שתף קטע נבחר

בית הלורדים: בעקבות הברון מונד

סר אלפרד מוריץ מונד, המוכר יותר בשם הלורד מלצ'ט, הוא האיש שאחראי להקמתן של המושבה תל מונד ושל וילה מפוארת על גדות הכנרת. מיכל בן ארי יצאה למסע בשני בתים בעקבות לורד

השנה 1928. הקולנוע כבר מדבר ומיקי מאוס מתחיל לככב, אמיליה ארהארט חוצה את האוקיינוס האטלנטי בטיסה והזרם הסוריאליסטי תופס תאוצה באמנות. ובאנגליה, סר אלפרד מוריץ מונד, בן למהגרים יהודים גרמניים, שר הבריאות לשעבר, תעשיין מצליח וחבר פרלמנט, פעיל ציוני נלהב והאיש העשיר ביותר בבריטניה, מקבל את התואר "הברון הראשון מלצ'ט" ומושב בבית הלורדים.

 

המעורבות של אלפרד מונד בציונות החלה עוד בשנת 1918. בשנת 1921 הוא מתמנה ליו"ר הוועד הכלכלי לענייני ארץ ישראל בבריטניה ומתכנן לפתח את ארץ ישראל על בסיס עסקי רווחי, שיושתת על איזון בין עבודה של פועלים להון פרטי. הוא מבין את הפוטנציאל הכלכלי הטמון בענף ההדרים ומשכנע קבוצת בעלי הון בריטים לא-יהודים להשקיע ברכישת קרקעות בארץ ישראל. כך מוקמת "חברת מטעי ארץ ישראל" הרוכשת קרקעות מצפון לכפר סבא ומייסדת בשנת 1929 מושבה הנקראת על שמו של הלורד – תל מונד. בנוסף הוא משקיע מכספו הפרטי בהקמת חברת החשמל בישראל.


הנציב העליון סר ארתור ווקף ולידו לורד מלצ'ט 

 

בית הלורד

את הסיור שעוקב אחר תולדותיה של משפחת מונד בארץ אני מתחילה בביתו של הלורד בתל מונד. אחד משבעת הבתים הראשונים של תל מונד שהוקמו בלב הפרדסים לפקידי החברה ומנהליה. הבית היה והינו בית קטן וצנוע, חד קומותי עם גג רעפים. הלורד מונד התגורר בו בביקוריו לארץ עד מותו בדצמבר 1930, או אז עבר הבית לידי החברה למטעים ואחר כך שימש כמשכנה של המועצה האזורית.


מהבתים הראשונים. בית הלורד בתל מונד (צילום: דוד הכהן) 

 

בשנת 1988 שומר ושופץ הבית בהדרכת המועצה לשמור אתרים והוא משמש כיום כמוזיאון ומרכז תיעוד לתולדות גוש תל מונד. בסלון הבית, למשל, ניתן לחזות באח ששוחזרה, בריהוט תקופתי ובתמונות של משפחת מונד. שאר החדרים כבר מוקדשים לתולדות היישובים בגוש תל מונד, בחצר הבית תצוגה של כלים חקלאיים בצילו של עץ לימונים זקן וכן צריף מקורי ממושב כפר הס. בסמוך למוזיאון, בכיכר המושבה, ניצב פסלו של הלורד מונד, שעוצב ב-1934 על-ידי הפסלת בתיה לישנסקי.

 

הלורד מונד, אגב, לא היה הלורד היחיד בתל מונד. הלורד ישראל זיו, ממקימי מכון וייצמן ויו"ר "מרקס אנד ספנסר", ואשתו ליידי רבקה זיו, ממייסדות תנועת ויצ"ו, הגיעו לתל מונד בעקבות הלורד מונד. לורד זיו הצטרף בתחילת שנות השלושים ל"חברת מטעי ארץ ישראל". ורכש כ-800 דונם בגוש תל מונד. בשנת 1935 בנו הזוג את ביתם, "בית הדר", הידוע גם בכינוי "וילה זיו". הבית נבנה בלב הפרדסים, לא רחוק מביתו של לורד מונד, על שטח של עשרות דונמים. המבנה עוצב בסגנון הבאוהאוס על ידי האדריכל המפורסם ריכארד קאופמן.

 

בניגוד לבית הצנוע של לורד מונד, "בית הדר" נחשב מפואר וכלל גן ענקי ובו בריכת שחייה ומגרש טניס. בווילה נערכו נשפים מפוארים אליהם הוזמנה צמרת השלטון הבריטי בארץ, שלא העלו על דעתם שבסמוך לווילה, מתחת לפני הקרקע, פעל מפעל סודי של "ההגנה" לייצור כלי נשק בשם "סלע". כיום נמצאת "וילה זיו" בבעלות פרטית וסגורה בפני מבקרים. ניתן רק להציץ מבעד לשער, להביט בגן רחב הידיים ולדמיין את העבר התוסס של המקום.


סלון ביתו של מונד (צילום: דוד הכהן )

 

  • בית הלורד - הדקל 44, תל מונד, טלפון: 09-7961973, שעות פתיחה: ימים א'-ה' 10:00-13:00

 

תל מונד של ימינו הינה מושבה מתפתחת, די מטופחת אבל חסרה את האפיל התקופתי אותו אני מחפשת. לאחר מותו של הלורד מונד, ממשיך בנו הנרי את פועלו, אך לאחר מותו של הנרי מוכר נכדו של הלורד מונד את עסקי המשפחה באיזור ובכך תם סיפורה של משפחת מונד בתל מונד. אני מחליטה לשים את פעמי ולנסוע לכנרת. חזרה לשנות השלושים, של 'ימי הרדיו' וריקודי הסווינג לא תהיה מושלמת מבלי ביקור בווילה מלצ'ט.


וילה מלצ'ט (צילום: מיכל בן ארי) 

 

ארמון רב תפארת על שפת כנרת

בעת ביקורו של סר אלפרד מונד בארץ בשנת 1921 הוא מתארח, יחד עם חיים ויצמן, בחוות מגדל. גליקין, שהיה ממנהלי חוות מגדל, מחליט לטעת חורשה על שם האורח המכובד באדמת מגדל. אלא שבלילה יורד גשם והשטח המיועד לנטיעה מתמלא בוץ, בדרך אל הנטיעה נדבקים לנעליו של סר אלפרד מונד רגבי בוץ והוא מתבדח בפני גליקין כי הוא גוזל בנעליו מאדמת מגדל. עונה לו גליקין בהומור: "אתה עוד תשלם טבין ותיקילין עבור אדמה זו".

 

בארוחת הצהריים שמתקיימת בירושלים, מראה גליקין למונד במפה את מיקום החורשה בה נטעו ומצביע על חלקה ליד הכנרת בה יוכל להקים וילה. מונד קונה את ההצעה ומושיט לגליקין המחאה על סך אלפיים לירות שטרלינג. בסך הכל רוכש מונד כמאתיים דונם על שפת הכנרת, בהם ניטעו פרדסים, מטעים טרופיים, אפרסמונים ואנונות.

 

בשנת 1928 מתחילים בבניית הווילה שתוכננה על יד האדריכל החיפאי בנימין חייקין (שתכנן גם את מלון המלך דוד בירושלים) בסגנון שאיפיין את ימי המנדט הבריטי בארץ ישראל: קשתות, תקרות גבוהות וחלונות ודלתות ייחודיים שנשתמרו עד היום. בניית הווילה מסתיימת בשנת 1931, בראש הבניין מוטבע סמל המשפחה ועל הגג מתנוססים שני דגלים – הדגל הבריטי ומה שלימים יהפוך לדגל מדינת ישראל.


הלורד לא זכה. וילה מלצ'ט בשנות השלושים 

 

אך הלורד מונד שנפטר, כאמור, בשנת 1930, לא זוכה להתגורר בווילה. בתו, ליידי אוה רידינג (אשתו של לורד רידינג השני), מבלה בה את חופשותיה. הליידי נהגה לקיים במקום ערבי קוקטייל נוסח שנות השלושים כמו גם פגישות חשאיות בהן לוקחים חלק ראשי היישוב, אנשי עסקים ואנשי רוח כגון דוד בן גוריון, חיים ויצמן, אורד וינגייט, לורד בלפור, המלך עבדאללה, חיים ארלוזורוב ואחרים.

 

במהלך מלחמת השחרור נשארת ליידי רידינג באנגליה ובווילה מחזיק הגדוד השלישי של הפלמ"ח. כשליידי רידינג שבה לארץ לאחר המלחמה היא מגלה שגן הוורדים האהוב שלה נבל ומחליטה למכור את הווילה. הווילה משמשת לזמן קצר כבית הארחה ובשנות ה-70 רוכש אותה שאול אייזנברג.

 

בשנים האחרונות המקום עמד מוזנח למדי וכמעט נכנס לסטטיסטיקה של בתים היסטוריים נטושים. אבל למרבה המזל, לפני יותר משנה החל נכדו של אייזנברג, דניאל רוזנפלד, בתהליך שחזור ושיפוץ של הווילה ההיסטורית. השיפוץ, בו הושקעו מאות אלפי דולרים, שימר בדקדקנות את המראה החיצוני של הווילה המרשימה. על עיצוב הפנים של הווילה הופקדה אימו של דניאל, הציירת אדית רוזנפלד, שהושפעה מתמונות ישנות של הווילה והעניקה גם לפנים המקום מראה יפהפה שמצליח להעביר את האווירה של שנות השלושים.


הווילה בשנות השלושים 


הווילה בשנות האלפיים (צילום: מיכל בן ארי)

 

בקומה התחתונה של הווילה סלון רחב ומפואר בגודל 100 מ"ר ובו אח מקורית ועיטורי קיר בסגנון אר נובו. המטבח, לעומת זאת, מודרני ומאובזר בסטנדרט גבוה. בקומה העליונה מרפסת שמש לאורך כל הקומה ושלוש סוויטות מפנקות בצבעים בהירים וחמים ובסגנון עיצוב קלאסי ומאופק המרמז על ימי תהילתה של הווילה בשנות השלושים ומשדר יוקרה ונוחות.


מרפסת שמש לאורך קומה שלמה (צילום: מיכל בן ארי) 

 

וילה מלצ'ט משתרעת על מתחם ירוק של 9 דונם הכוללים גם מדשאה בגודל שני דונם וחוף פרטי של הכנרת, אליו יורדים במדרגות היישר מהמדשאה. כיום, מוצעת כל הווילה להשכרה כיחידה אחת, בקונספט שמזכיר אירוח בוילות בטוסקנה או בפרובנס. המחיר אמנם לא זול, אבל מאידך, זהו אחד המקומות היחידים בארץ המאפשר לך להרגיש ללילה אחד כמו בן אצולה ולישון בווילה היסטורית אותנטית.

 

  • וילה מלצ'ט, טלפון: 04-6716205, מחיר ללילה: 4,800 ש"ח באמצע השבוע, 5,500 ש"ח בסופשבוע.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נוף אל כנרת
צילום: מיכל בן ארי
צילום: יגאל צור
פסלו של הלורד מלצ'ט
צילום: יגאל צור
צילום: דוד הכהן
הצצה לווילה זיו
צילום: דוד הכהן
מומלצים