שתף קטע נבחר

ה-FDA קובע: תרופות לצינון לילדים פשוט לא עובדות

הילד מצונן? תחסכו ממנו את התרופות ללא מרשם. מומחי ה-FDA קבעו היום פה אחד כי אין מספיק הוכחות מדעיות המעידות על יעילותן של תרופות לצינון ללא מרשם לילדים מגיל שש ומטה ולפיכך הם מורים לרופאים שלא להמליץ על תרופות אלו. לפני כחודשיים אסר משרד הבריאות את השימוש בתרופות צינון ללא מרשם לפעוטות מתחת לגיל שנתיים בעקבות דיווחים על מקרי מוות

החורף כמעט כאן ובתי המרקחת עמוסים בתרופות ללא מרשם לצינון. אלא שאלו, כפי שמתברר עכשיו, לא עובדות, לפחות לא בקרב ילדים בגילאים שש ומטה: צוות מומחי מנהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, קבע היום (ו') פה אחד כי אין כל הוכחה מדעית לכך שהתרופות הפופולריות לשיעול וצינון בעלות השפעה כלשהי על מהלך המחלה.

 

צוות המומחים קבע כי נחוצים מחקרים נוספים כדי לקבוע האם המרכיבים המצויים בתרופות להצטננות אכן אפקטיבים בקרב ילדים. מומחי ה-FDA הסתמכו בקביעתם על מספר גדול של מחקרים שמצאו כי התרופות הפופולריות לשיעול וצינון אינן יעילות יותר מפלצבו (תרופות ללא כל חומר פעיל). המומחים אמרו כי יש לזנוח את ההנחה לפיה תרופות למבוגרים יעילות גם בקרב ילדים.

 

תרופות לשיעול וצינון של ילדים אושרו בארצות-הברית כבר בשנות ה-70, לאחר שמנהל המזון והתרופות הניח כי התרופות הללו המיועדות למבוגרים, יעילות גם בקרב ילדים. מאז נתגלה כי עשרות תרופות לצינון המיועדות למבוגרים, לא רק שאינן יעילות, אלא גם מסוכנות לילדים.


תרופות צינון. עבדו באותה יעילות כמו הפלצבו

 

בתחילת השנה הגיעו לידי ה-FDA דיווחים על מספר מקרי מוות של פעוטות שטופלו בתרופות לצינון ללא מרשם. בחודש מרץ השנה הגישו רופאים בארצות

הברית דרישה כי ה-FDA ישקול לאסור כליל את שיווק התרופות ללא מרשם, או שיגביל את השימוש בהן לילדים מגיל שש ומעלה בלבד.

 

אף שתופעות לוואי הקשורות בשימוש בתרופות להצטננות בקרב ילדים הן נמוכות, מעריכים כי בארצות-הברית בלבד טופלו בין השנים 2004-2005 כ-1,500 פעוטות מתחת לגיל שנתיים בשל תופעות לוואי קשות שנגרמו מתרופות אלו.

 

עד עתה לא ברור מהו המינון המקסימלי המותר אצל תינוקות ופעוטות מתחת לגיל שנתיים, שכן מנהל המזון והתרופות האמריקני טרם נתן את המלצתו לרופאים בדבר השימוש בתרופות לילדים קטנים. בתוך כך גילה כבר מחקר שנערך בשנת 2004 על-ידי תאגיד Cochrane כי התרופות ללא מרשם לטיפול בהצטננות אינן יעילות הרבה יותר בהשוואה לתרופות פלצבו שאינן מכילות חומר פעיל.

 

בעקבות הדיווחים על מקרי המוות בארצות הברית, אסר גם משרד הבריאות הישראלי את השימוש בתרופות ללא מרשם נגד שיעול בקרב תינוקות ופעוטות מתחת לגיל שנתיים. החומרים המסוכנים בתרופות לשיעול הם על פי ההערכות פסאודואפדרין וקודאין.

 

מה לעשות בינתיים?

  • אל תטפלו בתרופות לשיעול וצינון בילדים מתחת לגיל שנתיים ללא המלצה של רופא.
  • בקרב תינוקות מתחת לגיל שנתיים הסובלים משיעול או צינון, ניתן לטפל במכשיר אדים או בטיפות אף של מי מלח. אם החום של הילד עולה, ומצבו הכללי מחמיר יש לפנות לרופא.
  • אל תתנו לילד תרופה המיועדת למבוגרים. השתמשו אך ורק בתרופות המציינות כי הן מיועדות לתינוקות, פעוטות או ילדים.
  • אם הילד מטופל בתרופות נוספות, היוועצו ברופא לפני מתן תרופה נוספת לצינון. חלק מהתרופות עלולות להכיל חומרים דומים שיביאו להצטברות חומרים מסוכנים ולתופעות לוואי קשות.
  • במתן התרופה, השתמשו בכפית המדידה או במזרק המצורף לאריזת התרופה. אל תשתמשו באמצעי מדידה אחר שלא הגיע באריזת התרופה. בתוך כך, אין להשתמש בכפית או כף מטבח רגילה, אלה עלולים להכיל כמות גבוהה ומסוכנת של התרופה שאינה מתאימה למשקל הילד.
  • אם מצבו של הילד מחמיר הפסיקו את השימוש בתרופה וגשו מיד לרופא.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
תרופות צינון לילדים. אם לא מזיק, מיותר
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים