שתף קטע נבחר

אולמרט נפגש עם עבדאללה מלך ירדן

ראש הממשלה יצא לביקור בזק בעקבה, שם נועד עם עבדאללה מלך ירדן. סוכנות הידיעות הירדנית דיווחה כי המלך אמר שארצו תגביר את המאמצים להביא להצחת המשא ומתן בין ישראל והפלסטינים, ואילו אולמרט הצהיר שישראל תעמוד בהתחייבויותיה ולא תקים התנחלויות חדשות

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, נועד בצהריים (יום ה') עם עבדאללה מלך ירדן בארמונו בעקבה. הפגישה, שתוכננה בחשאי, נערכה במסגרת ההכנות לבואו של הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, בשבוע הבא. מבית המלוכה הירדני נמסר כי "המאמצים של ירדן לתמוך בתהליך השלום בין ישראל לפלסטינים יעמדו במרכז הפגישה בין עבדאללה לאולמרט".

 

אל ראש הממשלה נלווה ראש הסגל של לשכתו, יורם טורבוביץ'. אתמול נועד עם עבדאללה הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן). בפגישה זו האיץ המלך הירדני בישראל שלא לנקוט צעדים חד-צדדיים, העלולים לפגוע במשא ומתן לשלום. הוא קרא לעצור את העבודות בהתנחלויות.


אולמרט ועבדאללה, היום. ביקור חשאי בשל צורכי ביטחון (צילום: איי.אף.פי)

 

מעטה החשאיות שאפף את הנסיעה הנוכחית, הוסבר בצורכי ביטחון. אל ראש הממשלה לא נלוו עיתונאים כבפגישות קודמות עם המלך הירדני.

 

בלשכת ראש הממשלה ציינו היום כי אולמרט מקיים מגעים שוטפים עם המלך עבדאללה. "הם משוחחים ביניהם לפחות אחת לחודשיים", הבהירו. "לעתים זה נעשה בשיחות טלפון, לעתים בפגישות, בדרכים גלויות וגלויות פחות. לשניים תפיסה אסטרטגית דומה בנוגע למדיניות במזרח התיכון. ובכלל, ירדן היא שותפה אסטרטגית של ישראל באזור".

 

בנוסף נמסר מהלשכה כי ישראל רואה חשיבות גדולה למעורבות ירדנית בתהליך המדיני הנוכחי מול הפלסטינים. "לקראת הביקור של הנשיא בוש בשבוע הבא, ראש הממשלה מבקש לתאם עם המלך עמדות ולהציג את התפיסה הישראלית", נמסר. "לירדן יכולות חשובות בנושא הפלסטיני, אם בנושא התיווך, אם בנושא החניכה ואם בנושאים אחרים, שחשובים מאוד לישראל. שניהם מבינים שזאת השנה האחרונה לכהונת הנשיא בוש ויש לעשות בה כל מאמץ כדי להגיע להסכם מדיני".

 

ירדן מנסה לסייע

במסגרת הביקור אירח המלך את אולמרט וצוותו לארוחת צהריים, במהלכה דנו הצדדים ביחסים ההדדיים בין שתי המדינות, בתהליך השלום בין ישראל והפלסטינים ובביקורו הצפוי של הנשיא בוש באזור. בתום הארוחה פרשו השניים לפגישה בארבע עיניים.

 

השניים דנו ביישום מפת הדרכים, ובמחויבויות הפלסטינים וישראל. במהלך הפגישה אף עדכן אולמרט את המלך במטח הרקטות שנורה היום לעבר ישראל מרצועת עזה, והדגיש שוב את הצורך הדחוף של הפלסטינים להיערך על מנת להילחם בטרור ולפרק את תשתיותיו. במקביל, חזר ראש הממשלה על ההתחייבות הישראלית שלא להקים התנחלויות חדשות, וכן להימנע מהפקעת קרקעות בשטחי יהודה ושומרון.

 

סוכנות הידיעות הירדנית הרשמית "פטרה" דיווחה כי מלך ירדן הדגיש בפגישה כי "השגת השלום דורשת שכל הצדדים יבצעו את התחייבויותיהם, וזאת באמצעות מנגנון מוגדר ולוח זמנים קבוע, בניסיון להגיע לפיתרון כולל של כל היבטי הסכסוך הערבי-ישראלי".  

 

עוד דווח כי בפגישה נכחו גם ראש ממשלת ירדן החדש, נאדר א-דהבי, וראש לשכתו החדש, ד"ר באסם עוודאללה. המלך עבדאללה הדגיש את הצורך לנצל את ההזדמנות החדשה שנוצרה בעקבות ועידת אנאפוליס כדי להשכין שלום. לדבריו, ירדן תגביר את מאמצה במהלך התקופה הקרובה, תוך תיאום בין כל הצדדים הנוגעים בדבר, בניסיון להביא להצלחת המשא ומתן להקמת מדינה פלסטינית עד סוף השנה.

 

עבדאללה הדגיש עוד כי נושא ההתנחלויות, ירושלים והפליטים הם סוגיות עיקריות ובעלות חשיבות וכי יש לפעול בעניינם בבהירות מוחלטת בהתאם להחלטות הבינלאומיות. המלך הדגיש את סירובה של ירדן לכל בנייה בהתנחלויות בשטחים, ואמר כי הדבר מהווה הפרה בוטה בכל מה שהוסכם עליו באנאפוליס.

 

יחסים חמים עם ישראל

בשנים האחרונות נפגש אולמרט עם עבדאללה לפחות ארבע פעמים, מתוכן שלוש פעמים כראש ממשלה. הביקור האחרון שלו בירדן היה ב-14 במאי השנה, כשאולמרט ומי ששימש אז כממלא מקומו, שמעון פרס, היו אורחיו של המלך בפטרה. לפני כן נפגשו השניים ב-19 בדצמבר 2006 בעמאן וב-22 ביוני 2006 בפטרה. בפעמים הקודמות נועדו השניים כאשר אולמרט שימש כממלא מקומו של ראש הממשלה אריאל שרון וכשר התמ"ת.

 

מלך ירדן לא ביקר בישראל מאז החליף את אביו המלך חוסיין, אך שומר על יחסים חמים עם ממשלת ישראל. אולמרט ועבדאללה צפויים היו לדון בקידום היוזמה של הליגה הערבית, שהירדנים והמצרים מופקדים עליה, וכן באיום הטרור האיסלאמי הקיצוני ונושאים אזוריים משותפים.

 

הביקור נערך ביום שבו נפלה רקטת גראד בצפון אשקלון, באזור שטרם נפגע עד היום. במקביל, פעל צה"ל בעזה והרג מספר חמושים פלסטינים, ובצהריים תקף מהאוויר שורת יעדים.

 

ישראל ממשיכה להיערך  לביקורו של הנשיא האמריקני ומתכוונת לבקש לשמור על חופש פעולה מבצעי במהלך המשא ומתן עם הפלסטינים. כמו כן היא תבקש פירוז של המדינה הפלסטינית ושמירה על חופש פעולה אווירי, גם לאחר כינון המדינה השכנה. הדברים סוכמו אמש (בדיון במטבחון המדיני המצומצם, בנוכחות ראש הממשלה, שרת החוץ, ציפי לבני, ושר הביטחון אהוד ברק.

 

ישראל מבקשת ערבות אמריקנית לכך שלאחר הסכם הקבע, הרשות תהיה מחוייבת לביטחון. בנוסף, תבקש ישראל לקבל ערבויות אשר יאפשרו לה מרחב פעולה ימי ואווירי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט ועבדאללה. ארכיון
צילום: איי פי
אנאפוליס. הזדמנות
צילום: איי אף פי
מומלצים