שתף קטע נבחר

טרנסילבניה: ההר הוליד ערפד

חורף חם בטרנסילבניה: טרקים הרריים, אתרי סקי ונופש, כפרים שהזמן פסח עליהם, מרקי צ'ורבה מהבילים ומיתוס דרקולה שמסרב לגווע

הסיפורים הצבעוניים על חייהם הפרועים של הצוענים ועל עושרה של התרבות האוסטרו-הונגרית, כמו גם מיתוס דרקולה, הערפדים והטירות המכושפות, ריצדו בדמיון עוד טרם התגלותם בחבל טרנסילבניה - היום שטח ריבוני רומני.

 

"מעבר ליער‭,"‬ זה התרגום לטרנסילבניה. היא נקראת כך בזכות היערות המכסים את הרי הקרפטים שבתחומה. בין שביליהם נמתחים מסלולי טרקים ומדרונות סקי, כשפה ושם מבצבצים בנוף כפרים עתיקים. ההיסטוריה רבת השנים של טרנסילבניה מפותלת ורוויה מהפכים ויצרים, כשהשחקנים הראשיים במערכה הם הטורקים, הגרמנים, ההונגרים והרומנים.

 

חבל הארץ הזה משופע במחצבים ובאוצרות טבע אחרים, ועם זאת עדיין ניכרים בו העוני, הפשטות והחיים הצנועים - מורשת השלטון הקומוניסטי. אתרי התיירות בתוליים, השירות לוקה בחסר, הכבישים באיכות ירודה והאוכל לא משהו. כל אלה לא אמורים להפריע למי שמחפשים טיול כפרי משובץ במפגשים בלתי אמצעיים עם התושבים, או אתרי סקי ונופש במחירים סבירים. בסקירה הזאת מופיעים כמה מהאתרים המרכזיים בחבל.

 

סינאיה

עיירת הסקי סינאיה ‭(Sinaia)‬ התפרסמה הודות לטירת פלש היפה, ששימשה כארמון המלוכה של קרול, המלך הפרוסי הראשון של רומניה ‭.(1914-1866)‬ בנייתה הסתיימה ב-‭,1883‬ ומאז נוספו לה אגפים רבים. חדרי הארמון בנויים בסגנון הרנסנס הגרמני, ועבודות גילוף העץ מצטיינות ביופיין.


ארמון קרול בסינאיה (צילומים: יפה רזיאל)

 

170 החדרים מרוהטים בסגנונות שונים, מטורקי עד מרוקאי. בארמון חדר אוכל מפואר במיוחד, ספריית המלכה (שהייתה סופרת ילדים) וחדרי נשפים והסבה לכל שעה ביממה. ביציאה כדאי לסייר בגינת הפסלים ולקנח בקפה ועוגה בבית הקפה המשקיף על הטירה. מחיר כניסה: כ-30 ש‭.'‬

 

בראשוב

בראשוב ‭(Brasov)‬ העיר השישית בגודלה ברומניה,‬ נוסדה בימי הביניים כמושבת סחר גרמנית בשם קרונשטאט. סביב הכיכר המרכזית, פיאצה ספטולוי, בולטות חזיתות הבניינים בסגנון הבארוק, כשעשרות בתי קפה מעטרים את המדרחוב הססגוני, וגם שוק פירות וירקות חינני.

 

בכנסייה השחורה הגותית של העיר יש ציורי קיר מתקופת הרנסנס. ייחודה של הכנסייה באוסף שטיחים נדירים מהמאות ה-17 וה-‭.18‬ חובבי המוזיקה יתענגו על קונצרטים שבועיים שבוקעים מן העוגב הענק. כניסה: כ-8 ש'.

 

אוהבי המתוק מוזמנים לחגיגת עוגות קצפת ושוקולד מעולות מול הכנסייה, בבית קפה קונדיטוריה "לה ואטרה ארדאלולי" ‭.(La Vatra Ardalulai)‬ אפשר ללוות באספרסו משובח.

 

חוויה מרגשת לישראלים מזומנת בפארק השושנים. בגינת שעשועים ברחוב מונצ'לו, בלב שכונת יוקרה, הוצב פסל של יצחק רבין, כמחווה לידידות בין הערים התאומות בראשוב וראשון לציון.


פארק רבין בבראשוב

 

נחמד מאוד לבלות בקונצרט במסעדת "קסטל" הנמצאת בטירה עתיקה. הקונצרט מגיע אמנם עם ארוחת ערב רומנית בינונית, אבל על הבמה ניצבים עשרה נגנים קלאסיים שמיטיבים לנגן קטעים מאופרות מפורסמות, מגובים בזמרים וזמרות המלווים ברקדניות. מחיר: כ-150 ש' לסועד (האירוע מיועד לקבוצות, טל' ‭(268417614‬.

 

טירת בראן

נסיעה של 30 ק"מ מבראשוב לכיוון דרום-מערב מובילה לטירת בראן ‭,(Bran)‬ ששמעה יצא למרחוק בשל מושל טרנסילבניה ולאד השני, הידוע כ"ולאד צפש" ‭")‬המשפד‭,"‬ או בכינויו דרקולה‭.(‬ המושל הסדיסט התעלל באכזריות באלפי מתנגדים ופושעים עד שיצאה נשמתם לאט ובייסורי תופת,

כשנעץ את גופם על שיפוד מלובן בעודם בחיים. בהשראתו כתב הסופר האירי בראם סטוקר את ספרו "הרוזן דרקולה‭,"‬ שיצא לאור לראשונה בשנת 1897 וזכה לפרסום רב. דרקולה הספרותי, ספק אדם ספק מפלצת, הוא יצור על-טבעי שהפך לערפד, ניזון מדמם של בני אדם ויצא למסע צלב בשירות הכנסייה.

 

הטירה היפהפייה נבנתה ב-‭,1378‬ והאגדה מספרת כי צפש נולד בה. בטירה 57 חדרים, וב-1920 היא הוענקה למלכה מריה, כאות תודה של העם הרומני על תרומתה לאיחוד רומניה ב-‭.1918‬ המלכה התגוררה כאן עד ‭,1938‬ וכיום מוחזקת המצודה על ידי הממשלה. יש בה ארבעה מגדלים, החדרים מרוהטים בחן רב, והמבקרים זוכים להציץ לחדר השינה, למטבח ולחדרי האורחים. הטירה מוקפת בחצר שבמרכזה באר, וסביבה מעברי סתרים, חרכי הצצה ומנהרה סודית. כניסה: כ-30 ש‭.'‬

 

פויאנה בראשוב

עיירת התיירות פויאנה בראשוב ‭(Poiana Brasov)‬, במרחק 12 ק"מ מהעיר בראשוב בדרום הקרפטים, הוקמה ב-1895 כאתר סקי שעד היום נחשב למוביל ברומניה. יש בה בתי מלון רבים ומגוונים, החל במלונות בוטיק יוקרתיים וכלה בחדרי הארחה זולים.

 

האתר מציע לאורחים מגוון פעילויות בכל עונות השנה: טיולי טרקטורונים, באנג'י, טיסה בכדור פורח, רכבל הרים, טיולי סוסים לעבר הרי בוצ'אץ‭,'‬ טיולים רגליים. בין המסעדות הרבות בעיירה מתבלטת פנינה תיירותית קולינרית בשם "קוליבה הידוצ'ילור" ‭.(Haiducilor Coliba)‬ מסעדת הציידים המעולה הזו נמצאת בעיבורו של יער, על שולחנותיה פרושת מפות רקומות, ועל הקירות תלויים פוחלצים לתפארת ציידי המקום. בקומה התחתונה מצוי מוזיאון חמוצים קטן ומשובב חך, להנאת הסועדים. מבט אל החצר האחורית של המטבח מגלה טבחיות רומניות מקלפות שום בכמויות ובוחשות במרץ בסירי ענק ריחניים.


מוזיאון החמוצים בפויאנה בראשוב

 

בתפריט העשיר: מרקי צ'ורבה, בשרים על האש (כולל קבב, כמובן‭,(‬ אבטיחים מוחמצים, קינוחים מסורתיים. בתפריט המוזיקלי (הולך טוב עם הבירה המקומית המעולה‭:(‬ צלילים רומניים מקוריים באווירה קסומה של בקתת ציד. מחירים: 40-60 ש' לאדם לארוחה מלאה, כולל שתייה. טל' ‭.0268262137‬‭‬

 

סיגישוארה

בעיירה סיגישוארה ‭(Shighisoara)‬ נולד ולאד צפש (דרקולה‭,(‬ ואולי לא. בכל מקרה, כיום משמש "ביתו" כמסעדת שיפודים. העיירה נבנתה בימי הביניים באזור כפרי יפהפה, ולאורך הטירה הגדולה שלה נבנו 11 מגדלים. מגדל השעון, המתנשא לגובה 40 מטרים, הפך לסמלה של סיגישוארה.

 

לאורך הרחובות המרוצפים באבן ניצבים בתי איכרים וכנסיות מן המאה ה-‭,16‬ כשביניהם תצפיות יפות לאזור המיוער. בתי מלון קטנים ומסעדות חינניות צצו לאחרונה במדרחוב במרכז העיירה (במחירים גבוהים יחסית לרומניה‭.(‬

 

טיפה מרה-מתוקה ממתינה במרתף החביות של תיאו, בן למשפחת ייננים ותיקה שרוקח ליקרים משובחים (לא להחמיץ את ליקר פירות היער‭.(‬ הביקור במרתף היקב ללא תשלום, כולל טעימות. מחיר בקבוק ליקר קטן: כ-40 ש‭.'‬ איפה: רחוב סקולי ‭,14‬ טל' ‭.265771677‬‭‬

 

מכרות מלח

דרך צדדית יפהפייה, העוברת בין אגמים ויערות-עד המעטרים את הרי בוצ'אץ‭,'‬ מובילה אל מכרות המלח אוניראה ‭(Unirea)‬ בעיירה סלניק ‭.(Slenic)‬ הכרייה התבצעה לפני כ-150 שנים, בעומק 210 מטרים מתחת לפני הקרקע. המבקרים יורדים במעלית-כורים אמיתית, עשויה מארגז מתנייע ומקרטע. במכרות רואים מערות מלח שהאוויר שלהן מיטיב עם כלי הנשימה, ובאחד האולמות אף ניצבים פסלי מלח של גדולי האומה הרומנית.

 

ילדים מוזמנים להחליק על פני המלח בגלגיליות, לבוגרים נבנה מגרש כדורגל על משטח מלח, ואילו ספורטאים מפורסמים מגיעים למקום להתאמן בריצה. למעוניינים בטיפולי בריאות ויופי, יש אפשרות להשתמש במתקנים תמורת תשלום (כ-25 ש‭.('

 

‬בתי כנסת

עד מלחמת העולם השנייה והשואה חיו ברומניה מאות אלפי יהודים שקיימו חיי תרבות מפוארים. יעידו על כך, בין היתר, בתי הכנסת המפוארים שנותרו כמצבות אילמות לנספים.

 

התמונה חוזרת על עצמה כמעט בכל בית כנסת: כמה יהודים קשישים שניצלו מהשמדה מחזיקים את המקום בציפורניים, בכוחות אחרונים. חלקם נתמכים על ידי ארגונים יהודיים בינלאומיים, ולו רק כדי לשמר את קדושת האתר ולכבד את זכר הקורבנות.


בית הכנסת המפואר בבראשוב

 

העיר טרגומורש ‭(Tergomuresh)‬ מזמנת ביקור מרגש כזה. קהילת היהודים בה ובסביבתה מנתה ‭7,000‬ נפש, שרובם נספו בשואה. במרכז השכונה היהודית נבנתה אנדרטת זיכרון לזכר בני הקהילה על ידי בן העיר יצחק מאייר, שניצל מהתופת וחזר להנציח את חבריו. לצד הפסל רואים בית כנסת מפואר שנבנה ב־‭,1899‬ נותר על תילו ושוקם בשנת 2000 על ידי ארגונים יהודיים.

 

ביקורים (ללא תשלום, תרומה תתקבל בברכה) מלווים בהסבר על ההיסטוריה של המקום אפשר לתאם באתר.‬ גם העיר בראשוב מכבדת את הקהילה היהודית בבית כנסת מפואר מהמאה ה-18 ששופץ לאחרונה. במסעדה צנועה בקרבתו אפשר ליהנות מארוחה כשרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טירת דרקולה בעיירה סיגישוארה
צילום: איי פי
טרנסילבניה - "מעבר ליער"
צילום: יפה רזיאל
תופסים מונית בכפר
צילום: יפה רזיאל
מומלצים