שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    גם בהונגריה מלקקים דבש
    טעמה של חלת הדבש ההונגרית מעלה חיוך על השפתיים - ואין מתאימה ממנה לפתיחת שנה חדשה. יש אהבה בחייכם? הכינו גם "נשיקות דבש" מתוקות

    מי שאופה חלת דבש הוא משורר, אומרים ההונגרים, שכן טעמה המתוק של העוגה מעורר חיוך על השפתיים, מעלה סומק בלחיים ועושה מצב רוח טוב בנשמה – כמו שיר. הכנתה של חלת דבש – מזשקלאץ' (Mézeskalács) – היא הרוחנית שבמלאכות, כך הגדיר אותה הסופר קלמן מיסקאת', ונראה שאין מתאימה ממנה לפתיחת שנה חדשה – בתשרי או בינואר.

     

    כבר שנים ארוכות שבהונגריה מלקקים דבש. את חלות הדבש הראשונות אפו תושביה עוד בימי הרומאים. בחפירות שנערכו בזמנו בבודפשט נמצאו תבניות חרס
    קטנות, ששימשו – כך העריכו הארכיאולוגים – לאפיית המתוקות שבעוגות. במאה ה-15 נמצאו עדויות לפיהן הוכנו אלה כבר בתבניות של עץ.

     

    אלא שעם התפשטות השימוש בסוכר, ירד למרבה המרירות קרנן, ומספרן של עוגות הדבש שהוכנסו לתנור המדיארי הלך ופחת. במקום ממתק עוקצני, שהעלה רמות סוכר ומורל, נדחקה המזשקלאץ' לירידים ולימי מועד בלבד, גם כחלק מקישוטי עץ חג המולד או שולחן הפסחא. כשבאוויר אפשר להריח את החגים, מתגייסים כל בני הבית וניגשים להכנתן. מלאכת אפייתן היא חגיגה משפחתית אחת גדולה והניחוחות המתקתקים שעולים מן התנור מעוררים את אווירת החג.

     

    ובלי אהבה - שובבים ההונגרים - הרי אי אפשר. חלות דבש שנאפו בעבודת יד נוהגים המאוהבים להגיש לנשותיהם במקום פרחים. בתוך העוגיות, שצורתן לבבות, צבען אדום והם מעוטרים בפרחי סוכר קטנטנים בשלל צבעים, משובצת לרוב מראה קטנה. כך, כשמביטה האהובה במאפה המתוק תשתקף דמותה במרכזו, כאילו הייתה בתוך לבו של אהובה. המשקיעים שבמחזרים מלווים את המעמד גם בנשיקה של דבש (מזשצ'וק, Mézescsók), לשנים טובות ומתוקות.

     

    חלת דבש (Mézeskalács)

    המרכיבים:

    4 כוסות קמח

    150 גרם סוכר

    2/3 כוס דבש

    50 גרם חמאה

    1 כפית קינמון טחון

    1 כפית ציפורן טחון

    קליפת לימון מגוררת

    2 כפיות שטוחות אבקת סודה לשתייה

    1 ביצה

    1 ביצה למשיחה

     

    אופן ההכנה:
    1. מערבבים היטב בקערה קמח, סוכר, קינמון, ציפורן וסודה לשתייה.
    2. ממיסים חמאה ודבש, ויוצקים על תערובת הקמח והתבלינים. בוחשים.
    3. מוסיפים לבלילה ביצה – ולשים לבצק רך. ניתן להוסיף מעט מים פושרים לפי הצורך.
    4. מכסים את הבצק ומניחים בצד בטמפרטורות החדר למשך כיממה.
    5. מניחים את גוש הבצק על נייר שעווה, מרדדים לעובי אצבע ויוצרים צורות. מברישים בביצה.
    6. אופים בחום בינוני עד שמזהיב. מצננים.

     

    הארה: יש המוסיפים לעיסת הבצק גם כפית רום וקליפת תפוז מגוררת. יש המפרידים את הביצה ומקציפים את החלבונים בטרם מקפלים אותם לעיסת הבצק. את העוגיות אפשר להבריש מיד עם הוצאתן מהתנור גם בעיסה המורכבת מ-1/4 כוס חלב ו-1/4 כוס סוכר.

     

    נשיקת דבש (Mézescsók)

    המרכיבים:

    1/2 ק"ג קמח

    250 גרם סוכר

    3 ביצים

    4 כפות דבש מומס

    קמצוץ אבקת סודה לשתייה

    קליפת לימון מגוררת

     

    אופן ההכנה:
    1. לשים את החומרים לבצק רך במידה.
    2. קורצים מגוש הבצק כדורים קטנים ומניחים אותם זה לצד זה בתבנית משומנת.
    3. אופים בחום בינוני עד שמזהיב.

     

    הארה: את עיסת הבצק ניתן לתבל במעט קינמון. נשיקות הדבש מתרככות מה למחרת אפייתן.

     

    עופר ורדי הוא עיתונאי ואיש של אוכל, בעיקר מתוצרת הונגרית, שלא יודע לסגור את הפה. אפשר ליצור איתו קשר כאן .

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים