הגינונים והטקס היו חשובים מאוד", אומר ביטון. "בשבת אמא הכינה צלי בשר עם תוספת תפוחי אדמה או שעועית עם הרבה מאד לחם כדי למלא את הבטן, ואת זה היינו צריכים לאכול יפה עם סכין ומזלג. ההוד וההדר היו חשובים לו".
כיליד קזבלנקה, מציג עצמו ביטון כחובב מושבע של מעדני מרוקו. "אנשים מכירים רק קוסקוס ומטבוחה, אבל יש עוד כל כך הרבה דברים במטבח המרוקאי. את מה שמוצאים בו לא מוצאים בשום מקום אחר", הוא מתגאה. "אפילו הצרפתים למדו מאיתנו. אתה יודע, יש 160 סוגי סלטים מרוקאיים בכל מיני סגנונות וטעמים ומנות עיקריות מפה ועד להודעה חדשה. זה משהו. אבל תשמע, לפעמים אני מגיע למקומות וממש מתפלא: 'מה? ככה עושים מטבוחה? הם לא מתביישים? כבר עדיף לחם יבש'. זה ממש פוגע ומוריד את ערכה. יש כאלה שלא יודעים אפילו מה ההבדל בין מטבוחה לסלט טורקי".
מטבוחה כמו שצ'רלי ביטון אוהב
"אשתי עושה מטבוחה מהממת", מחייך ביטון. "הכל טבעי: שמן זית, פלפלים ירוקים ואדומים. משהו מעדן. היא עושה לי סיר גדול. ענק. אני יכול לאכול מזה 10 ימים בחדווה רבה".
המרכיבים:
2 ק"ג עגבניות
1/2 ק"ג פלפל בהיר מתוק
4 פלפלים חריפים
8 שיני שום קצוצות
1 כפית פלפל שחור
1/4 כוס שמן זית
מלח
שמן קנולה לטיגון
אופן ההכנה:
- מבשלים את העגבניות במים רותחים במשך 10 דקות. מסננים ומקלפים אותן.
- חותכים את העגבניות לקוביות. שמים בסיר ומוסיפים שמן זית. מבשלים במשך כשעה וחצי.
- בינתיים מטגנים את הפלפלים לסוגיהם בשלמותם עד שהם מתרככים. מקלפים וחותכים אותם לרצועות.
- מוסיפים את רצועות הפלפלים ואת השום לסיר העגבניות. מתבלים במלח ובפלפל שחור. מבשלים עוד כשעה וחצי על אש קטנה.
כבש בשזיפים ובבצל
"את המאכל הזה שנקרא במרוקאית טינזיה דילרנמי בילביסלא, הכינה אשתי לסעודת ראש השנה האחרונה עם אבא, ואני לא יכול לשכוח אותה", אומר ביטון.
המרכיבים:
2 ק"ג צלעות כבש או טלה מבותרות למנות
1/2 1 ק"ג בצל פרוס
250 גרם שזיפים שחורים מיובשים
1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
1/4 כפית כורכום
1 כפית סוכר
250 גרם צימוקים
100 גרם אגוזים
1/4 כוס שמן לטיגון
1 כפית קינמון
1/8 כפית זנגוויל
1/4 כפית מלח
אופן ההכנה:
- מערבבים בקערה אגוז מוסקט, כורכום, סוכר וזנגוויל.
- מרפדים סיר רחב בשכבת בצל. מניחים מעל שכבת בשר ומפזרים מעל את תערובת התבלינים.
- מניחים מעל שכבה נוספת של בצל ובשר ומסדרים מעל מהשזיפים ומהצימוקים. מכסים בשכבה נוספת של בצל ובשר.
- מערבבים את האגוזים בקינמון ומתבלים בסוכר.
- שמים את הסיר על האש ומביאים לרתיחה. מוסיפים לבשל על אש קטנה במשך כשעתיים-שלוש. כ-15 דקות לפני תום הבישול מוסיפים את האגוזים. מגישים.
עופר ורדי הוא עיתונאי ואיש של אוכל, בעל הטור "גולאש לגולש". אפשר ליצור איתו קשר כאן.