שתף קטע נבחר

ברמנים ב"קופי בין" בתל-אביב שבתו והפגינו

לעובדי סניף "קופי בין" ברחוב אבן-גבירול בתל-אביב נמאס. בתום שבעה חודשים של סכסוך עם ההנהלה פתחו בשביתה והפגינו. הם ניסו להקים בית-קפה חלופי במרפסת הסניף. אחד הברמנים: "לקחו לנו במשך חודשים את הטיפים, קיצצו לנו בשעות הנוספות ובעיקר מנעו את הזכות להתאגד"

מישהו הפסיק את הזרם במכונת האספרסו. הברמנים בבית-הקפה "קופי בין" ברחוב אבן-גבירול בתל-אביב פתחו הבוקר (יום ג') בשביתה. ההנהלה סילקה את השובתים וגייסה במקומם מנהלים מסניפים אחרים של הרשת כדי להמשיך ולהפעיל את הסניף המושבת.

 

אט-אט התרוקן בית-הקפה, ולפני הצהריים נראו בו לקוחות ספורים בלבד. העובדים צרו על בית-הקפה מבחוץ עם פעילים של ההסתדרות ושל הנוער העובד והלומד.

 

כפי שנחשף ב-ynet ביוני אשתקד, ראשית הסכסוך בין העובדים להנהלת בית-הקפה בכך שאחראי משמרת בסניף, אלון-לי גרין, הקים ועד עובדים. גרין פוטר כמה ימים לאחר מכן בטענה שלא מילא את תפקידו כיאות. הוא פנה להסתדרות וקיבל ממנה סיוע, עתר לבית הדין לעבודה, שחייב את בית הקפה להחזירו לעבודה.

 

ואולם ההנהלה התמידה בסירובה להכיר בגרין ובחבריו כוועד העובדים של בית-הקפה, והתעקשה לנהל משא-ומתן עם כל אחד מהעובדים בנפרד. ההסתדרות קיבלה את העובדים כחבריהּ, ולפני שבועיים הכריזה סכסוך עבודה בבית-הקפה.

 

בשעות הבוקר ניסו העובדים ואנשי ההסתדרות להיכנס לבית-הקפה, אך המאבטחים ששכרה ההנהלה מנעו זאת מהם. העובדים נכנסו למרפסת הצדדית של בית-הקפה והפכו אותה למעין בית קפה חלופי משלהם. ואולם מרבית ה"לקוחות" שם הם פעילי הסתדרות, ולא נראה שהם מקבלים שירות כלשהו.

 

השובתים ניסו לשכנע את המאבטחים שגם הם מנוצלים וקראו לעברם: "הצטרפו אלינו". ואולם המאבטחים הגיבו בצחוק גדול והמשיכו להדוף את המפגינים.

 

מניעת זכויות או תנאים טובים?

"אנחנו דורשים את מה שמגיע לנו", אמר ל-ynet אלון שמואלי, ברמן בבית-הקפה המשתתף בהפגנה. "לקחו לנו במשך חודשים את הטיפים, קיצצו לנו בשעות הנוספות ובעיקר מנעו מאיתנו את הזכות להתארגן.

 

"אני בהחלט חושש שיפטרו אותי, אבל זה עניין עקרוני. הם אומרים שזה פוגע ברשת, אבל אני חושב שזה שטויות. הרשת הזאת עשירה ולא תקרוס. למיטב ידיעתי, כל העובדים כאן משתתפים בשביתה, ואנחנו לא מתכוונים להפסיק - גם אם יפטרו את כולנו".

 

מנהל הסניף, אסף עמוסי, הגיב לדברים: "אנחנו מעניקים לעובדים הללו תנאים טובים יותר מאשר ברוב בתי-הקפה. אין לנו בעיה לשבת ולדבר עם כל אחד, אבל צריך לשבת בניחותא ובצורה מסודרת, ובלי כל ההתלהמות הזאת. ההפגנה וכל הקשקושים הללו הם יוזמה של ההסתדרות, שמנצלת את העובדים כדי לעשות הון פוליטי על גבם. הלקוחות - שהם הפרנסה של העובדים - רק נפגעים מכך".

 

ח"כ דב חנין (חד"ש) נמנה אף הוא עם המפגינים. "אין לי צורך פוליטי בהפגנה הזאת", אמר חנין. "אני פה בשביל להזדהות עם העובדים, מכיוון שתמיד האמנתי שלכל עובד יש את הזכות להתאגד".

 

בין הלקוחות המעטים שנשארו בבית-הקפה התעוררה מחלוקת לגבי ההפגנה. הלקוחה הקבוע שרה ברנשטיין גרסה: "המלצרים הללו עושים לנו את המוות. זה בלתי-נסבל איך שהם פוגעים בשירות". לקוחה אחרת אמרה: "מגיע להם להתאגד. אני לא מבינה למה מתייחסים אליהם ככה".

 

בעקבות המשבר ב"קופי בין" החליטו בעמותת "מעגלי צדק" לבטל את התו החברתי שהעניקה לרשת. העמותה מעניקה תווים לחברות ולארגונים על-פי יחסם לעובדים, לסביבה ולתחומים אחרים. בעלי העסקים מציבים את התו החברתי בבית העסק, וכמה מהם גאים מאוד בכך שזכו בו. עובדי העמותה בדקו תלונות של עובדי "קופי בין" על פגיעה בתנאיהם, והחליטו להסיר את התווים מסניפי הרשת. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת השובתים ב"קופי בין"
צילום: תני גולדשטיין
מומלצים