שתף קטע נבחר

בלי קשר ליוליוס: סלט קיסר בשתי גרסאות

תמר גור-אריה מספרת על סלט קיסר, מנה קלאסית שלא קשורה בשום צורה שהיא ליוליוס קיסר, ומגישה שני מתכונים - אחד מסורתי והשני חדשני יותר

ממש כמו שלא מסתתר אף מלך מאחורי האגוז המקומט ההוא, כך גם לא תמצאו שום קיסר מאחורי הסלט המפורסם. בעצם כן תמצאו, אבל לא מדובר בשליט שעמד בראש קיסרות, אלא בסזאר קרדיני, בעל מסעדה קטנה, שפעלה בתחילת שנות העשרים של המאה הקודמת בטיחואנה, מקסיקו.

 

סיפורו של סלט הקיסר (ואתם לא חייבים להאמין לו, אבל זו הגרסה המקובלת מבין שלל הסיפורים) התחיל בארבעה ביולי 1924, לאחר שלעסק הקטן של סזאר הצטרף גם אחיו של סזאר, אלכס, שהיה איש חיל האוויר האיטלקי בדימוס.

 

קבוצת אמריקאים גדולה נכנסה כדי לחגוג את יום העצמאות האמריקאי ואלכס רוקן את תכולת המזווה כדי להשביע את רעבונם של החוגגים. מהחסה ארוכת העלים (הנקראת באנגלית חסה רומאית), הביצים, הלחם יבש, גבינת הפרמזן, השום, שמן הזית, מיץ הלימון והפלפל שמצא, הרכיב אלכס סלט מרענן שגרף מחמאות מקיר לקיר. בפעם הבאה שהכין את הסלט הוא כבר הוסיף לו נתחים של אנשובי וקרא לו על שם אחיו האהוב – סזאר.

 

עם השנים הפך סלט הקיסר למרכיב דומיננטי בתפריט האמריקאי וגם זכה להרבה מאוד גרסאות, חלקן מוצלחות יותר וחלקן פחות. למרות שסלט קיסר חייב להיות זהה למתכון המקורי – אחרת פשוט אי אפשר לקרוא לו סלט קיסר, החלטנו לתת לכם את המתכון הקלאסי והמקורי וגם גרסה נוספת, בתוספת רצועות עוף, שמאוד אהובה ומקובלת במטבח הישראלי.

 

סלט קיסר קלאסי

מתכון של רותי קינן

 

המרכיבים (6 מנות):

1/2 כוס שמן זית

1 שן שום כתושה

1 כוס קוביות לחם לבן או באגט

2-1 חסות גדולות (ערביות)

1 כפית מלח

1/2 כפית אבקת חרדל

פלפל שחור

3 פילה אנשובי קצוצים דק (לא הכרחי)

3 כפות חומץ בן יין לבן

1 ביצה

מיץ מ-1 לימון

3-2 כפות גבינת פרמזן מגוררת

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את השמן עם השום. מחממים 2 כפות ממנו במחבת גדולה ומטגנים את קוביות הלחם עד שמזהיבות מכל הצדדים. מעבירים לצלחת מרופדת במגבות נייר.
  2. שוטפים היטב את עלי החסה, מייבשים וחותכים לפיסות. מניחים בקערה גדולה ובוזקים מלח, אבקת חרדל, פלפל ואנשובי. מטפטפים למעלה את החומץ ואת השמן שנותר.
  3. חולטים את הביצה במים רותחים 1/2 1 דקות (לא יותר, כדי שלא תתקשה) ושוברים אותה מעל הסלט. יוצקים עליה את מיץ הלימון, מוסיפים את קוביות הלחם המטוגנות וגבינת הפרמזן ומקפיצים את הסלט עד שהביצה נעלמת בתוכו. מגישים מיד.

 

שיפורים ותוספות:

  • מרכיב מסורתי אך לא הכרחי - כמה טיפות רוטב וורסטרשייר.
  • יש המוסיפים לסלט גם מעט עירית קצוצה וטרגון.
  • אפשר להוסיף גם 2 ביצים קשות, חתוכות לשישיות.
  • במקום לתבל את הסלט בשלבים, אפשר להכין רוטב: טורפים את הביצה עם 1/3 כוס שמן, 3 כפות חומץ לבן, מיץ מלימון אחד, כפית חרדל מוכן (רצוי גרגרים), 3 פילה אנשובי מעוכים או כפית ממרח אנשובי, מלח ופלפל. יוצקים הכל על החסה ומקפיצים. מוסיפים את הקרוטונים וגבינת הפרמזן ומקפיצים שוב.  

(צילום: רן בירן)

 

סלט קיסר עם חזה עוף ביוגורט

מתכון של יענקל'ה שיין, רשת "אגאדיר"

 

המרכיבים (4 מנות):

8 לבבות חסה

1 כוס קרוטונים

1 חזה עוף נקי, פרוס לפרוסות דקות

1/2 כוס יוגורט

1 כף גבינת פרמזן מגוררת

לרוטב:

2 כפות מיונז

1 כף שמן זית

1/2 שן שום כתושה

1 כפית שטוחה חרדל דיז'ון עם גרגרים

1/4 כפית מיץ לימון

1 כפית רוטב ברביקיו

1 כפית גבינת פרמזן מגוררת

מלח גס

פלפל שחור גרוס

 

אופן ההכנה:

  1. משרים את פרוסות חזה העוף ביוגורט בכלי מכוסה למשך הלילה.
  2. שוטפים היטב את עלי החסה וקורעים אותם ביד לחתיכות גסות. שמים בקערה את העלים והקרוטונים. מערבבים בקערה נפרדת את כל מרכיבי הרוטב ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.
  3. מוסיפים את הרוטב לסלט ומערבבים.
  4. מחממים מחבת כבדה עם מעט מאוד שמן. מנגבים את חזה העוף ומטגנים אותו משני צידיו עד שהוא מבושל. מניחים את העוף על הסלט, מפזרים פרמזן מעל ומגישים.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חייבת להיות טרייה ורעננה. חסה
חייבת להיות טרייה ורעננה. חסה
צילום: ירון ברנר
מומלצים