שתף קטע נבחר

20 קטנות על... יין

הפיות האיריות מכורות לו, תומס ג'פרסון הוציא עליו את המשכורת הנשיאותית וצריך 600 ענבים כדי למלא בקבוק ממנו - אילי תימור מציגה לכם 20 דברים שלא ידעתם על יין (כולל עפיצות והשדיים של מארי אנטואנט)

1. ראשוניות: את היינות הראשונים הכינו בני האדם במסופוטמיה כבר ב-6,000 לפנה"ס.

 

2. נפח: בקבוק יין סטנדרטי מכיל כ-750 מ"ל יין. לשם הכנת כמות יין זו נחוץ כקילוגרם ענבים.

600 ענבים לבקבוק. עכשיו תחשבו (צילום: רויטרס)

 

3. זנים: בעולם קיימים למעלה מ-10,000 זנים של ענבים מהם מכינים יין.

 

4. אמונה משכרת: האירים האמינו שפיות אוהבות מאוד יין. על כן בני מלוכה נהגו להשאיר עבורן חבית יין קטנה במהלך הלילה. היהודים מנסים לפתות כך את אליהו הנביא, ולכן משאירים עבורו בערב ליל הסדר דלת פתוחה, כסא פנוי וכוס מלאה ביין קידוש.

אם נשאיר לו יין חינם הוא יבוא? (צילום: סי די בנק)

 

5. ברגליים: דריכת ענבים משמשת עד היום לייצור כמות קטנה של יינות פורט הטובים ביותר.

8,000 שנה - ואנחנו עדיין דורכים במקום (צילום: אפי שריר)

 

6. מינוי: הנשיא האמריקני תומס ג'פרסון היה אחראי בין היתר על מרתף היינות של חמשת נשיאי ארה"ב הראשונים. משכורתו עמדה על 25,000 דולר לשנה. ב-1801 הוציא ג'פרסון ממשכורת זו 3,000 דולר על יין בלבד.

 

7. יוקר השתייה: בקבוק היין היקר ביותר בעולם נמכר ב-1985 במכירה פומבית עבור 105,000 ליש"ט. זה היה בקבוק שאטו לאפיט קלארט 1787 (Chateu Lafitte Claret) שעליו נחקקו ראשי התיבות של תומס ג'פרסון. 11 חודשים לאחר שנמכר הבקבוק התייבש הפקק, החליק פנימה והפך את היין לבקבוק החומץ היקר ביותר בעולם.

 

8. בקבוק בלי פקק: את הפקק של בקבוק היין המציאו במהלך המאה ה-17, לאחר שהחלו ליישן יינות במאוזן והבקבוק הפך מקצר ורחב לארוך וצר. רק ב-1860 המציאו את חולץ הפקקים.

אם את החולץ המציאו רק ב-1860 - מה עשו קודם? (צילום: ויז'ואל/פוטוס) 

 

9. גלגול נשמות: אורך החיים הממוצע של השעם הוא בין 150 ל-200 שנה. פקק רגיל, לעומת זאת, מחזיק 50 שנה לכל היותר. 

 

10. מעונן חלקית: קירור היין לפני השתיה ממתן את המתיקות שלו. הטמפרטורה האידאלית של יין לבן היא בין 12-7 מעלות צלזיוס, ואילו של יין אדום - כ-18 מעלות. יין אדום שמתחמם יתר על המידה מאבד מטעמו הפירותי.

 

11. רעמים וברקים: חבית יין ממוצעת מכילה כ-220 ליטר יין. מידת המשקל "טון" שאובה מהמילה tun שמשמעותה חבית יין. מילה זו לקוחה מהמילה הצרפתית tonnerre, כלומר רעם, שהוא הרעש הנשמע כשמגלגלים חבית יין.

איך הגיעו מרעמים לחביות? (צילום: חגי אהרון)

 

12. בפני שיבה תקום: במוזיאון ספייר (Speyer Museum) שבגרמניה מוצג בקבוק יין בן 1,600 שנים.

 

13. כמה יש במתושלח? בקבוק היין הסטנדרטי מכיל 750 מ"ל, אך במקרים מסוימים השתרשו גם גדלים אחרים של בקבוקים ולהם שמות מקוריים: "מגנום" שמכיל ליטר וחצי, "ג'רובום" - 3 ליטר, "רנובום" - 4.5 ליטר, "מתושלח" - 6 ליטר, "שלמנצר" - 9 ליטר, "בלשצר" - 12 ליטר ו-"נבוכדנצר" שמכיל 15 ליטר.

 

14. יין ורוד: אמנם יין אדום ניתן לייצר אך ורק מענבים אדומים, אך יין לבן ניתן לייצר גם מענבים אדומים וגם מענבים ירוקים. זאת מכיוון שמיץ הענבים עצמו צהבהב-שקוף ואת הצבע האדום מקבל היין מכיוון שמשאירים את המיץ במגע עם הקליפות האדומות.

המיץ של הענבים (צילום: אלעד גרשגורן)

 

15. בעזרת השד: הצרפתים טוענים שאת צורתה של כוס השמפניה יצרו בהשראתה שדיה של מארי אנטואנט. היוונים טוענים שמדובר דווקא בשדיה של הלן מטרויה.

 

16. מדינה יצרנית: דווקא איטליה היא יצרנית היין הגדולה בעולם ורק אחריה מגיעות צרפת וארה"ב שנמצאות יחד במקום השני. ספרד היא היצרנית השלישית בגודלה ולאחריה סין וטורקיה.

 

17. אלון מצוי: ישנם כ-400 זנים שונים של עצי אלון, רק כ-20 מהם משמשים לייצור חביות יין, ומתוכם רק כ-5% מתאימים לחביות מאיכות גבוהה. הגיל הממוצע של עץ אלון צרפתי שנכרת לשם הכנת חביות יין הוא 170 שנה.

אני בסך הכל מוסיפה עפיצות (צילום: רויטרס)

 

18. השילוש הקדוש: חבית עץ אלון יכולה לשמש כשלוש פעמים בלבד, כשכבר במילוי השלישי של החבית הטעם שמוסיף האלון ליין כמעט ואינו מורגש.

 

19. פלצנות: לפי מילון "רב מילים", עפיצות היא תכונה של יין, המתייחסת לתחושת יובש בפה ועקצוץ בלשון בעת שלוגמים אותו, בדומה לזו שנוצרת באכילת פרי בוסר.

 

20. פחד קהל: סלידה ופחד בלתי רציונליים מיין נקראים אונופוביה (oenophbia).

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יין גדל על עצים
יין גדל על עצים
צילום: שגיא קופר
המשכורת הלכה על יין. ג'פרסון
המשכורת הלכה על יין. ג'פרסון
צילום: ויז'ואל/פוטוס
נתנה השראה לכוסות. אנטואנט
נתנה השראה לכוסות. אנטואנט
מומלצים