שתף קטע נבחר

הדבורים נעלמות, הכוורנים מפסידים

העולם סובל ממכה מסתורית: הדבורים עוזבות את הכוורות שלהן ונעלמות. התופעה מאיימת על כל המרקם האקולוגי, אבל בינתיים מי שנפגע ממנה הם הכוורנים, שסובלים מירידה בתפוקת הדבש והמחירים עלולים לעלות. כוורן ממושב עמיקם: "הרווח שלי ירד לאפס. עצוב לפתוח כוורת ולגלות שהיא ריקה. אם התופעה תחמיר, לא נוכל לייצר דבש"

זה שנתיים מתרחשת בעולם תופעה מסתורית: מיליארדי דבורים עוזבות את הכוורות שלהן, נעלמות ומתות. מספר הדבורים בעולם המערבי ירד בעשרות אחוזים. בחודשים האחרונים הגיעה התופעה גם לישראל, והיא מאיימת על קיומן של המכוורות במושבים. כוורנים (דבוראים) ישראלים מעריכים כי כ-15% מהדבורים בכוורות הארץ נעלמו.

 

 

"בחודשים האחרונים קורה לי הרבה שאני יוצא לשטח, פותח כוורת ומגלה שהיא ריקה", מספר אריה טנדט, כוורן ממושב עמיקם ברמת מנשה ושותף בבעלות על מכוורת עמק חפר, "הדבורים יוצאות לחפש פרחים ולא חוזרות, ומשאירות את המלכה, הרימות והגלמים לבד בכוורת ריקה. זה מראה עצוב.

 

"המחזור השנתי שלי הוא 1.2 מיליון שקל, שמניבים לי רווח נקי של כ-200 אלף שקל", אומר טנדט, "השנה אני מייצר 50 טונות דבש במקום 60 טונות, ההכנסות שלי ירדו למיליון שקל בלבד, והרווח פשוט נמחק".

 

מה יקרה אם התופעה תתרחב לקנה מידה כמו זה שבארה"ב?

 

"אנחנו ניאלץ להעלות את מחירי הדבש ברמות מטורפות. אם השוק יעמוד במחירים הללו ואנשים ימשיכו לקנות, אנחנו נשרוד. אם לא, נפסיק לגדל דבורים ולייצר דבש".

 

טנדט מגדל דבורים זה 30 שנה, ולמרות המשבר, אינו חושב לסגור את הכוורות ולעזוב את הענף. "יש הרבה כוורנים, חלקם בעלי כוורות גדולות ורווחיות, שעזבו את הענף. אני מאוהב בדבורים מאז שאני נער, וכבר לא אעזוב את הענף עד הפנסיה, גם אם העסק יפסיק להיות רווחי", הוא אומר.

 

קרינה סלולרית או וירוס "ישראלי"?

היעלמות הדבורים נגרמת ממפגע לא ידוע, המשבש את יכולת הניווט שלהן. הדבורים יוצאות לחפש צוף, ובמקום לחזור לכוורת הן נשארות בשדות. הן אינן יכולות לחיות מחוץ לכוורת, ועד מהרה הן מתות.

 

התופעה מתרחשת בארה"ב, באירופה, בברזיל ובמרכז אמריקה. בארה"ב נעלמו בין 50% ל-90% מהדבורים (השיעור משתנה ממדינה למדינה); באירופה ובאמריקה הלטינית - נעלמו 50%-30%. התופעה פוסחת, בינתיים, על כוורות בסין ובמדינות העולם השלישי שבהן הטכנולוגיה מפותחת פחות, וסביר להניח שהיא נובעת ממפגע סביבתי הקשור לטכנולוגיה המודרנית.

 

המדע עדיין לא גילה את הסיבה להיעלמות הדבורים, ולכן עדיין לא נמצאה הדרך לטפל בה. בין השאר, נבדקת האפשרות שהיא נגרמת מהשפעה של הקרינה הסלולרית או קרינה ממקורות אחרים; משינויים במזג האוויר והתחממות כדור הארץ; משינויים בתזונה של הדבורים, ומווירוסים לא ידועים. לאחרונה העלו מספר מדענים סברה לפיה הדבורים נעלמות בגלל וירוס שהתגלה בעבר בידי חוקרים מישראל ומכונה "וירוס השיתוק האקוטי הישראלי" (IAPV).

 

איום על הצומח בעולם

יהיה מקורה של היעלמות הדבורים אשר יהיה, מדובר בתופעה מסוכנת ביותר, הרבה מעבר לנזק הכלכלי שהיא גורמת

למגדלי הדבורים ולעוגמת הנפש שהיא עלולה להסב לחובבי הדבש. זאת, כיוון שהדבורים מבצעות, כידוע, את ההאבקה של צמחים רבים, כולל מרבית עצי הפרי שאנו ניזונים מהן וחלק לא קטן מהפרחים והעצים בטבע.

 

היעלמות הדבורים כבר הביאה לזינוק במחירי ההאבקה, המביא לעלייה במחירי המזון. אם התופעה תימשך ותתרחב, היא עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך למערכת האקולוגית העולמית, לייבש גינות נוי ושדות פורחים, להחמיר את אפקט החממה וליצור עולם עם פחות פרחים, פחות עצים ופחות חמצן.


פורסם לראשונה 12/10/2007 09:07

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דבורים מתות. יוצאות לחפש צוף ולא חוזרות
צילום: דלית שחם
כוורות ריקות. מראה עצוב, הפסדים כספיים
צילום: דלית שחם
הכוורן (הדבוראי) אריה טנדט: הוא לא עוזב את העסק, הדבורים כן
צילום: דלית שחם
מומלצים