שתף קטע נבחר

ארה"ב הכירה בקוסובו; סרביה החזירה השגריר

יממה לאחר שההנהגה האלבנית בקוסובו הכריזה באופן חד צדדי על עצמאות, הודיעה ארצות הברית באופן רשמי כי היא מכירה בה "כמדינה ריבונית ועצמאית". בתגובה החזירה סרביה את שגרירה מוושינגטון. צרפת, בריטניה, איטליה וגרמניה החליטו אף הן להכיר במדינה החדשה

ארצות הברית הכירה הערב (יום ג') באופן רשמי בעצמאות קוסובו. "ארצות הברית הכירה היום באופן רשמי בקוסובו כמדינה ריבונית ועצמאית. אנו מברכים את העם בקוסובו לרגל המאורע ההיסטורי", נכתב בהודעה שפרסמה מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס. בתגובה החליטה סרביה להחזיר את שגרירה מוושינגטון.

 

רייס הודיעה כי נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש החליט להגיב בחיוב לבקשת קוסובו לכונן עמה קשרים דיפלומטיים. "כינון היחסים הללו יאשר מחדש את קשרי הידידות המיוחדים שחיברו עד עתה בין העמים של ארה"ב וקוסובו", נאמר בהודעה, "הקומבינציה החריגה של אלמנטים הגלומה במצבה של קוסובו - הקשר פירוקה של יוגוסלביה, תולדות הטיהור האתני, הפשעים שבוצעו באזרחיה ותקופת ממשל האו"ם - לא מצויים באף מקום אחר ולכן הופכים את את קוסובו למקרה מיוחד". עם זאת הוסיפה, "קוסובו אינה יכולה להיתפס כתקדים לכל מצב אחר".

 

מוקדם יותר היום הכיר בוש באופן לא רשמי בעצמאות החבל שהיה עד אתמול מחוז סרבי.  "תושבי קוסובו הינם עצמאים עכשיו", אמר בוש - יממה לאחר שראש ממשלת קוסובו האשים תאצ'י הכריז כי המחוז הוא עצמאי וריבוני. הבית הלבן הודיע מאוחר יותר כי הנשיא יתייחס לעצמאות קוסובו מחר באופן פומבי.

 

בראיון לתוכנית "היום" ברשת NBC, שהתקיים בטנזניה שבה מבקר הנשיא האמריקני במסגרת מסע באפריקה, אמר בוש כי בכוונתו לעקוב אחר ההתפתחויות במהלך היום, אך הזכיר כי תמך במתן עצמאות לחבל ש-90 אחוזים מאוכלוסייתו אלבנים. "עצמאות למחוז קוסובו הוא דבר שבו תמכתי במשותף עם ממשלי", אמר הנשיא האמריקני. עם זאת, הוא לא הכריז במפורש כי ארצו מכירה בהכרזת העצמאות של המחוז.

 

מדינה נוספת שהביעה תמיכה גלויה בעצמאות קוסובו היא אפגנסיטן. דובר משרד החוץ, סולטן אחמד באהין, אמר כי "אנו תומכים בנחישות העם ומכירים בעצמאות קוסובו". אתמול התכנס הפרלמנט של קוסובו לישיבה מיוחדת, שבמהלכה הכריז תאצ'י על עצמאות המחוז מסרביה. הפרלמנט הצביע בעד ההחלטה ברוב קולות. "החל מהיום, קוסובו היא גאה, עצמאית וחופשיה", הצהיר ראש הממשלה תאצ'י בתום ההצבעה.

 

היום התכנסו שרי החוץ של מדינות האיחוד האירופי בבריסל כדי לדון בתגובתם להכרזת העצמאות החד צדדית. לאחר מכן פורסמה הודעה המתירה לכל אחת המדינות להחליט לבד אם להכיר בקוסובו. צרפת, בריטניה, איטליה וגרמניה הודיעו כי יכירו בעצמאות קוסובו. ספרד וסלובקיה הבהירו כי הן מתנגדות לכך.


 

חייל נאט"ו צופה אל העיר מיטרוביצה בקוסובו, היום (צילום: רויטרס)

  

ארבע מדינות נוספות בגוש - קפריסין, יוון, בולגריה ורומניה - אותתו אף הן כי לא יכירו מיידית בעצמאות קוסובו עקב חששות מפני ההשלכות של צעד זה, שלו מתנגדות סרביה ובת בריתה רוסיה באופן נחרץ. ספרד, אזרבייג'ן ומדינות אלה - שגם בהן קיימות מחלוקות עם מיעוטים אתניים בדלנים הדורשים עצמאות וריבונות - חוששות כי תקדים קוסובו יביא לתגובת שרשרת שתשפיע עליהן.

 

סרביה החזירה השגריר

לאחר הודעת ארה"ב על הכרה בקוסובו הודיע ראש ממשלת סרביה, וויסלאב קוסטוניצה בפרלמנט בבלגרד כי החליט להחזיר את השגריר מוושינגטון. "החלטת ארה"ב לא תהפוך את המדינה המזויפת לאמיתית. הממשלה הורתה על השבה מיידית של השגריר מוושינגטון", אמר קוסטוניצה. גם השגרירים בטורקיה וצרפת קיבלו הוראה לשוב לבלגרד. בתוך כך, המשיכה סרביה להיאבק בהכרזת העצמאות של קוסובו. בישיבה שהתקיימה בפרלמנט החליטו המחוקקים "לדחות" את הכרזת העצמאו של קוסובו. בלגרד הודיעה גם כי הוגשו כתבי אישום נגד שלושת מנהיגי קוסובו - הנשיא פטמיר סיידיו, ראש הממשלה תאצ'י ודובר הפרלמנט יקופ קרסניקי - שהיו אחראים ישירות להכרזת העצמאות.

  

בהודעה שפרסם משרד הפנים בבלגרד נמסר כי סרביה מאשימה את השלושה בביצוע "מעשה פלילי חמור נגד הסדר החוקתי ונגד ביטחונה של סרביה", מעצם השתתפותם בהכרזה על עצמאותה של "מדינה שקרית" על טריטוריה סרבית. היום הודיעה בלגרד גם כי תעשה הכל כדי למנוע מהמדינה הצעירה לזכות בהכרה דיפלומטית עולמית ולהצטרף למוסדות בינלאומיים.


פורסם לראשונה 18/02/2008 15:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רייס: הכרנו בקוסובו
צילום: רויטרס
בוש בטנזניה. יעקוב אחר ההתפתחויות
צילום: AP
נשיא אפגניסטן. מכיר בקוסובו
צילום: איי אף פי
מומלצים