שתף קטע נבחר

יו"ר הכנסת שמכור לאוכל פולני

"בפולין האמינו שילדים קטנים צריכים לאכול הרבה שומן כי זה נחמד שהם שמנמנים", מספר שבח וייס. לא פלא שעד היום זוכה אצלו המטבח הפולני לכבוד רב. עופר ורדי מציץ לצלחתו של יו"ר הכנסת לשעבר

"מהו המשותף לחלב ולהזדמנות, ומה בין אפיקומן לדעת?", כך שואל פרופ' שבח וייס באחד מספרי החידות שפירסם בעבר (התשובות בהמשך). שנים שיעשע יו"ר הכנסת ה-13 במשחקי לשון וכחובבם המושבע מצא גם לשאר מנעמי החיך פינה חמה בלבו. "בפולין האמינו שילדים קטנים צריכים לאכול הרבה שומן כי זה נחמד שהם שמנמנים", נזכר וייס בימי ילדותו. "גרנו ליד כלבו עם בשרים ומוצרי גבינה, וסבתא שהתגוררה בסמוך לא הפסיקה לפטם אותי".

 

בשנת 1941, עם פלישת הנאצים לעיר הולדתו בוריסלב, השוכנת כיום באוקראינה, נמלט וייס - אז ילד בן 6 - עם הוריו ומצא מסתור בתוך תעלת ביוב תחת ביתה של משפחה פולנית. "את הלחם קיבלנו דרך חריץ צר. אכלנו כיכר לחם אחת במשך שבוע, שמונה נפשות. פרוסות קטנטנות. אמא תמיד נתנה לנו קודם ולעצמה לא השאירה. ואז התחלקנו כולנו בשלושה תפוחי אדמה קטנים לשבוע. אבא חימם אותם בתוך סיר מאולתר, ובישל מרק מקליפות תפוחי אדמה. הייתה רק צלחת אחת, ושתי כפות. כך חיינו 20 חודשים עד שהסתיימה המלחמה. יצאנו מהמחבוא כמו שלדי אדם".

 

שנתיים נמשך המסע לארץ ישראל. "בדרך אכלנו בעיקר 'קונסרבים' – שימורים - וחלב מרוכז בשפופרות, שעד היום אני אוהב מאוד. אני זוכר שבירקות המשומרים שנתנו לנו ארגוני הסיוע נתקלתי אז בפעם הראשונה כי אצלנו בבית בפולין הכל היה אורגני, ישר מהשדה".

 

בהגיעו ארצה נקלט וייס הנער בפנימיית "הדסים", שם עשה תורנויות מטבח. "הכל היה נקי ואסתטי. אנחנו שטפנו את הכלים. אהבתי מאוד לעבוד במטבח. יואל, הטבח הייקי שיבח אותי תמיד, אבל שנים מאוחר יותר אשתי המנוחה אמרה שאני לא שוטף טוב", הוא צוחק.

 

בשנת 1952 עלו גם הוריו ארצה, ועימם טעמי ילדותו הבלתי נשכחים. "אני זוכר שאמא נהגה להכין פשטידה מהמון ביצים ומעט קמח, מתובלת במלח. זה נראה כמו פיצה. שנים אחר כך עוד הלכתי לאחותי, שהייתה גאונית בזה, כדי לאכול מן הפשטידה הזאת".

 

ואיך אפשר בלי הצימעס – "התאהבתי בגזר עם הצימוקים של החותנת ולא גיליתי לאמא" – בלי הצ'ולנט – "היא שמה בפנים שזיפים יבשים וזה עולמי" – או הגפילטע פיש – "אני אוהב את הראש, אבל לא נעים לי כשהוא מביט עליי, אז אני לא מסתכל לעברו כשאני אוכל".

 

אצל וייס זוכה המטבח הפולני לכבוד ויקר. כשמונה לשגריר ישראל בוורשה - כך הוא מספר - אירח אותו נשיא פולין לארוחת ערב חגיגית. "הוא הכין לכבודי סעודה עם כוסמת ורטבים כמו שאמא שלי בישלה. אכלתי בלי גבול. והיום, כשאני שב לשם לביקור, אני מקפיד לאכול במסעדת האוניברסיטה של ורשה. מרק עוף "יואך" עם ברייטלוקש שהן איטריות רחבות, ושעועית גדולה. עופות מבושלים וול-וול-דאן, שממש נוזלים בתוך הפה כולל העור, למרות שאסור לאכול כי זה שמן, אבל אינני יכול להתאפק, ופירוגס – כופתאות בצק דק בתוכו גבינה או בשר או מעורב או תרד, וכמובן בורשט אדום".

 

"מכל זה לא מצאתי בזמנו דבר במזנון הכנסת", נאנח יו"ר בית הנבחרים לשעבר. "אבל כיוון שלא רציתי שיאשימו אותי בפולניזציה של הפרלמנט הישראלי – הסתפקתי במרק תפוחי האדמה שהוגש מדי פעם והתנפלתי עליו, וכשהגישו כוסמת כמו שאמא תמיד הכינה, קניתי שתי מנות".

 

פצ'קה-מצ'קה

או במילים אחרות: ביצה מקושקשת. המתכון להצלחתה, אומר יו"ר הכנסת לשעבר, הוא בתנועות הטריפה העקביות של הביצים בעודן מקרישות במחבת, שכן "אחרת אין זה פצ'קה-מצ'קה אמיתי".

 

המרכיבים:

2 ביצים

1/2 כף חמאה

קמצוץ מלח

5 כפיות מים

 

אופן ההכנה:
  1. ממיסים חמאה במחבת ומחממים אותה עד שהיא מאבדת מצבעה.
  2. טורפים את הביצים היטב, מוסיפים מים ומתבלים במלח.
  3. יוצקים את הבלילה למחבת ומטגנים על אש קטנה תוך כדי בחישה נמרצת. מגישים.

 

סלט ביצים

המרכיבים:

4 ביצים קשות

1 בצל קצוץ דק

כף שומן אווז

מעט מלח

 

אופן ההכנה:
  1. מועכים את הביצים הקשות בעזרת מזלג. מוסיפים את הבצל ומערבבים.
  2. מתבלים את התערובת במלח ומוסיפים משומן האווז. בוחשים ומגישים.

 

הארה: יש המתבלים את הסלט במעט מיונז ובחרדל, ומטגנים את הבצל טרם הוספתו לעיסה.

 

כריכוני ברינזה

"את הכריכים הללו הכינה לנו אמא כשיצאנו לפיקניק", נזכר פרופ' וייס. "את הפרוסות היא חתכה בעובי 3 ס"מ ועליהן שמה חמאה – אל תשאל כמה – ועוד גבינה ודגים. זה סנדוויץ' עולמי. עד היום אני מכין אותם לעצמי ושותה לצדם מיץ אשכוליות".

 

המרכיבים:

1/2 כיכר לחם

100 גרם חמאה

250 גרם גבינת ברינזה

2 קופסאות סרדינים

 

אופן ההכנה:

  1. פורסים את הלחם לפרוסות עבות, ומושחים כל אחת מהן בשכבה נדיבה של חמאה.
  2. מעל שמים כמות נאה של גבינה וסרדינים. מגישים.

 

*המשותף לחלב ולהזדמנות: את שניהם מחמיצים שלא בכוונה. המשותף לאפיקומן ולדעת: את שניהם גונבים.

 

עופר ורדי הוא עיתונאי ואיש של אוכל, בעל הטור "גולאש לגולש" . אפשר ליצור איתו קשר כאן . 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר הכנסת
שבח וייס
צילום: אתר הכנסת
הסוד הוא בטריפה
צילום: סי די בנק
מומלצים