שתף קטע נבחר

הזנות כראי החברה

הזנות הייתה כאן מאז ומעולם. האם מיסודה ישפר את הפיקוח ויצמצם את ממדיה, או שמא יוביל לעלייה בסחר בנשים ולהמשך האלימות כלפי העוסקות בה? בעד ונגד

לצמצם את הרשע / מרינה סולודקין

 

המקצוע העתיק ביותר בעולם לא עומד להיעלם בקרוב. כאשה אינני מעוניינת בקיומה של זנות כלל, אבל מבט מציאותי על התופעה מאלץ אותנו לחשוב כיצד לטפל במצב הקיים.

 

זנות וסחר בנשים כפי שהם מתקיימים היום הם פשע מאורגן בהתגלמותו. הכסף שמגלגלים העסקים הללו מהווה בסיס להלבנת הון, ואף מרעיל את המשק והחברה. לכן, בראש ובראשונה דרוש מיסוי, ואחריו גם פיקוח משטרתי, רפואי וחברתי.

 

יש להבחין בין זנות מקומית לזנות שהיא תוצאה של סחר בינלאומי בנשים. זנות מקומית היא בעיה חברתית שעלינו לטפל בה דרך ארגונים ומוסדות, אבל בזנות מחו"ל מדובר בנשים שלא מבינות את השפה ואין להן כלים להתמודד עם המצב שאליו נקלעו כאן בארץ.

 

לזונה מקומית יש בני משפחה ואי אפשר להתנהג אליה כמו לאשה שהגיעה ברשתות הסחר מחו"ל, אשה שנותרה חסרת הגנה לחלוטין. ראינו מקרים רבים שהיו על סף רצח, ומדובר בניצול חמור של אותן בחורות. בנוסף, ישראל אינה סוף הדרך בשבילן. לאחר שהן מנוצלות כאן אצלנו, מעבירים אותן בעזרת רשתות הסחר גם למדינות ערב.

 

אם הזנות לא תתקיים בחשאי, במקומות מסתור, אלא כפי שמתנהלים בתי קזינו המעוגנים בחוק במדינות אחרות, המצב רק ישתפר. מיסוד הזנות לא יאפשר סחר בנשים. יהיה פיקוח משטרתי על העובדים בתחום, המשטרה לא תאפשר כניסה של עובדות חדשות, ההברחות ייפסקו, והפיקוח יאפשר גם למנוע מחלות. ולבסוף, השקיפות שבה תפעל המערכת תאפשר את צמצום הזנות.

 

אולי בחברות שבהן הכל מותר מיסוד הזנות גרם להתרחבות התופעה, אבל בקרב העם היהודי אלו לא נורמות מקובלות. אצלנו לא נהוג להתגאות בצריכת מין בתשלום. המיסוד יגרום לכך שמי שישתמש בשירותיה של זונה יהיה חשוף לביקורת ולא יוכל להסתיר את מעשיו, וכך ייווצר סיכוי לצמצום שירותי המין. הזנות המקומית תדרוש חשיבה יצירתית, שבה נעבוד כחברה נגד הסיבות שגורמות לנשים לעסוק בה.

 

ועדות הכנסת מנסות לפעול נגד הפשע המאורגן והסחר בנשים כבר שנים רבות. בוועדת החקירה הפרלמנטרית הצלחנו אמנם להפחית את התופעה בעזרת חוקים וענישה כבדה, אבל

ההצעה למיסוד הזנות נובעת מהבנת המצב. מיסוי ופיקוח נותנים הרגשה שאנחנו מצמצמים את הרשע. למרות שהפמיניסטיות מתנגדות לכך, ולמרות שעמדתי אינה פופולרית, אני סבורה שהדבר מחויב המציאות.

 

 ח"כ מרינה סולודקין (קדימה), חברה בוועדת משנה למאבק בסחר בנשים ובוועדה לקידום מעמד האשה בכנסת 

 

 

לצמצם את הפשע / נעה ימין

 

האמירות כי זנות תמיד הייתה ותמיד תהייה - חייבות להשתנות. גם גילוי עריות ורצח תמיד היו. האם זו סיבה למסדם? עלינו כמין אנושי להתקדם קדימה ולא לסגת אחורנית.

 

מעבר לשאלה המוסרית העולה בעקבות ההצעה למסד את הזנות - האם מיסוד מקצוע המתייחס לנשים כחפץ אשר ניתן לשלם עליו הוא אתי - עולה שאלה חשובה נוספת: האם הדבר יתרום להפחתת האלימות, היחס המשפיל והסבל הרב של הנשים שבהן סוחרים?

 

בוועדת המשנה למאבק בסחר בנשים בכנסת נערכה לאחרונה ישיבה בנושא העמדה לדין של לקוחות תעשיית המין בישראל, בעקבות הצעת החוק של ח"כ זהבה גלאון, לגזור עליהם מאסר בפועל. הוויכוח כיום נע בין גישתה של ח"כ גלאון כי יש להוביל חקיקה נגד התופעה ונגד לקוחות הסחר בנשים, לבין הגישה הגורסת כי יש למסד את הזנות, כפי שהציע ח"כ גלזר. על-פי גלזר, אין דרך למגר את התופעה ועל כן יש למסדה. אולם דבריו של שגריר שוודיה בישראל מוכיחים את ההיפך.

 

הוא סיפר לחברי הוועדה: "אנחנו בשוודיה רואים את המעשים כלפי האשה שמספקת שירותי מין כאקט של אלימות, שכן אף אחת לא בחרה לעבוד במקצוע זה מרצונה החופשי". בשוודיה מטילים קנסות על לקוחות שנתפסו צורכים שירותי מין. התוצאה של חקיקה מחמירה זו היא היעלמות הזנות מהרחובות.

 

ומה קורה במדינות שהחליטו למסד את הזנות? בהולנד, תוצאות ההחלטה הן עלייה במספר הנשים הנסחרות, וקיומו של עולם מקביל, עולם תחתון, שבו מתנהלת תעשיית הזנות והסחר בנשים כשוק השחור. הנשים המוברחות הן שוהות בלתי חוקיות, שבגלל פחדן מהענישה הצפויה להן, נאלצות לעבוד בצורה לא חוקית ונופלות קורבן לפשעים.

 

מיסוד הזנות בישראל יעלה את הביקוש לשירותי מין, וייצור נזק חברתי בלתי הפיך הן לחיים האזרחים והן לאותן נשים שנסחרות בתעשיית העבדות המודרנית. עלינו ללמוד את הלקח של תוצאות החקיקה ממדינות שחוו אותה על בשרן, ללמוד מנסיונן ולאמץ את החקיקה השוודית, שהביאה להיעלמות הזנות מרחובותיה.

 

הנתונים מדברים על כך שכ-80% מהנשים בתעשיית הזנות בארץ הן קורבנות סחר. נשים שהוברחו דרך גבול מצרים בדרך כלל, רומו, הושפלו, נאנסו ונסחרו בגבולות ישראל. קורבנות הסחר נמצאות במצב של מצוקה מתמדת ללא יכולת להשתחרר מכבלי ה"בעלים", שמאיימים על חייהן ועל חיי משפחותיהן. הן הופכות לשפחות מין בידי סרסורים וכנופיות פשע מאורגן, נכלאות ומוחזקות בכפייה.

 

מיסוד הזנות הוא למעשה מיסוד הנזק הפיזי והנפשי הבלתי-הפיך שנגרם לנשים חסרות המזל הללו. ענישת הלקוחות של הנשים המנוצלות היא הדרך היעילה ביותר למיגור התופעה, והיא חלק אינטגרלי מתהליך החינוך והעלאת המודעות של צרכני שירותי הזנות בישראל. על קהל הלקוחות של אותן נשים אומללות להבין, כי שימוש בשירותי המין שהן מספקות הוא אלימות לשמה.

 

נעה ימין, דוברת מטה המאבק בסחר בנשים

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
האם צריך להעניש את הלקוחות?
צילום: עופר עמרם
מומלצים