שתף קטע נבחר

חשש להרעלה בדגי מאכל שמקורם בכנרת

פקחים איתרו תמותה חריגה של עשרות אלפי דגים באזור המרינה בטבריה. משרדי החקלאות והבריאות מזהירים את הציבור שלא לצרוך דגים שנרכשו במרינה או דגי כנרת ממקורות שאינם מורשים. "החשש העיקרי הוא שמדובר בהרעלה מכוונת. זה הסיוט שלנו", אמרו במשרד הבריאות

משרד החקלאות ומשרד הבריאות הזהירו היום (שבת) את הציבור שלא לצרוך דגים שנרכשו במרינה בטבריה, או דגי כנרת ממקורות שאינם מורשים. זאת, לאחר שפקחי אגף הדיג במשרד החקלאות איתרו תמותה חריגה של עשרות אלפי דגים באזור.

 

כל דיג בכנרת נאסר לפי שעה, ופקחים של משרד הבריאות ושל הרשות המקומית הוצבו כדי למנוע זאת. צוותים שנשלחו לשווקים באזור, בין היתר בנצרת, לא מצאו בינתיים דגים החשודים כמורעלים. דגים מתים הועברו לבדיקות מעבדה, שתוצאותיה יתקבלו מחר. במקביל לבדיקות, פתחה גם משטרת טבריה בחקירת נסיבות ההרעלה, שם ציינו כי נבדקים מספר כיווני חקירה, ועדיין לא ברור ממדיה הסופיים ומקורה של ההרעלה.  


תמותה גדולה של דגים במרינה בטבריה, הערב (צילום: חגי אהרון)

 

מפקד תחנת משטרת טבריה, סגן ניצב אילן סרדל, סיפר כי בשעות הצהריים המוקדמות התקבל דיווח על כמות גדולה של דגים מתים הצפים באזור הטיילת הצפונית של טבריה. לדבריו, חקירה ראשונית של המקרה העלתה חשד להרעלה מכוונת.

 

"אנו חושדים בשלב הזה כי הרקע למה שמסתמן כהרעלה הוא סכסוך על מאבק בשליטה על שטחי דיג בכינרת, ואנו עוסקים בחיפוש אחר חשוד בביצוע המעשה שזהותו ידועה לנו. הדגים נאספו והועברו להשמדה כמקובל במקרים כאלה על ידי נציגי אגף הדיג ומנהלת הכינרת", אמר.

 

זאב פיש, מפקח ארצי לבריאות הסביבה במשרד הבריאות, סיפר: "הגיע הבוקר מידע שיש תמותה גדולה של דגים במרינה בטבריה. שלחנו צוותים שלנו ושל משרד החקלאות, וביקשנו לעשות בירור. ראינו במקום עשרות אלפי דגים מתים".

 

החשד העיקרי היא שזו הרעלת דגים מכוונת על-ידי דייגים, שביקשו להשיג על-ידי כך תנובה רבה יותר. "היו בעבר מקרים שדייגים זרקו רעלים למים, וזה הדבר הכי מפחיד. זה הסיוט שלנו. אני מקווה שייתפסו את הפושעים, אם אכן זה המקרה", הוסיף פיש. לדבריו, האזהרה לציבור נועדה קודם כל להרתיע אנשים מלרכוש דגים ממקור לא ידוע, או מלדוג בכנרת. "אני מקווה שבכך מנענו תחלואה".

 

הודעת מנהלת הכנרת ואגף הדיג במשרד החקלאות על מציאת עשרות אלפי דגים מתים בטיילת הצפונית של טבריה לא הפתיעה את הדייגים באזור. מנחם לב, דייג מקיבוץ עין גב, טוען כי הכתובת היתה כבר על הקיר: "אני דייג כבר 29 שנים וזה חודש וחצי אני יושב בבית, כי אין לי ולחבריי פרנסה. אוזלת היד של משרדי הממשלה בכל הנוגע לאכיפה של דיג בלתי חוקי בכנרת היא בגדר מחדל לאומי. כשהתרענו על כך בעבר, אמרו לנו שהקורמורנים אוכלים את הדגים - וזו הסיבה להידלדלות שלהם. המראה הקשה שנגלה היום טופח על פניהם של כל המומחים למיניהם".

  

לב טוען כי זו מכה קשה לדגי האמנון שחלקם הגדול נפגע בהרעלה הנוכחית. "לקחו חומרי הדברה פשוטים מהשוק ופיזרו אותם בכמות שאינה מסכנת בני אדם. הדגים שמחפשים חום מתרכזים סמוך לאבני הבזלת בטיילת. הם מתערפלים ונתפסים ברשת. הקטנים נזרקים חזרה למים והגדולים נלקחים ברשת כשלל".

 

הוא דורש לחוקק חוק בכנסת שיגן על הכנרת. דייגים כבר פנו בנושא לחבר הכנסת אפי איתם (האיחוד הלאומי-מפד"ל): "הכנרת היא בקבוק המים של המדינה, ואין לנו כנרת אחרת. כל מיני הוראות כמו להימנע אחת לשבוע מדיג לא יעצרו את התופעה ולא יאוששו אותנו מהאסון הסביבתי הכבד".

 

לפני למעלה מארבע שנים, פרצה בארץ בהלה לא קטנה לאחר שמשרד הבריאות הורה על הסרה מיידית מהמדפים ואיסור השיווק של כל דגי הבריכות במדינה. זאת, בעקבות תוצאות של בדיקות מעבדת השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות, שבה נמצא בדגים החומר האסור בשימוש "מלכיט-גרין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
הדגים בכנרת, הערב
צילום: חגי אהרון
מומלצים