שתף קטע נבחר

שר המשפטים: צמצום בשפיטות יקל בעומס

בטקס השבעת שופטים בבית הנשיא אמר פרידמן כי יש ליצור מערכת כללים כדי למנוע "מצב שכל מקרה פתוח ובכל עניין אפשר לתבוע". אמר כי צירופם של שני שופטים לביהמ"ש העליון עשוי לשנות את נקודת המבט

הגורם המרכזי לעומס על בתי המשפט הוא היכולת של כל אזרח בישראל לפנות לבג"ץ בכל עניין - כך טוען שר המשפטים, דניאל פרידמן, שתוקף את נושא השפיטות ומנסה להגביל את כוחו של בית המשפט העליון.

 

פרידמן נאם היום (ה') בטקס שהתקיים בבית הנשיא בו הושבעו 14 שופטים חדשים לבתי המשפט ברחבי הארץ. הנשיא, שמעון פרס, אמר בטקס, כי בתי המשפט אינם הכתובת הבלעדית לפשיעה ואמר כי גם למערכת החינוך, שירותי הרווחה, הכנסת והמשטרה יש תפקיד חשוב בהתמודדות עם המצב החמור.

 

שר המשפטים התייחס לדבריו של הנשיא ואמר: "אחד הנושאים הקשים שהזכיר נשיא המדינה הוא העומס הרב הנתון על שופטי ישראל. הדבר בולט בבית המשפט העליון ובג"ץ, שם יש לשופטים שיקול דעת במה לעסוק ובמה לא".

 

לדבריו, "היתה תקופה של חוסר שפיטות. בתיקים שהוגשו היו לשופטים דקות ספורות לדיון והתוצאה היתה שעורכי הדין ידעו שלא צריך להגיש אותם בכלל. ההשלכה במה דנים ובמה לא, זה חלק מהעומס על בתי המשפט. השופט אמור לפסוק על פי החוק, אלה הכללים. אבל יש תחום רחב של שיקול דעת. ככל שהתחום רחב יותר, כך גדל הפיתוי להתדיינות. אנחנו רוצים מערכת כללים שנדע שיש מקרים ברורים ולא מצב שכל מקרה פתוח ובכל עניין אפשר לתבוע".

 

פרידמן הוסיף כי צירופם של שני עורכי דין לבית המשפט העליון חשוב וישנה אולי את נקודת המבט. "יום ששופטים מצטרפים למשפחה המפוארת של שופטי ישראל הוא יום חג", אמר פרידמן.

 

נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, החמיאה לפרידמן על ההאצה בשנה האחרונה במינוי שופטים וציינה כי השופטים נבחרים בקפידה על פי כישוריהם ולא על פי השתייכותם לקבוצה כזו או אחרת.

 

שופט בית המשפט העליון החדש, יורם דנציגר, הגיב לדבריו של נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרן ברק ויצא להגנתו של שר המשפטים: "יש שופטים בירושלים, היו שופטים בירושלים ויהיו שופטים בירושלים וגם בערים אחרות", אמר דנציגר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרידמן. "לשופטים יש שיקול דעת במה לעסוק"
צילום: גיל יוחנן
השופט דנציגר. יש שופטים בי-ם
צילום: גיל יוחנן
מומלצים