שתף קטע נבחר

מקסיקו סיטי: אצטקית בסגנון ספרדי

יוסף (ג'קסי) ג'קסון רצה לגלות ולו קצת מנפלאותיה של מקסיקו - אז הוא שכר מכונית ויצא למסע של מעל לחמשת אלפים קילומטרים. נקודת ההתחלה: מקסיקו סיטי, העיר הענקית שקמה על חורבות טֶנוֹצ'טיטלאן האצטקית. כתבה ראשונה בסדרה

למרות היותה כה קרובה לארצות הברית, מקסיקו עדיין לא מהווה יעד פופולרי עבור ישראלים. אם כבר טורחים להגיע למדינה, מסתפקים לרוב בביקור במקסיקו סיטי הענקית או אולי אפילו באקפולקו או בקאנקון, אתר הנופש האמריקני שהושתל על אדמת חצי האי יוקטאן (Yucatán).

 

מקסיקו הענקית משתרעת על פני כ-1.9 מיליון קמ"ר ומונה למעלה ממאה מיליון תושבים. החלטתי לנסות ולפחות לבקר בחלקה. תוך פחות מחודש גמעתי מעל לחמשת אלפים קילומטרים ברכב שכור. ראיתי מראות מופלאים של שבטים אינדיאנים, הרים נישאים וערים קולוניאליות עתיקות שנותרו כאילו הזמן קפא בהן מלכת. צפיתי בהרי געש פעילים וכבויים ופגשתי המוני מקסיקנים, שיצאו מעורם כדי לעזור ל"גרינגו", לתייר מזדמן שכמוני, למצוא את דרכו.


רחוב במרכז העתיק של מקסיקו סיטי (צילום: AP)

 

עיר על אגם

אי אפשר לטייל במקסיקו מבלי לבלות תקופת מה בעיר הענקית מקסיקו סיטי, שמספר תושביה עובר את העשרים מיליון ואלפי מקסיקנים נוהרים אליה מדי שנה בתקווה למצוא בה את לחמם. העיר שוכנת בגובה 2,200 מטרים מעל פני הים ולכן הטמפרטורות שבה נוחות למדי גם בקיץ וגם בחורף ונעות סביב 18 מעלות ביום. זהו כרך ענק שנחשב לשלישי בגודלו בעולם. יש בו הכל - משכונות עוני נוראיות ועד פארקים יפהפיים ושכונות יוקרה המאפילות על מקבילותיהן בארצות הברית.

 

העיר מעניינת ביותר וכדי לבקר באטרקציות שלה זקוקים לפחות לשבוע. המרכז העתיק נבנה על חורבות העיר האצטקית טֶנוֹצ'טיטלאן (Tenochtitlán). טנוצ'טיטלאן שכנה בתוככי אגם שיובש בהדרגה עם ההתרחבות של העיר, וכיום נותר ממנו כרמז רק אגם סוצ'ימילקו. האיזור נמצא בדרום העיר, ואליו נוהרים תיירים ומקומיים כדי לשוט בתעלות בסירות מקושטות וליהנות מנגינתם של להקות המאריאצ'וס המתלוות לסירות ומנעימות את השייט וממרכולתם של רוכלים שטים.


כאן מבלים. אגם סוצ'ימילקו (צילום: יוסף (ג'קסי) ג'קסון)

 

את הסיור בעיר מומלץ להתחיל במרכז העתיק - בכיכר פלאסה דה לה קונסטיטוסיון (Plaza de la Constitución), הידועה יותר בכינוי סוקאלו (Zócalo). הרננדז קורטס, הספרדי שכבש את מקסיקו, ריצף אותה לראשונה כבר ב-1520 באבנים ש"סחב" מהמקדשים האצטקים. היתה זו תחילתה של הפיכת מקדשים לחומרי בנייה עבור כל אותם כנסיות ומבנים שהספרדים בנו לאורך הדורות. למזלה של האנושות נותרו כמה ערי מקדשים ללא פגע והן מעידות על גדולתה של התרבות האצטקית ושל התרבויות האחרות שצמחו על אדמת מקסיקו לפני אלפי שנים.

 

ממזרח לכיכר נמצא פאלאסיו נאסיונאל (Palacio Nacional), שמשמש כיום את משרדי הנשיא המקסיקני. במקום מוזיאון המוקדש לתולדותיו של בניטו חוארס, מגיבורי החירות המקסיקנית, אבל עיקר האטרקציה הם ציורי הקיר המרהיבים של האמן הגדול דייגו ריברה שמתעדים על קירות הארמון את תולדותיה של מקסיקו. ציורים מרהיבים לא פחות של האמן נמצאים על כתלי משרד החינוך המקסיקני השוכן לא הרחק. במקום בו ניצב כיום ארמון הנשיאות, שכן בעבר ארמון אצטקי ששימש כמעונו של המשנה למלך הספרדי בתקופה הארוכה שבה שדדה ספרד את אוצרות מקסיקו.


תושב העיר בלבוש אצטקי רוקד בכיכר (צילום: AFP)

 

על חורבות האצטקים

מצפון לכיכר ה"סוקאלו" ממוקמת הקתדרלה מטרופוליטאנה (Metropolitana), שבנייתה החלה ב-1573. המקום בו בחרו הספרדים לבנותה היה האתר המקודש ביותר לאצטקים בזמנו - המזבח בו נהגו להניח את גולגלותיהם של מי שזכו להיות מוקרבים לאלים שוחרי הדמים שלהם. אך גם הספרדים לא היו צדיקים, חלילה. אלה הביאו עימם את האינקוויזציה הספרדית הידועה לשמצה וזו עינתה ושרפה יותר כופרים מאלה שהאצטקים הקריבו בשעתו.


הקתדרלה בכיכר סוקאלו (צילום: איי פי)

 

ממזרח לקתדרלה נמצא טמפלו מאיור (Templo Mayor), שהיה מקדש אצטקי. פארק אלאמדה (Alameda) הסמוך בנוי במקום שבו ניצב בעבר שוק אצטקי. הפארק מוקף בבתי אחוזה מהתקופה הקולוניאלית ובגורדי שחקים עכשוויים. כדאי לעלות למרפסת התצפית בקומה ה-47 של מגדל "לטינו-אמריקה", ממנה ניתן לצפות לכל עבריה של העיר הענקית, גם אם לעתים הערפיח מקשה על הראייה. מגדל זה הוקם בשנות החמישים ובזכות הבנייה המוקפדת החזיק מעמד גם ברעידות האדמה שפקדו את העיר. במוזיאון הקטן שבמגדל ניתן לראות צילומים המראים כיצד התמוטטו לא מעט בניינים מסביבו אך הוא נותר על תילו.

 

ואם בפארקים עסקינן, הרי שלמרות השם הרע שיצא לה בגלל זיהום האוויר שבה, מקסיקו סיטי מלאה בפארקים ענקיים. הגדול שבהם הוא בוסקה דה צ'אפולטפק (Bosque de Chapultepec), ובו אגם מלאכותי, מוזיאונים, גן חיות ואפילו מעונו הרשמי של הנשיא. אם תגיעו כמוני לכניסה הנכונה לאגם, הרי שתזכו לראות כמה מהשכונות והבתים היוקרתיים ביותר של העיר הגובלים בפארק.

 

אסור לוותר כמובן על הביקור בבזיליקת גבירתנו הקדושה מגואדלופה (Basilica de Nuestra Señora de Guadalupe) - הקדושה הכי עסוקה בכל מקסיקו. מדובר בכנסייה שהוקמה במקום בו התגלתה הקדושה לנער אינדיאני ושלחה אותו להגמון בדרישה שיבנו עבורה כנסייה שם. ההגמון לא האמין לילד, עד שדמותה נצרבה באופן פלאי על גלימתו. אז נבנתה אותה בזילקה מפוארת. למעשה היתה זו השיטה של הכנסייה הקתולית לקנות את ליבותיהם של האינדיאנים - האלילה האצטקית הקדומה הפכה במחי יד לקדושה נוצרית, שעד היום היא הפופולרית ביותר ברחבי מקסיקו.


בזיליקת גבירתנו הקדושה מגואדלופה (צילום: איי פי) 

 

אינדיאנים מעופפים

מקסיקו סיטי מלאה במוזיאונים מרשימים, שכל אחד יכול לברור מהם לפי טעמו האישי. החשוב במוזיאוני העיר הוא "המוזיאון הלאומי לאנתרופולוגיה" (Museo Nacional de Antropologia) שממוקם באחת השלוחות של יער צ'אפולטפק (Bosque de Chapultepec). זהו מוזיאון ענק שמציג בצורה מפורטת את כל התרבויות הקדומות שהתפתחו במקסיקו מתחילת ההתיישבות האנושית במקום - כולן תרבויות עם הישגים מדהימים בארכיטקטורה ובאמנות. בקומה השנייה של המוזיאון ניתן לחזות בדמויות לבושות בגדים צבעוניים ובצורות החיים העכשוויות של השבטים האינדיאנים במרחבי המדינות השונות המרכיבות את מקסיקו הענקית.

 

עוד לפני הכניסה למוזיאון עצמו, ניתן לצפות במופע של "האינדיאנים המעופפים", בני שבט אינדיאני לבושים בצבעוניות המטפסים בקלילות על עמוד גבוה. תוך כדי כך שרגליהם קשורות לאותו עמוד הם מעופפים במעגלים כשראשם לקרקע. תוך כדי הירידה ההדרגתית לכיוון הקרקע הם גם מנגנים בחליליות. צריך לצפות במופע כדי להאמין.


מוזיאון האנתרופולוגיה. הכי חשוב (צילום: רויטרס)

 

לא הרחק מהמוזיאון האנתרופולגי נמצאת טירה הנקראת קסטיו צ'אפולטפק (Castillo de Chapultepec), ששימשה כמעון מושל "נואבה אספאניה" הלוא היא ספרד החדשה כפי שכונתה מקסיקו בזמן השלטון הספרדי. כשנפוליאון השלישי העניק למקסימיליאן מבית האבסבורג ולאשתו קרלוטה את הקיסרות המקסיקנית הם הפכו את המקום לארמונם. מקסימיליאן היה זה שסלל לראשונה את שדרת הרפורמה המפוארת שהובילה עד לכנסיית הבתולה מגוודאלופה. כיום הפך המקום למוזיאון הלאומי להיסטוריה של מקסיקו וראוי לבקרו ולו גם כדי להשקיף על הנוף המרשים הנשקף ממרפסת ארמונם של הקיסר, שהוצא להורג אחרי תקופת שלטון קצרה.


הארמון של מקסימיליאן הפך למוזיאון (צילום: יוסף (ג'קסי) ג'קסון)

 

אמני הקירות

מוזיאונים מומלצים נוספים הם אלה המוקדשים לאמני ה"מוראלס" (ציורי הקיר) הגדולים. אמנים כמו דייגו ריברה, רופינו טאמאיו, אלפארו סיקיירוס וחוסה אורוסקו, שהתמחו בציור ציורי קיר ענקיים, שלעתים קרובות הפכו לבמה מצויירת של דעותיהם הפוליטיות השמאלניות.

 

בארמון לאמנויות יפות שנמצא סמוך לגן האלאמדה במרכז העיר אפשר להתפעל מיצירותיהם המונצחות על הקירות. מומלץ גם לבקר במתחם האוניברסיטה הענקית של מקסיקו סיטי ולהתרשם מהבניינים עטורי ציורי הקיר. אפילו על איצטדיון ה"אצטקה" המפורסם דאגו להנציח את רישומם.


ציורי קירות במתחם האוניברסיטה (צילום: יוסף (ג'קסי) ג'קסון)

 

כדי ללמוד על חייו האישיים של האמן דייגו ריברה צריך לבקר בשתיים מהשכונות היפות יותר של העיר. סן אנחל (San Angel) הייתה עד לפני שני דורות כפר קטן והפכה להיות פרבר מקסים עם בתים חמודים. בשכונה זו ממוקם הסטודיו ששימש את דייגו ריברה ואהובתו, האמנית פרידה קאלו. תענוג לשוטט ברחובות סלולי האבנים, כאשר בסופי שבוע הופך המקום ליריד אמנים ולבזאר מרשים.

 

לא הרחק מסן אנחל נמצאת קולוניה קויואקאן (Coyoacan) שפירוש שמה לא פחות מאשר "בית זאבי הערבות" בשפה האצטקית העתיקה. כיכר אידאלגו (Hidalgo) העסיסית משמשת מרכז משיכה למבקרים הרבים הפוקדים את השכונה. הכיכר מוקפת בקתדרלות ובכנסיות ובפסלים מרשימים. שם נמצא גם הקאסה דה קורטס (Casa de Cortes) שבו מיקם קורטס את בית העירייה הראשון של מקסיקו ובו עינה למוות את השליט האצטקי שסירב לחשוף בפני הכובש הספרדי את מיקום אוצרותיו.

 

שתי האטרקציות העיקריות בשכונה הן ביתו של טרוצקי, הלא הוא היהודי שייסד את הצבא האדום, שם התגורר במנוסתו מפני סטאלין. בשנת 1940 נרצח טרוצקי בבית זה על ידי קומוניסט צעיר שהתחזה למעריצו של טרוצקי. האטרקציה השנייה היא המוזיאון של פרידה קאלו. מדובר בבית בו נולדה האמנית הייחודית שעיקר פרסומה בא לה מקשריה הרומנטיים עם דייגו ריברה. הבית הצבוע בכחול עמוס מזכרות, יצירות ומכתבים מידוענים אינטלקטואלים ואמנים של חוגי השמאל בעולם, מעריצי הסוציאליזם והמהפכה הקומוניסטית. חוג שפרידה ודייגו השתייכו אליו. למרבה הפלא, פרידה זכתה למכתבי הערצה גם מקפיטליסטים ידועים כמו נלסון רוקפלר, פגי גוגנהיים ואפילו הלנה רובינשטיין, נסיכת הקוסמטיקה. אורח חייה הסוער של פרידה, שהייתה נכה כתוצאה מתאונת דרכים, הונצח בזמנו גם בסרט הוליוודי.

 

אם תרצו לראות כיצד נראתה קויואקאן כשהייתה עדיין כפר מקסיקני, הרי שדרומה יותר נמצאת טלאלפאן (Tlalpan) שהינו כפר קולוניאלי שנותר כמו שהיה, ובו מבנים מרשימים ממאות קודמות, כולל כיכר קסומה.

 

  • בכתבה הבאה: אתרים בסמוך למקסיקו סיטי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
תצפית מלמעלה. מגדל לטינו-אמריקה
צילום: איי פי
אחד מהמוצגים האצטקיים במוזיאון האנתרופולוגיה
צילום: יוסף ג'קסון
לראות כדי להאמין. מופע "האינדיאנים המעופפים"
צילום: יוסף ג'קסון
מומלצים