שתף קטע נבחר

האיחוד האירופי חלוק בשאלת עצמאות קוסובו

שרי החוץ של האיחוד האירופי ניסחו בבריסל הודעה רשמית המתירה לכל אחת מהמדינות החברות להחליט לבד אם להכיר בהכרזת העצמאות החד-צדדית של תושבי מחוז קוסובו האלבניים. לאחר מכן הודיעו 22 מדינות, בהן צרפת, בריטניה, איטליה וגרמניה, כי יכירו במדינה החדשה. חמש ממדינות האיחוד מסרבות להכיר בקוסובו כמדינה

שרי החוץ של האיחוד האירופי התכנסו היום (ב') בבריסל כדי לדון בתגובתו של הגוש בן 27 המדינות להודעת העצמאות של מחוז קוסובו. שר החוץ של סלובניה, דמיטריי רופל, שארצו היא הנשיאה התורנית של הארגון, הודיע הערב כי הוחלט שכל אחת מהמדינות החברות תחליט בעצמה אם להכיר בקוסובו כמדינה. מייד לאחר מכן הודיעו שרי החוץ של המדינות השונות בזה אחר זה על כוונותיהם בנושא.

 

מדינה חדשה נולדה: 

 

הראשונה מבין מדינות אירופה שהודיע על כוונתה להכיר בעצמאותה של קוסובו הייתה צרפת. שר החוץ הצרפתי, ברנאר קושנר, אמר כי "אנו מתכוונים להכיר בקוסובו". לאחר מכן הודיעו גם שרי החוץ של בריטניה, גרמניה ואיטליה על החלטתם להכיר בעצמאות קוסובו. אותן מדינות היו מעורבות במאמצי התיווך בבלקנים. שר החוץ הגרמני, פרנק-וולטר שטיינמאייר, אמר כי "רוב המדינות החברות יכירו בקוסובו דמוקרטית ורב-תרבותית וגם גרמניה תנקוט בצעד הזה".

 

בין 22 המדינות האירופיות שהודיעו כי יכירו בעצמאות קוסובו גם: אוסטריה, דנמרק, אירלנד, סלובניה, בולגריה, פולין, צ'כיה, בלגיה, שוודיה, פינלנד, לוקסמבורג, הונגריה, פורטוגל, הולנד, ליטא, אסטוניה, לטביה ומלטה. חמש מדינות הודיעו כי לא יכירו בקוסובו כמדינה: ספרד, רומניה, יוון, קפריסין וסלובקיה.

 

מוקדם יותר הביע נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, תמיכה לא מפורשת במהלך. בראיון לתוכנית "היום" ברשת NBC, שהתקיים בטנזניה, בה מבקר הנשיא האמריקני במסגרת מסע באפריקה, אמר בוש כי בכוונתו לעקוב אחר ההתפתחויות במהלך היום, אך הזכיר כי תמך במתן עצמאות לחבל ש-90 אחוזים מאוכלוסייתו אלבנים. "עצמאות למחוז קוסובו הוא דבר שבו תמכתי במשותף עם ממשלי", אמר הנשיא האמריקני. עם זאת, הוא לא הכריז במפורש כי ארצו מכירה בהכרזת העצמאות של המחוז ומהבית הלבן נמסר כי הוא צפוי להתייחס לסוגיה מחר.

 

לא כולם בעד

ספרד, לעומת זאת, הבהירה עוד לפני הצהרת האיחוד האירופי כי היא אינה מתכוונת להכיר בהכרזה. "ממשלת ספרד לא תכיר בפעולה החד-צדדית, משום שאנחנו רואים בה הפרה של החוק הבינלאומי", אמר שר החוץ הספרדי, מיגל אנחל מורטינוס עם בואו לבריסל. בערב הצטרפה אליה סלובקיה. שר החוץ הסלוקבי אמר אף הוא, כצפוי, כי ארצו "אינה רואה אפשרות" להכיר בקוסובו.


פרישטינה, בירת קוסובו, היום (צילום: AFP)

 

ארבע מדינות נוספות בגוש - קפריסין, יוון, בולגריה ורומניה - הודיעו כי לא יכירו בקרוב בעצמאות קוסובו עקב חששות מפני ההשלכות של צעד זה, שלו מתנגדות סרביה ובת בריתה רוסיה באופן נחרץ. ספרד ומדינות אלה - שגם בהן קיימת מחלוקת עם מיעוטים אתניים הדורשים עצמאות וריבונות - חוששות כי תקדים קוסובו יביא לתגובת שרשרת שתשפיע עליהן.

 

אתמול הכריז ראש ממשלת קוסובו האשים תאצ'י כי המחוז - ש-90 אחוזים מאוכלוסייתו אלבנית -הוא עצמאי וריבוני. בלגרד הגיבה בזעם על הצעד והתחייבה להתנגד לו בדרכי שלום. לאחר ההכרזה פרצו מהומות בבלגרד, ופורעים תקפו את שגרירות ארה"ב בבירה הסרבית. גם בקוסובו סערו הרוחות: שלושה רימונים הושלכו בצפון המחוז, ואחד מהם התפוצץ בחניון של האו"ם.

 

האיחוד האירופי ונאט"ו קראו אמש לכל הצדדים לשמור על קור רוח. הממונה על מדיניות החוץ באיחוד, חוויאר סולאנה, קרא לצדדים לשמור על איפוק. "אני קורא לכולם לנהוג בצורה אחראית", אמר סולאנה לעיתונאים עם הגיעו למפגש שרי החוץ.


פורסם לראשונה 18/02/2008 10:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגל אלבניה מונף בקוסובו, אתמול
צילום: רויטרס
שר החוץ הצרפתי: אנחנו נכיר
צילום: רויטרס
מומלצים