שתף קטע נבחר

ועדה ממלכתית תחקור עיכוב הסיוע לניצולי השואה

הוועדה לביקורת המדינה החליטה להקים ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת מחדלי הטיפול בניצולי השואה. דו"ח המבקר קבע כי ממשלות ישראל נקטו לאורך השנים סחבת בטיפול בניצולים. למרות שהממשלה הנוכחית הבטיחה להעביר את הכסף עד תחילת ינואר, גם עתה חל עיכוב, והכסף יועבר רק בעוד חודשיים

הוועדה לביקורת המדינה החליטה היום (ב') להקים ועדת חקירה ממלכתית לחקירת מחדלי הטיפול בניצולי השואה. לדברי יו"ר הוועדה, ח"כ זבולון אורלב, על הוועדה לבדוק "האם הממשלה עושה את כל הדרוש והאפשר בסיוע לניצולי השואה בכל התחומים?".

 

ההחלטה התקבלה בתום ישיבה סוערת בוועדה. רק ח"כ עמירה דותן (קדימה) התנגדה. בישיבה בלטו בהיעדרם שר הרווחה, שר הגמלאים, שר האוצר ומנכ"ל משרד ראש הממשלה, רענן דינור, אשר הוזמנו לוועדה. ח"כ אורלב אמר ל-ynet: "היעדרותם של השרים ושל דינור רק משקפת את היחס המשפיל והמזלזל שהממשלה מעניקה לניצולי שואה".

 

יו"ר השדולה למען ניצולי השואה בכנסת, ח"כ קולט אביטל, התייחסה לתוכנית הממשלה לסיוע לניצולי שואה ולקשישים נזקקים ולעיכוב בהעברת הכסף. "באוצר נעשים כל התרגילים כדי שהכסף לא יגיע. הצעת חוק עוד לא מוכנה ועוד לא הגיעה לכנסת והדבר גובל בשערוריה. אנו חברי הכנסת רואים זאת בחומרה רבה", אמרה.

 

נציג האוצר, משה סימנטוב, הסביר בישיבה כי משרד האוצר ישלם קצבאות רטרואקטיבית מאוקטובר לניצולים או לשאריהם. ח"כ אריה אלדד השיב לו כי "סוחבים כאן דיון כדי שהדור הזה ייגמר". ח"כ שרה מרום שלו (גמלאים), ניצולת שואה בעצמה, אמרה בדיון כי "ניצולי שואה חולים. בגלל גילם המבוגר, אתם יודעים כמה מהם כבר אינם".

 

בייניש תמנה את היו"ר

בימים הקרובים ינוסח כתב הסמכות של ועדת החקירה על-ידי אורלב, אביטל והיועץ המשפטי של הוועדה. לדברי אורלב, הוועדה תעסוק בשאלות כמו "האם הממשלה עושה את כל הדרוש והאפשר לסייע לניצולי השואה בכל התחומים? האם הממשלה ממלאת את הבטחותיה לסייע? האם הממשלה נוקטת בתשתית חוקתית ראויה או צריך לערוך שינויים? האם מותר לממשלה לבצע את התשלומים באמצעות גוף שאינו ממשלתי והן באמצעות סיוע לקרן לרווחת ניצולי השואה".

 

על פי חוק, רשאית הוועדה לביקורת המדינה להקים ועדת חקירה ממלכתית בהסתמך על הדו"ח המיוחד של מבקר המדינה בעניין זה. עד כה הוקמו בישראל עשר ועדות חקירה ממלכיות, המפורסמת שבהן - ועדת אגרנט. רוב הוועדות הוקמו מתוקף החלטת ממשלה, אולם הוועדה הנוכחית, כמו גם ועדת בייסקי לחקירת משבר מניות הבנקים ב-1983, הוקמו בידי הוועדה לביקורת המדינה.

 

בניגוד לוועדת חקירה ממשלתית, מינוי ראש הוועדה הממלכתית נעשה על-ידי נשיא בית המשפט העליון. הוועדה הזהירה בעבר כי בכוונתה להקים ועדת חקירה, בעקבות דו"ח מיוחד של מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, שבו מתח ביקורת נוקבת על המוסדות השונים בכל הנוגע לתמיכה בניצולים, הגדרות החקיקה בנושא, הקצאות התקציבים, הסיוע במימון פעילותם של מרכזי התמיכה, דרכי הטיפול בתביעות נכים והאי-שוויון בקבוצות הנכים בקרב ניצולי השואה. "ליקויים חמורים בטיפול", סיכם.

  

עיכובים גם אחרי ההסכם

הממשלה אישרה באוקטובר תוכנית להקצות כמיליארד שקלים כתוספת כללית לכל מקבלי קצבת הזקנה, שהם כ-725 אלף נפש. ואולם, העברת הכסף נתקלה בקשיים והתעכבה. אתמול הועברה מקדמה של 6.6 מיליון שקלים לקרן לרווחת ניצולי השואה, כמה שעות לפני שנציגי ראש הממשלה הגיעו להסכמה עם נציגי מרכז הארגונים של ניצולי השואה על לוח הזמנים להענקת קצבת הסיוע לניצולים.

 

הממשלה אמורה היתה להעביר בתחילת השנה את הכסף לטובת הקצבה המיוחדת ליוצאי מחנות וגטאות ש"נפלו בין הכיסאות" ולא קיבלו כל קצבה, אך בסופו של דבר, בעקבות חילוקי דעות בין משרדי הממשלה השונים, חל עיכוב בהעברת הכסף, שיועבר רק במרס. ניצולי השואה יקבלו את הכסף, רטרואקטיבית מאוקטובר 2007.

 

במהלך הפגישה סוכם כי בתוך שבועיים יקבלו שרי הרווחה, האוצר והגמלאים החלטה לגבי הגוף שיעביר את הכספים ל-8,000 הניצולים. במקביל, הסמיכה הממשלה את שר האוצר לחתום על הסכם עם הגוף שישלם קצבאות ליוצאי המחנות והגטאות בצורה המהירה ביותר, גם טרם אישור החקיקה בנושא בכנסת.

 

בהכנת הידיעה השתתף אמנון מרנדה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אורלב. הזהיר וקיים
צילום: ניב קלדרון
ניצולי שואה מפגינים בקיץ. ארכיון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים