שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות

    חיים הרצוג: הנשיא שאהב גפילטע פיש

    הוא אהב גפילטע פיש לפי מיטב המסורת מבית הוריו, היה מאוד נוח בכל מה שקשור לאוכל ותמיד אכל את מה שהוגש לו ותמיד נהג לומר שהוא סומך על רעייתו. עופר ורדי מסב לשולחנו של חיים הרצוג

    לאחר נפילת חומת ברלין, נחת חיים הרצוג, נשיאה השישי של מדינת ישראל, בבודפשט, לביקור ממלכתי ראשון בהונגריה.

    לכבוד האורח המכובד הכינו המדיארים ארוחת צהריים חגיגית בבניין הפרלמנט המפואר על פי כל כללי הטקס, ואף דאגו – בהוראת בית הנשיא בירושלים – להגיש לסועדים דגים בלבד,

    שלא להסתבך חלילה עם האזרח מספר אחת של מדינת היהודים.

     

    הסבו המכובדים לשולחן וכבר שלחו את ידיהם אל הסכו"ם הנאה, אלא שאז נשמעה מקצה האולם זעקתו של אחד מחברי בית הנבחרים המקומי: "זה לא כשר!", צעק האיש, יהודי במוצאו. עד מהרה התבהר לנוכחים כי המארחים אמנם הקפידו שלא להגיש מאכלי בשר, אך הכינו לעומת זאת צלופחים ברוטב פפריקה, מה שלא הותיר לנשיא ולפמלייתו הרבה ברירה אלא להסתפק בקישוטי הירקות שהונחו סביב לשרצים.

     

    לא רק משום תפקידו הרם הקפיד הנשיא הרצוג על דיני כשרות. כבן לרב – הרב יצחק הרצוג – התחנך בצעירותו על ברכי המסורת היהודית. "הוזמנו לארמון וינזדור לארוחת צהריים", מספרת אורה הרצוג, אלמנתו של הנשיא. "זה היה הביקור הנשיאותי הראשון שערכנו באנגליה, בעת כהונתו הראשונה של בעלי. המלכה ציינה כי הארוחה כשרה למהדרין וסיפרה לנו כי ביקשה להביא את כלי ההגשה במיוחד עבורנו מארמון באקינגהם". כלי האוכל הנאים, כך הסבירה הוד מלכותה, ניקנו שנים קודם לכן כדי לשמש בעת בואו של הרב הראשי של אנגליה לארמון.

     

    כשעזבו הבריטים את הארץ, וקמה מדינת ישראל, הוטל על הרצוג להקים את אגף המודיעין בצה"ל. כראש החיל, אירח בראשית שנות ה-50 של המאה שעברה לארוחת ערב את ראש השירותים החשאיים של איראן, שהייתה בזמנו ידידה קרובה של ישראל, אשר ביקר בארץ. "הכנו במיוחד לכבודו מגילת אסתר עשויה ממרציפן שהוצבה במרכז השולחן", נזכרת הרצוג. "האורח מאיראן כל כך התרשם מהמגילה שביקש לקחת אותה איתו חזרה כדי לתת אותה מתנה לשאח הפרסי. הוא אכן לקח עימו את המגילה עבורו".

     

    אלא שסעודות פאר שכאלה לא הרשימו את הנשיא. "הוא אהב גפילטע פיש לפי מיטב המסורת מבית הוריו", אומרת אורה הרצוג. "הוא היה מאוד נוח בכל מה שקשור לאוכל. תמיד אכל כל מה שהגשתי. הוא לא נהג להתקרב למטבח ותמיד נהג לומר שהוא סומך על רעייתו".

     

    בשנת 1987 אמרה מי שהייתה מזכירתו, חסיה ויינר, ל"ידיעות אחרונות": "על הגזרה הוא מקפיד לשמור. אם מגישים מטעמים לשולחן, הרצוג לא נוגע. הוא מסתפק בתה. פעם גילה לי שבארוחת ערב הוא אוכל רק פירות. אם מזמינים אותו לאירוע עם ארוחה – הוא מגיע אחריה".

     

    מרק בטעם בשר

    את המתכון הזה ירשה אורה הרצוג מחמותה, הרבנית הרצוג. "הנשיא אהב מאוד את מרק הבשר הזה. זהו מרק שמכיל מעט מאוד בשר רק בשביל הטעם".

     

    המרכיבים:

    1 בצל קצוץ

    2 ראשי סלרי

    1 גזר

    2 כפות קורנית (תימין)

    450 גרם אפונה

    400 גרם עגבניות מרוסקות

    3 כפות בשר קצוץ (עוף או בקר)

    2 כוסות מרק עוף

    פלפל שחור

    מלח

     

    אופן ההכנה:
    1. מזהיבים בסיר גדול את הבצל, ומוסיפים את שאר הירקות ואת הבשר
    2. יוצקים לסיר מרק עוף ומרתיחים. מתבלים במלח ובפלפל שחור לפי הטעם

      

    הסינייה של אורה הרצוג לאירועים חגיגיים

    המרכיבים:

    1/2 ק"ג בשר בקר טחון

    1/2 ק"ג בשר עוף טחון

    2 בצלים קצוצים

    1 כוס טחינה גולמית

    מיץ מ-1 לימון

    1 שן שום קצוצה

    1 כוס מים

    1 כפית כמון

    מלח

    פלפל שחור

    1 ביצה

    חופן צנוברים

     

    אופן ההכנה:
    1. מזהיבים את הבצלים, ומוסיפים את הבשר הטחון. מתבלים במלח, בפלפל שחור ובכמון. מטגנים עד שצבעו של הבשר משתנה
    2. מוסיפים טחינה ומים, לימון וביצה. מטגנים עוד כ-10 דקות
    3. מעבירים לכלי הגשה חסין אש. מפזרים מעל צנוברים ומשחימים בתנור שחומם מראש לחום בינוני במשך כ-10 דקות

     

    עוגת תפוחים

    המרכיבים (לתבנית בקוטר 28 ס"מ):

    לבצק: 1 חבילת קמח תופח מאליו

    1 חבילת מרגרינה

    2 ביצים

    1/2 כוס סוכר

    תמצית וניל או לחילופין סוכר וניל

    למילוי:

    6 תפוחי עץ מגוררים גס

    2 כפות סוכר

    1/4 כוס פתיתי קוקוס

    1 כפית קינמון

    100 גרם צימוקים

    4– 5 כפות ריבת משמשים

     

    אופן ההכנה:
    1. מערבלים היטב את חומרי הבצק. מעבירים לכלי קטן 3 כפות מן התערובת ואת השאר יוצקים לתבנית
    2. מושחים מעל מן הריבה
    3. מערבבים בקערה תפוחי העץ, סוכר, קוקוס, קינמון וצימוקים, ומפזרים מעל הריבה
    4. מוסיפים ל-3 כפות הבצק שנותרו קמח לפי הצורך ליצירת בצק קשה ולא דביק. מגררים מעל תערובת התפוחים
    5. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני-גבוה במשך כ-45 דקות

     

    עופר ורדי הוא עיתונאי ואיש של אוכל. בעל הטור גולאש לגולש. אפשר ליצור איתו קשר כאן .

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים