שתף קטע נבחר

מיליונים למערכת יירוט קסאם - ויש גם מועד סיום

הממשלה תשקיע 811 מיליון שקלים בפיתוח מערכת להגנה מפני רקטות קסאם וגראד. שר הביטחון הגדיר את מערכת ההגנה כ"פרויקט חירום לאומי". המערכת נמצאת עדיין בשלבי פיתוח, אולם הגדרתה כפרויקט חירום תאפשר את זירוזה

האם בתוך שנתיים וחצי יהיה לישראל פתרון נגד רקטות הקסאם? שר הביטחון, אהוד ברק, העריך היום (א') כי מערכת "כיפת ברזל" ליירוט רקטות קסאם וגראדים תהיה שמישה בתוך 30 חודשים - שנתיים וחצי. הממשלה תשקיע בפיתוח המערכת 811 מיליון שקלים בחמש השנים הקרובות. זמן קצר אחרי קבלת ההחלטה - נמשך ירי הרקטות לעבר עוטף עזה. בשעות הצהריים שוגרו שלוש רקטות, לא היו נפגעים ולא נגרם כל נזק.

 

מערכת "כיפת ברזל" מיוצרת על ידי חברת רפא"ל. המערכת נועדה ליירט רקטות קסאם וטילי קרקע קרקע לטווחים קצרים, בהם משתמשים כיום ארגוני הטרור הפלסטיני מרצועת עזה. היא מסוגלת להתמודד גם עם איומי קטיושות קצרות טווח שבידי חיזבאללה.

 

בישיבת הקבינט שנערכה מיד לאחר ישיבת הממשלה השבועית, הגדיר שר הביטחון את המערכת כ"פרויקט חירום לאומי". אין מדובר בהגדרה סתמית, אלא במונח משפטי שברק נזקק לו כדי להאיץ את פיתוח המערכת.

 

ירי רקטות הקסאם נמשך מרצועת עזה והאיום של קסאם משופר או רקטות גראד משופרות הולך ומסלים. בידי ארגוני הטרור ברצועה רקטות גראד המסוגלות להגיע לטווח של כ-20 ק"מ ויותר ומאיימות על אשקלון, נתיבות, אופקים והמושבים הסמוכים לה ולקריית גת.

 

נבחרה כבר בפברואר, חלק ממכלול

המערכת נמצאת עדיין בשלבי פיתוח, אולם הגדרתה כאמור כפרויקט חירום לאומי תאפשר את זירוז ייצורה. שר הביטחון אמר לשרי הקבינט שמדובר בחלק מתוכנית ההגנה הרב-שכבתית על ישראל, אשר תופעל בתוך שנים אחדות וייעודה יהיה למנוע פגיעת רקטות קצרות טווח - ועד לפגיעה בטילים ארוכי טווח כמו אלה שבהם מצוידים האיראנים.

 

המערכת נבחרה בפברואר בתום שורת דיונים ארוכה שקיימו בכירים במערכת הביטחון, בראשות מנכ"ל משרד הביטחון דאז, גבי אשכנזי. הוועדה שהוקמה על-ידי שר הביטחון לשעבר, עמיר פרץ, בחנה שורה של מערכות בתחום, והתאמתן לצרכים בישראל. במסגרת הדיונים בוועדה הוחלט כי ישראל לא תשקיע בפיתוח מערכת הלייזר (נאוטילוס).

 

במערכת הביטחון סבורים כי יש להמשיך לפתח את המערכת, לצד בחינת מערכת אחרות שמתפתחות בעולם, ובמקביל לפעול למיגון כל הישובים הנמצאים במרחק 6 ק"מ מרצועת עזה. הנחת העבודה כי מיגון, טוב ככל שיהיה, לא ייתן מענה מלא ליישובים הקרובים לגדר המערכת ולפיכך יש לקבל החלטה גם לבצע מיגון בקרב כ-10 אלף בתים באזור, בעלות של כמיליארד שקל.

 

ויש גם פתרונות מתגבשים לטילים לטווח ארוך. מערכת הביטחון ערכה ביום שלישי בשבוע שעבר ניסוי במערכת הפטריוט - טיל ה"יהלום". מדובר בניסוי שנועד לבחון שיפורים שונים שהוכנסו במערכת המבצעית. לאחר פענוח התוצאות הסופיות הוגדר הניסוי כהצלחה.

 

הניסוי התקיים בדרום הארץ, והמטרה שלעברה שוגר הטיל דימתה מטוס אויב. המערכת שיגרה את הטיל לעבר ה"מטוס" והצליחה ליירט אותו. בקרוב אמורה מערכת הביטחון - עם הרשות לפיתוח אמצעי לחימה (רפא"ל) - להכניס מערכת מכ"ם חדשה לפטריוט, שמטרתה להגדיל את טווח הכיסוי והגילוי. בניסוי שהתקיים שלשום נבחנה פעולת כל רכיבי המערכת לפני הכנסת המכ"ם החדש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קסאם בשדרות. הפתרון בדרך
צילום: טרכטמן זאב, דין וחשבון שדרות
ברק. פרויקט חירום לאומי
צילום: אלון רון
מומלצים