שתף קטע נבחר

אסף חפץ: "עוד יהפכו את הבלשים לרובין הוד"

מפכ"ל המשטרה לשעבר מזהיר ממצב בו יהפכו השוטרים הנאשמים לגיבורים בעיני הציבור, אך סבור כי תדמית המשטרה לא תיפגע בעקבות הפרשה. השר לביטחון פנים לשעבר, משה שחל, טוען מצדו כי "הפרשה היא איתות חמור שהשוטרים אינם סומכים על בית המשפט"

"זהו סיפור קשה של חריגה מנורמות, אבל מאחר שהשוטרים לא עשו זאת למען בצע כסף או שחיתות אלא לחימה בפשיעה, אני חושש שדווקא הציבור הרחב וחלק מהשוטרים יהפכו את הנאשמים לרובין הודים שעוסקים בפלילים למען המסכנים. מזה צריך להיזהר יותר מהכל". כך אמר היום (ה') מפכ"ל המשטרה לשעבר, אסף חפץ, שהתייחס לפרשת "עבריינים במדים".

 

 

המפכ"ל לשעבר קורא למערכת אכיפת החוק לפעול כדי לזהות את העבירות על החוק במסגרת לוחמה בפשיעה עוד בהתהוותן ולמגרן. "זה מתחיל בשימוש בכוח מופרז, ממשיך בשימוש באמצעים פסולים בחקירה ומסתיים באלימות ועבירות כגון אלו שנחשפו היום. המערכת צריכה להיות ערה ולפקח ששוטריה ינצלו את הסמכויות הניתנות להם על פי חוק, ולא לחרוג מהם חריגות גסות כאלה, שהמערכת לא יכולה לסבול".

 

לדברי חפץ, הגבולות בהן פועלת המשטרה, מגבילים אותה בפעילותה כנגד כנופיות הפשע, ומביאים לא פעם לתסכול של השוטרים.

 

"המשטרה מוצאת את עצמה לא פעם עם ידיים קשורות, כשלעבריין יש חופש פעולה ומרחב על פי החוק. אבל אין לנו ברירה - החוק נועד לשמור על האזרח, ובצדק, גם אם הוא עבריין פוטנציאלי. חברה מערבית ושומרת חוק חייבת להגביל את תחום הפעילות של מערכת האכיפה, גם אם כתוצאה מכך, נותרים בידי המשטרה כלים מוגבלים ללחימה בפשיעה. לא ייתכן ששוטרים פועלים בצורה שכזו", הוא אמר.

 

השר לביטחון פנים לשעבר, משה שחל, סבור כי פרשת "עבריינים במדים" מוכיחה כי ישנו משבר אמון חמור בקרב הגורמים האמונים על שמירת החוק, המאפשר למשפחות הפשע לפעול בלא הפרעה. "המקרה חמור ומזעזע ומהווה חציית קו שלא ידענו בעבר. אבל לא מספיק לגנות - אנחנו צריכים לשאול עצמנו איך הגענו למצב שבו שוטרים מאבדים אמון במשטרה שבה הם עובדים, ובבתי המשפט?"

 

שחל סבור כי אובדן האמונה במערכת אכיפת החוק, הביא להידרדרות חמורה בביטחון האישי של האזרחים. "איך קרה שהגענו למצב כזה, שאנשי משטרה מאחת היחידות הנבחרות החליטו לעשות מעשה כל כך חמור? זהו ביטוי של הבעת אי אמון מוחלטת ביכולתם לטפל במסגרת החוק במשפחות הפשע, שמרשות לעצמן לעשות הכל: לעבור על החוק באופן גלוי, להדיח ולחסל עדים, לאיים על שוטרים. משפחות הפשע מזהות חולשה ומגיבות בהתאם".


השוטרים הנאשמים בבית המשפט (צילום: דורון גולן)

 

שחל מפנה אצבע מאשימה כלפי הגורמים האחראים, שלא נערכים לטענתו כראוי להתמודד עם הפשע המשתולל. "בשנת 1996 היו 104 מקרי רצח בשנה, והיום אנחנו מגיעים ל-400. איך קורה דבר שכזה? איך ישראל יכולה להרשות לעצמה שמספר השוטרים שלה יהיה אחד לאלף תושבים - מספר הנמוך אפילו משוויץ. הגיע הזמן שיפסיקו לעשות כאן חשבונות של תקציבים. מה המחיר לחיים של ילדים בני 18, שנרצחים בלא סיבה?"

 

השר לשעבר קורא לשר לביטחון פנים, אבי דיכטר, להיכנס לעובי הקורה, ולהבין שאובדן האמון יביא להידרדרות חדה של הערכים והביטחון. "זהו איתות חמור שהשוטרים אינם סומכים על בית המשפט, אינם סומכים על עצמם כמשטרה ולוקחים את החוק לידיים. מה יגיד האזרח? הטיפול חייב להיות רב מערכתי הכולל את המשרד לביטחון פנים, פרקליטות, משטרה, משרד המשפטים והאוצר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פעילות מוגבלת. חפץ
צילום: אורן אהרוני, הוועד האולימפי בישראל
חשבונות תקציב. שחל
צילום: אתר הכנסת
מומלצים