שתף קטע נבחר

המדינה לא תשתתף בעיקור וסירוס חיות מחמד

הצעת החוק של חברי הכנסת גלעד ארדן ורונית תירוש למימון ממשלתי של סירוס ועיקור כלבים וחתולים, נדחתה אמש במליאת הכנסת בעקבות התנגדותם של חברי המפלגות הדתיות והחרדיות. ח"כ גלעד ארדן: איך אפשר להפיל חוק שימנע התעללויות בבעלי חיים? זה ביזיון ליהדות. ח"כ זאבי ניסים: האם מצפים שנציגי המפלגות החרדיות יצביעו נגד ההלכה?

האופטימיות הרבה ששררה בקרב יוזמי הצעת החוק לעידוד סירוס ועיקור של חתולי רחוב וכלבים בחודש שעבר בוועדת החינוך והתרבות, התחלפה אמש (ג') באכזבה ובכעס רב על חברי המפלגות הדתיות והחרדיות .הצעת החוק הובאה לקריאה ראשונה במליאת הכנסת, אך נדחתה לאחר שהושג שיוויון של שישה קולות בלבד בין המתנגדים לתומכים, בטיעון של סעיף הלכתי שנוי במחלוקת.
 
תופעת ההתרבות של חתולים וכלבים נטושים ברחובות ישראל הניעה בתחילת השנה את חברי הכנסת גלעד ארדן (ליכוד) ורונית תירוש (קדימה) לנסות ולצמצם את מימדי התופעה. לאחר מאמצים רבים ושיתוף פעולה עם משרד החקלאות והאוצר, אף הובטח להקצות 4.5 מיליון ש"ח לסיוע בעלות מימון הסירוס והעיקור של בעלי החיים. ליוזמי הצעת החוק היה ברור כי הסיוע הנקודתי לא יפתור לחלוטין את האחת הבעיות הקשות ביותר בקרב אוכלוסיית הכלבים והחתולים הנטושים, אך יעזור לצמצם את מימדיה ויפחית בנוסף גם את תופעות ההתעללות ההולכת וגוברת בבעלי חיים.
 

ח"כ גלעד ארדן הביע זעזוע עמוק נגד דחיית הצעת החוק. "חברי הכנסת לא חסים על בעלי החיים ותברואת הציבור, כל זאת בשל סעיף הלכתי שמוטל בספק", מסר אמש בהודעתו בתום ההצבעה. "אני לא מבין איך אפשר להפיל חוק שימנע התעללויות בבעלי חיים. זה ביזיון ליהדות".

 

שותפתו להצעת החוק, ח"כ רונית תירוש הגיבה אף היא ברוח דומה. "הדתיים עשו מחטף בכך שהצביעו נגד הצעת החוק כ"גנבים בלילה". הם פסלו הצעת חוק הומנית שאינה נוגדת את ההלכה, אינה מסבה סבל לבעלי החיים, אלא להיפך", אמרה תירוש ל-ynet. "אנו נפעל בכל הכלים העומדים לרשותנו, על מנת להכניס את הצעת החוק לספר החוקים של מדינת ישראל".

 


הכלבים יחכו להצעת החוק הבאה (צילום: דפנה טלמון, "תנו לחיות לחיות")

 

החשש הגדול של יוזמי הצעת החוק הוא כי בחצי השנה הקרובה לא ניתן יהיה להגיש שוב את ההצעה, דבר שלא ייטיב עם מצבם הגרוע ממילא של חתולי הרחוב והכלבים הנטושים.

 

המבצע לעידוד עיקור וסירוס חיות מחמד שניהל משרד החקלאות בשיתוף עם המשרד להגנת הסביבה במאי השנה, הניב עד כה תוצאות חיוביות ואלפי כלבים וחתולים זכו לניתוחי עיקור וסירוס במחירים מסובסדים. ההחלטה לדחות את הצעת החוק גררה תגובה קשה מצידו של שר החקלאות, שלום שמחון. "החרדים עשו מעשה נבלה, ההצבעה היא כפייה דתית.

הם מנסים לכפות על ציבור בעלי הכלבים והחתולים את העמדות שלהם והם יגרמו לפגיעה קשה בבעלי החיים בישראל", אמר שמחון.

 

"אי אישורו של החוק לא יאפשר למשרד החקלאות להתחיל בפתרון הסוגיה המסובכת של חתולי הרחוב ולא יאפשר לנו לצמצם את כמות הכלבים הנטושים, כפי שקיווינו לעשות אחרי המבצע שהתחלנו השנה".

 
יו"ר המפד"ל, זבולון אורלב בירך על הצעת החוק בדיון בחודש שעבר, אך כבר אז הדגיש  את ההיבט ההלכתי לנושא. "הדת היהודית היא מאוד מתקדמת בכל היחס שלה לבעלי חיים. בכל הקשור לצער בעלי חיים עמדתנו היתה מאוד תומכת, אך אסור לפגוע ברקמה חיה למטרות נוי", אמר בדיון בועדה. "לקחת חיה ולסרס אותה זה בעייתי מבחינת ההלכה. מבחינת ההלכה יש גם צורך ציבורי. ההלכה מאוד מתחשבת באינטרס הציבורי. בתנאים מסוימים ניתן לעשות סירוס".
 

ח"כ אורי אוריאל (מפד"ל) מסר בתגובה: "על פי בירור שערכנו על פי ההלכה אסור לבצע סירוס המוני וגורף גם לא לבעלי חיים. יש מקרים פרטניים שבהם הסירוס נדרש כדי למנוע הפצת מחלות, אז ניתן לבצע אבל לא בצורה גורפת", הדגיש אוריאל. "לדעתנו, ניתן לדון בכל מקרה פרטני כדי להתמודד עם הריבוי המוגזם של אוכלוסית החתולים".  לדבריו, לפני שמחליטים על ביצוע פעולות עיקור וסירוס בעלי חיים, "יש למצוא פתרונות אחרים כדוגמת מניעת היריון או הברחה באמצעות אמצעים כימיים שירחיקו את בעלי החיים מאיזורים מאוכלסים".

 

ח"כ ניסים זאב מש"ס התפלא על כך שציפו מחברי המפלגות הדתיות שלא להתנגד להצעת החוק. "הלכה קובעת במפורש בהלכות פרייה ורבייה כי אסור למנוע את המצווה של פרו ורבו. מדובר בהלכה שאינה נוגעת רק לאדם, אלא גם על האדם אסור למנוע מן הבהמה ובעלי החיים לפרות ולרבות", אמר זאב. "מבחינתנו, האיסור של ההזרקה לעיקור וסירוס הוא מוחלט וחד משמעי. האם מצפים שהנציגים החרדים יצביעו נגד איסור דאורייתא?".

 

לטענתו, היה נחוץ תיאום מוקדם עם הנציגים הדתיים כפי שנעשה במקרים דומים בעבר במטרה להגיע לידי הסכמה. "זה בדיוק כמו שאני אצביע בעד אכילת חזיר בקריאה ראשונה ואתנגד לכך בקריאות הבאות", הוא אומר. "אי אפשר לצפות ממני שאצביע בניגוד להלכה", מוסיף זאב ומציע חלופות לעיקור ולסירוס. "הזריקה נחשבת לסירוס ישיר, אך יש אפשרות אחת ברת ביצוע והיא זריקת תרופות של סירוס בשדות, כך שבעלי החיים שגורמים לנזק, יאכלו אותם ויסתרסו"

 

אתי אלטמן מעמותת "תנו לחיות לחיות" מוחה בתוקף על דחיית הצעת החוק. "אני בזה לחברי הכנסת הדתיים על החלטתם ומזמינה אותם לבוא ולטפל באלפי חתולים שנולדים ברחובות ולהאכיל אותם. רק אז הם יבינו את מלוא גודל האסון". היא אומרת ומקווה כי ציבור אוהבי החיות בישראל יתקומם נגד ההחלטה. "עד שהכנסת מחליטה לעשות מעשה כה מבורך, באיזו זכות באים חברי הכנסת הדתיים והורסים תוכנית שהארגונים למען בעלי החיים מחכים להם כבר שנים רבות?".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארז ארליכמן
אין סיבה למסיבה. חתול רחוב
צילום: ארז ארליכמן
"ביזיון ליהדות". ח"כ גלעד ארדן
צילום: חיים צח
צילום: גיל יוחנן
"ישנם אמצעים אחרים". ח"כ אורי אריאל
צילום: גיל יוחנן
צילום: דודי ועקנין
"כפייה דתית". השר שלום שמחון
צילום: דודי ועקנין
צילום: זום 77
"לא נצביע נגד ההלכה". ח"כ ניסים זאב
צילום: זום 77
מומלצים