שתף קטע נבחר

מחפשים את הארלם האמיתית

שכנות הארלם משתנה ללא הרף ונמצאת בתקופת השיא התיירותית שלה. תושביה הוותיקים חוששים כי הפיתוח המואץ יגרע מאופייה הייחודי ואומרים: "הם לוקחים את כל מה שבנינו". אך היכן נמצאת הארלם האמיתית, שמאחורי כל החידושים?

שכונת הארלם שבניו יורק היא אחד ממרכזי התרבות ההיסטוריים של קהילת השחורים בארה"ב, אולם כמו שכונות רבות אחרות בעיר, היא משתנה ללא הרף. מחירה של דירה יכול להגיע עד למיליון דולר, רשתות כמו סטארבאקס ובלוקבאסטר צצות בכל פינה ובלב השכונה מפנים דחפורים חלקת אדמה, עליה עתיד להיבנות מלון יוקרתי.

 

תושבי השכונה הוותיקים חוששים כי הפיתוח המואץ עלול להביא לגוויעתן של חנויות משפחתיות קטנות ולזינוק במחירי הדירות, ולגרוע מאופייה הייחודי של השכונה. אולם התומכים בפיתוח טוענים כי המסחר והבנייה מספקים מקומות עבודה רבים, רחובות בטוחים יותר ומרכזי תרבות חדשים שרק מוסיפים לערכה של השכונה.

 

הארלם נמצאת בשנים האחרונות בתקופת השיא התיירותית שלה. אוטובוסי תיירים דו-קומתיים חוצים מדי כמה דקות את הרחוב ה-125, הרחוב הראשי של השכונה. תיירים יפניים מצטופפים ב-Sylvia's, המסעדה הוותיקה והמפורסמת בשכונה. 

 

"להארלם יש תדמית נצחית בכל העולם", אומר ג'ורג' פרטיטה, יושב ראש ארגון השיווק והתיירות של ניו יורק. "אולם יתכן שהתדמית הזו תקועה בעבר - סצנת המוזיקה, מועדון הכותנה, תיאטרון אפולו  ועוד. אנשים חושבים על הדברים הללו, מפני שהם דימויים חזקים. אבל הארלם הינה קהילה משגשגת ונפלאה. היא גדולה יותר מכל בניין, מכל דימוי. ויש כל כך הרבה דברים לעשות בה".


משתנה ללא הרף. רחוב 125 ההארלם (צילומים: איי פי)

 

אך כיצד יכול המבקר בשכונה למצוא את "הארלם האמיתית" המסתתרת מאחורי כל החידושים? ובעצם, מהי אותה "הארלם האמיתית"? קבלו כמה תשובות ורעיונות שינחו אתכן לאן ללכת כשאתם יורדים ברכבת התחתית בתחנה שברחוב ה-125:

 

מסעדות

"לא קשה למצוא את הארלם. כל מקום אליו תלך בתחום הקהילה הוא פיסת היסטוריה", אומר קלרנס קופר, מנהל Sylvia's. זוהי המסעדה המפורסמת ביותר בהארלם, והיא אכן הופכת צפופה למדי בשעות השיא, כמו למשל הבראנץ' ביום ראשון. ארוחת ה"בוקר-אקספרס" (4 דולרים וחצי) על הדלפק במהלך סוף השבוע היא אלטרנטיבה נחמדה. רק אל תתפלאו אם המלצרית תנזוף בכם, עם חיוך, אם לא תסיימו את המנה שלכם (328 Lenox Ave).

 

מסעדות אותנטיות נוספות הן Londel's המגישה אוכל דרומי (2620 Frederick Douglass Blvd), ו-Miss Maude's Spoonbread Too הסמוכה (547 Lenox Ave) וגם Ginger שנפתחה לפני כשנתיים וזכתה לביקורות טובות על מנות הבריאות הסיניות שלה (1400 Fifth Ave).


ארוחת בוקר ב-Sylvia's 

 

לינה

נכון להיום, אפשרויות הלינה בהארלם מצומצמות למדי לחדרי אירוח בלבד, אותם ניתן למצוא באתר. אולם בעתיד הקרוב צפויים לקום מספר מלונות מכובדים יותר. "יש כאן ביקוש שמספיק לשמונה מלונות", טוען סטיב וויליאמס, אחד ממנהלי Danforth Development, שעובדים בימים אלו על הקמתו של מלון שצפוי לקום על חורבות תיאטרון ויקטוריה שברחוב ה-125, ולהיפתח לקהל ב-2011. במקום צפוי לקום גם גם מוזיאון ג'אז לאומי.

 

מזרחה משם, קרוב יותר לשדרה החמישית, יקום בית המלון Uptown Grand Hotel, שייפתח ב-2010 ויכיל 252 חדרים ב-19 קומות. "אנחנו מצפים להצלחה רבה", אומר היזם פול רייזמן. "זהו המלון הראשון בשכונה מזה 40 שנה".

 

קניות

"עדיין ניתן למצוא בשכונה את המראה של הארלם, אך היא נעלמת במהירות", טוען שיקהולו שיינג', בעל החנות Record Shack, שברחוב 125. "כל מה שבנינו – הם רוצים עכשיו. הם רוצים את התרבות". החנות של שיינג', שבה ניתן למצוא אלבומי מוזיקה אפריקנית, גוספל ומוזיקה קאריביית לצד סרטי DVD, צפוייה לפנות את מקומה בהוראת צו בית משפט עד סוף מרץ, אבל הוא מקווה שתימצא דרך לשמור על החנות. "עדיין לא נשברנו", הוא מספר.

 

גם החנות African Paradise, שמוכרת תכשיטים, ארנקים, פסלים ומוצרים נוספים בייבוא מאפריקה, צפוייה לעזוב את מיקומה הנוכחי ברחוב 125 עד אמצע ינואר. "עסקים רבים משתלטים על המקומות הישנים", מספר אחד המוכרים. "שינוי הוא טוב, אבל כשהם מתחילים לשפר, הם דוחקים את האנשים החוצה מהחנויות ומהדירות".


 

"רוצים את כל מה שבנינו". שיקהולו שיינג'

 

אל תפספסו את המוכרים המפוזרים לאורך רחוב 125 המציעים ציורים אפריקאיים, ספרים ותקליטים לצד פריטים ייחודיים כמו עיצובי "אמנות השזירה" שעוצבו על ידי וויליאם לברון. חנויות מעניינות נוספות כוללות את חנות הספרים ובית הקפה של היו-מן (שדרות פרדריק דאגלס 2319), והשוק הנובי שליד מרכז המידע לתיירים בהארלם.

 

החברות נייק ו-Foot Locker בחרו בהארלם כביתן של חנויות הדגל - House of Hoops , חנות יוקרתית לבגדי כדורסל, נעליים וציוד ספורט. החנות נפתחה בנובמבר והייתה הראשונה שהושקה מהרשת. מותגים נוספים כוללים את "אולד נייבי" ו"ניין ווסט" במרכז USA בהארלם, סטארבאקס ורשת האופנה המצליחה H&M . מי שיבקר בחנות יגלה כי כל בובות הראווה הן כהות עור, בעוד סניף אחר הנמצא ברחוב 34 מציג בובות בלונדיניות.

 

אתרים מעניינים

לואיס ארמסטרונג, לנה הורן ופידל קסטרו שהו במלון תרזה, אשר נסגר בשנת 1967 וכיום הוא משמש כבניין ממשלתי. אולם, כשהולכים מזרחית לתאטרון אפולו לאורך רחוב 125 , ניתן להבחין בשלט המלון המתנשא לאורך צידו הדרומי של הבניין.

 

פסל של חבר הקונגרס האמריקאי מהארלם, אדם קלייטון פאוול ג'וניור, מקשט את הכיכר בקדמת בניין הממשלה. ממש מעבר לפינה, אפשר לשחק באולינג ב"נתיבי הארלם". מוזיאון הסטודיו של הארלם פתוח בימי ד'-ו' מהצהריים ועד הערב, בשבתות מ-10 בבוקר ועד שש בערב, ובימי ראשון משעות הצהריים ועד הערב - מחיר הכניסה הוא תרומה, והסכום המומלץ עומד על סך 7 דולר.

  

תוכלו להתכבד בסופגנייה בקיוסק הניצב בחזית הבניין בו שוכנת הקרן של ביל קלינטון, אולם תצטרכו להרשם אצל השומר ולהבטיח לא לצלם תמונות. הבית בו התגורר המשורר לאנגסטון יוז משמש כיום כבמה פתוחה לאומנים ותוכניות אחרות.


הארלם של פעם (צילום: עידו הררי)

 

אחת הכנסיות המפורסמות בהארלם היא Abyssinian הבפטיסטית. טקסי יום ראשון מתחילים ב-9:00 וב-11:00 בבוקר. על המבקרים בכנסייה להתלבש בצניעות ולהישאר לאורך כל הטקס, שאורכו כשעתיים - וכמובן להימנע מצילום תמונות והסרטה בוידיאו. "טקסי המיסה שלנו אינם מופעים מוזיקליים – הם קדושים" מצהיר אתר האינטרנט של הכנסייה.

 

בידור

מוזיקה היא הלב והנשמה שבנתה את ההיסטוריה של הארלם, ולכן ניתן למצוא אינספור מקומות המציעים מוזיקה אותנטית. ערב חובבים בתיאטרון אפולו נערך בכל יום רביעי החל משבע וחצי בערב במסורת שנמשכת משנת 1934. בוגרים מוכרים של המוסד הם ג'יימס בראון ולורן היל. כרטיסים נמכרים החל מ-15 דולר וכוללים גם סיורי יום ומופעים אחרים.

  

סלון לנוקס נפתח בשנת 1939 ואירח כוכבים גדולים כמו בילי הולידי ומיילס דייויס. לאחרונה הוא הופיע בסרט "אמריקן גנגסטר". זמני המופעים משתנים מעת לעת, ומחיר הכניסה עומד על 20 דולר וכולל שני משקאות מינימום.

 

Showman's Bar עבר גלגולים רבים מאז הקמתו ב- 1942 אך הוא עדיין מציע מוזיקה חיה. מועדון הכותנה מקיים ערבי סווינג בימי שני, בלוז וג'אז ומופעי גוספל.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פסלו של אדם קלייטון פאוול ג'וניור
צילום: איי פי
רגע לפני הבנייה. מגרש בהארלם
צילום: איי פי
מומלצים