שתף קטע נבחר

עבר בקריאה טרומית: חוק קביעת זמן המוות

הצעת החוק שהצליחה להביא להסכמת הרבנים לקביעת זמן המוות עברה היום בכנסת בקריאה טרומית, והיא עשויה להביא לתמיכה רחבה בציבור הדתי ולהגדלת מספר החותמים על כרטיס אדי. התנגדו להצעה חברי הכנסת דוד אזולאי, יעקב כהן, משה גפני ונסים זאב. ומי נמנע? זבולון אורלב, שסיפר לאחרונה לגולשי ynet כמה חשוב לחתום על כרטיס אדי

ברוב של 24 בעד, 4 נגד ונמנע אחד העבירה היום הכנסת את הצעת חוק קביעת זמן המוות בקריאה טרומית. הצעת החוק קובעת הגדרות מפורשות לקביעת זמן המוות, שהובאו לאחר משא ומתן ממושך שקיים ח"כ עתניאל שנלר עם חוגים דתיים. החוק עשוי להביא להגדלה משמעותית של מספר החותמים על כרטיס אד"י.

 

סוגיית קביעת זמן המוות עלתה במטרה לחבר את הציבור הדתי אל תרומות האברים. ציבור זה נוהג להיוועץ בסמכות רבנית ולצורך כך ביקשו חברי ועדת הרווחה והבריאות של הכנסת להגיע למצב בו גם פוסקי ההלכה החשובים בישראל והרבנות הראשית יסכימו על הגדרת מותו של התורם, סוגייה שאין עליה הסכמה עד היום.

 

במשך חודשים ארוכים ניהל ח"כ עתניאל שנלר (קדימה) משא ומתן עם גורמים שונים בעולם החרדי ובקרב הציבור הדתי, עד שהושגה ההסכמה שהביאה לגיבושה של הצעת חוק הגדרת המוות המוחי. לפי הצעת החוק נקבע כי זמן המוות יהיה מצב בו מותו של האיש נקבע על ידי רופאים מוסמכים, על פי פרמטרים קבועים (היעדר לחץ דם, היעדר נשימה עצמונית, היעדר תגובה של האישונים ורפלקסים נוספים). בתוך כך, הפסקת פעילות המוח תיקבע באמצעות בדיקה במכשירים אובייקטיבים (דוגמת מכשיר ה-CFM הבודק פעילות חשמלית מוחית).

 

נוסף על כך הוגדר כי הצוות המוסמך לקבוע מוות בכל בית חולים יכלול לפחות שני רופאים בכירים שאינם שותפים בשום צורה להשתלת אברים. רופאים אלו לא יטפלו בחולה, ולא ייצגו אינטרס של חולה אחר הזקוק להשתלה. רופאים אלה יעברו השתלמות מיוחדת על ידי ועדה בה יהיו חברים רופאים בכירים מתחומי ההרדמה, הטיפול הנמרץ, הנוירולוגיה, אנשי דת ואתיקה. בכל מקרה תוכל המשפחה שיקירה מועמד להגדרת המוות המוחי להיוועץ כרצונה בסמכות רבנית משלה, והיא תוכל לאשר או לשלול תרומת אברים גם לאחר קביעת המוות המוחי.

 

במליאת הכנסת נכחו היום רק 29 חברים. החוק עבר בקריאה טרומית ברוב של 24 בעד. התנגדו להצעת החוק חברי הכנסת דוד אזולאי, יעקב כהן, משה גפני וניסים זאב. מי שהפתיע היה דווקא זבולון אורלב (מפד"ל) שבחר להימנע, אף שבחודש שעבר בחר לספר לגולשי ynet על תמיכתו הנלהבת בתרומות האיברים.

 

ח"כ אורלב, מדוע נמנעת היום בהצבעה?

אורלב: "בנוסח הנוכחי של החוק לא הוצגה הסכמה של רבנים, והוא עומד בניגוד להלכה. אם הנוסח שיוצג בקריאה הראשונה יעלה בקנה אחד עם ההלכה, לא רק שאתמוך בחוק, אלא אגייס את חברי הכנסת של המפד"ל וחברי כנסת דתיים נוספים מתוך הכרה בצורך להגדיל משמעותית את תרומות האיברים בישראל".

 

ח"כ שנלר, האמנם אין עדיין הסכמה על החוק?

שנלר: "כל חברי הכנסת של ש"ס הצביעו בעד החוק, כל חברי הכנסת של האיחוד הלאומי-מפד"ל הצביעו בעד החוק למעט הוא. הרבנים עובדיה יוסף ועמר הודיעו שצריך לתמוך בחוק, ועל כל אלה הוא אומר שהוא נגד ההלכה? האם הוא מעלה את הספק של יושרת הרבנים הגדולים שתמכו בחוק או שמא ראוי להרים גבה על היושר של פוליטיקאי שמעדיף שלא יתרמו איברים? החינוך שאני קיבלתי רואה בהצלת נפשות מצווה גדולה ובוודאי שהיא על פי ההלכה. קורה שטועים, ואני מזמין את ח"כ אורלב לעזור לדחוף את החוק ולהראות שהוא מסוגל לגשר בין הציבורים בארץ".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
שנלר. החוק יוצא לדרך
צילום: אלי אלגרט
צילום: גיל יוחנן
גפני. הצביע נגד
צילום: גיל יוחנן
אורלב. ממליץ לחתום, אבל נמנע בהצבעה
צילום: דפנה מקל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים