אשקלון: בסוף האוכל ינצח
שרית סרדס-טרוטינו יצאה לסיבוב מסעדות אשקלוני ומצאה לא מעט הפתעות קולינריות, כולל סחוג עם חצילים ולפחות כוכב קולינרי אחד שעוד יגיע רחוק. המסעדנים מספרים על ירידה משמעותית בעבודה, אבל יודעים ש'אשקלונים ממשיכים בחיים'. שווה ביקור
המרינה של אשקלון קטנה ומקסימה, היאכטות לבנות ואציליות, הים כחול וצלול, ודגי הבורי יכסחו בתאווה כל חתיכת לחם שתשליכו לעברם. את האידיליה הפר בשבת שעברה טיל גראד חצוף, שנחת בדיוק בחניה של הפישנזון - בר מסעדה עם המיקום הכי יפה בארץ. מאז אפילו כלב לא בא לבקר. כולם ברחו, חוץ מגאידמק, שעשה פה סיבוב עם שחקני בית"ר, אכל, שילם על כולם, ועוד התעקש שהמחיר נמוך מדי, אז הוסיף קצת לחשבון.
איתן קסנטיני, הבעלים, מספר ששעה לפני הנפילה עבר אצלו קצין משטרה בכיר. "אמרתי לו: אנחנו חייבים מקלט, אי אפשר להמשיך ככה. אז הוא חייך ואמר לי: מקסימום, אם יעוף גראד, תקפצו למים. אחרי הנפילה הוא חזר והתנצל. הוא היה המום."
אם תצליחו להתגבר על הפחד, זה המקום האולטימטיבי לארוחת בוקר שישי: מול המים, עם בופה ענק במחיר מצומק 39) שקל, עד שתתפוצצו.( בערבי שלישי יש פה סושי, בחמישי מוזיקה ישראלית, ובשישי תראו פה הרבה רוסים יורדים על ארוחות דגים עם וודקה.
- "פישנזון", מרינה אשקלון. טל'08-6788536. פתוח כל השבוע, 04:00-09:00.

מקום אולטימטיבי לארוחת בוקר שישי. המרינה (צילום: גדי קבלו)
אס-אם-אס ספיישלים
שימו לב לרעיון גאוני, שיכול לעבוד רק במסעדות קטנות ופריפריאליות: כשרן שמש ממסעדת אנונה יודע בבוקר שיצאה לו מנה מוצלחת במיוחד, הוא מתחיל להעביר אס-אם-אסים ללקוחותיו הנאמנים - "היום יש לברק מצוין על ריזוטו של דלעת ותרד," למשל. שתיים-שלוש דקות אחר כך הלקוחות כבר מסמסים חזרה הזמנת מקום לצהריים, והוא מצליח למכור את כל המנות.
אנונה, קפה־מסעדה קטנטן וחמוד באזור המשרדים של אשקלון, הוא מקום שבא מאהבה - אהבת הבישול של רן ואהבת האפייה של אשתו, ענת, שהיא בכלל אקולוגית ימית ואנונה הוא שם החיבה שלה. היא פשוט קרועה על התנור שלה, ענת. היא מפיקה ממנו עוגת גבינה שהפכה לקינוח הדגל של המקום, טארט אגסים נפלא, בישקוטים מצטיינים עם שקדים וצימוקים ויצירות כאלה ואחרות משמרים ושוקולד בלגי. רן הוא חובב בישול אוטודידקט, שבכל יום בוחר בעצמו את הירקות בשוק הסמוך.
התפריט מזכיר מאוד את זה של מסעדות ביסטרו תל-אביביות מסוימות, כולל פונט של מכונת כתיבה וטקסט בסגנון חופשי, כולל הגיגים כמו "יש במנה הזאת גם גבינת עזים וגם פרמז'ן וגם רוקפור ושמנת. וואי וואי." הריהוט פשוט, העיצוב לא מפונפן במפגיע והתפריט לא מתיימר במובהק - ארוחות בוקר עם ביצים אורגניות, כריכים מושקעים (הבגדדי - עם חציל, טחינה וביצה קשה, נחשב שוס,( קישים איכותיים (נסו את המנגולד,( שקשוקה למתקדמים עם חציל וגבינת עזים, פסטות ולפעמים גם דגים, תלוי מה מציעים הדייגים באשדוד השכנה. הרטבים והממרחים מוכנים במקום, ואפשר גם לקנות מהם הביתה: פסטו, פלפלים קלויים, עגבניות מיובשות, טפנד, וגם ריבות מעניינות תוצרת בית כמו שזיפים וגרניום או תאנים וטימין.
"אחרי שנפלו פה הרקטות הרגשנו מיד ירידה חדה בתנועה," מודה שמש. "מצד שני, הייתה עלייה במשלוחים. המסעדה קיימת כבר ארבע שנים, וקשה לנו להאמין שזה קורה לנו באמת."
- "אנונה", הרצל ,30 בית פרנק, אשקלון. טל6723881 :'־.08 פתוח: א'־ה' 17:30־,9:00 שישי 14:00-9:00.
ברוכים הבאים לפרלמנט
לא תמצאו פה הרבה יותר מקפה, בורקסים וסלטים שגרתיים, אבל אל תתבלבלו: זה הפרלמנט האמיתי של העיר. מוסד יוצא דופן במדרחוב של אשקלון, המבוסס כולו על מופע של איש אחד: רוז'ה חטב, פרופסור לקפה, האיש שהתחיל לאסוף תמונות ולא ידע מתי לעצור. דורות של סלבז מקומיים וארציים עברו פה והצטלמו עם בעל הבית. מלכות יופי וזמרים, אלופי צה"ל ושרי ממשלה, צביקה פיק ורפי גינת, משה קצב ועפרה חזה, הבאבא סאלי והרב כדורי - כולם מחייכים למצלמה עם רוז'ה, באלפי התמונות שתלויות על הקירות, לצד תמונת ענק שלו משנת ,'82 כשנלחם בלבנון.
גם התפריט כולל כמה צילומים של הפרופסור, וגם איסור להפעיל טלפונים סלולריים, כי הצלצול מפריע למכונת האספרסו. ברקע מוזיקה של מייק ברנט ושירי קלאב מד צרפתיים מהאייטיז, ובטלני העיר מורידים כאן בירות בכיף בצהרי היום. לפי העומס שראינו שם השבוע, לא נראה שמישהו מוטרד במיוחד מהמצב.
"הכל בשליטה, תהיו אופטימיים," יורה חטב את המשפט שכבר שנים משמש לו סיסמה ומוטו. "אני לא דואג ואני סומך על הצבא שלנו. לא מבין מה פתאום יש אשקלונים שתובעים הכרה בנו כיישוב ספר ומבקשים הקלות. סליחה, אבל יש לי חברים בשדרות שכבר שבע שנים סופגים את זה, ואף אחד לא עוזר להם. ברגע שיתחילו למגן את העיר, נשלים עם העובדה שאשקלון נמצאת במלחמה. אסור לזה לקרות."
- "אספרסו-בר רוז'ה", הרצל פינת צה"ל, מדרחוב אשקלון. טל5299592 :'־.050 פתוח: א'-ה' 23:00־,06:00 שישי עד כניסת השבת.

"הכל בשליטה, תהיו אופטימיים". הפרלמנט של רוז'ה (צילום: גדי קבלו)
פלאפל בגרסת סביח
כשאתה מציע מוצר אחד בלבד, כדאי שהוא יהיה פגז (סוג של סלנג,( ובפלאפל בוארון, ממש ליד רוז'ה, יודעים את העבודה. זו הסיבה שג־ דודי לקוחות מורעבים צובאים על הפלאפלייה הזו כבר 43 שנה עם קרייבינג עצבני לפלאפל זהוב, קטן, חם ופריך. על חצאי מנות לא שמעו פה: במקום לחצות את הפיתה, פשוט ממלאים לכם פיתה קטנה יותר, ומוסיפים חומוסצ'יפסלט. הצ'יפסים, שימו לב, שמנים וחמודים, כמו שאהבו להכין פעם ומשום מה כבר קשה למצוא במרכז. באשקלון מכינים סחוג דווקא עם חצילים, ובבוארון אפילו יסכימו לצרף לכם ביצה קשה אם תבקשו. יחד עם זילוף קטן מהעמבה, אתם באמצע הדרך לסביח.
- "פלאפל בוארון", הרצל ,44 אשקלון. טל6756074 :'־,08 פתוח: א'־ה' 9:00־,01:30 שישי עד 13:00 .
עממיות מנצחת
מעוז האיקרה והצ'ורבה כבר 54 שנה. תערובת עממית של מטבח רומני וישראלי, עם מרקים, ממולאים, כבד קצוץ, דגים מלוחים, רגל קרושה ושיפודים על הגריל. הישיבה מזכירה קצת אולם חתונות, אך השירות מהיר ויעיל. אין פה עידון או תחכום גדול, אבל בשבתות התור ארוך במיוחד, בשל מיעוט המסעדות הסבירות הפתוחות באזור. יוסף הייניק, הבעלים, מספר שרוב הקליינטורה מגיעה דווקא מחוץ לעיר, אבל שבשבת של נפילת הגראד היו לו 65 ביטולים. "גם בערבים המצב קטסטרופלי. אנשים פשוט לא נכנסים. ההוצאות הקבועות נמשכות, וברור שזה פוגע. אני מזמין את כולם לחזור אלינו. אין מה לפחד."
- "מסעדת הניצחון", הרצל ,32 מדרחוב אשקלון. טל08-6751200 :'. פתוח: א'-ה' 23:00-9:00, שישי סגור, שבת 23:00-9:00.
אשקלונים ממשיכים בחיים
לונה היא מסעדת בשר ודגים, ועיצובה, כולל קיר יינות ענק וטפטים מוזהבים, יכניס אתכם בכיף לאווירת עלי באבא ו-40 השודדים. המנות פה מוקפדות, מושקעות ובעיקר ענקיות כל כך, שלא בטוח שתצליחו לדחוס את עצמכם החוצה.
אדם סדון, הבעלים, לא מבין למה הוא סופג כל ערב ביטולים. "הרי בלילה ממילא אין נפילות," הוא אומר, "אז מה הקטע? כבר חשבתי להדפיס סטיקרים מרגיעים ולחלק אותם בברים, לתת לאנשים פרופורציות. בסוף הלכנו על דגלונים עם הסיסמה 'אשקלונים ממשיכים בחיים,' ואנחנו מפיצים אותם בכניסה לעיר. אולי זה יוציא את האנשים מהלחץ."
"לונה", כיכר החאן ,1 אשקלון. טל08-6722220 :'. פתוח: א'-ה' 01:00-11:00, מוצ"ש עד01:00 .
שף סטפן של האשקלונים
רק 11 איש אכלו ארוחת בוקר בחדר האוכל של מלון הולידיי ביום שבו הצצנו אליו. אנשים ששריינו חדרים לפסח, כבר ביטלו. בגספאצ'ו הצמודה למלון, אחת המסעדות הכי טובות בעיר, דווקא היו כמה שולחנות תפוסים, אבל לא משהו שמתקרב למה שקורה שם בדרך כלל בצהריים. בשל המצב מעניקה עכשיו המסעדה חמישה אחוזי הנחה לשכנים המופגזים משד־ רות.
השף, גיא פרץ, הוא השף סטפן של האשקלונים - כוכב קולינרי שמייעץ לעשרות מסעדות באזור השפלה והדרום. בתל אביב עדיין לא הצליח לפרוץ את מחסום האלמוניות היחסית. המטבח שלו הוא פיוז'ן הממזג מזרח ומערב, עם המון קריצות עדכניות אל המטבח המרוקאי המסורתי שעליו גדל. למשל פסטייה של פרגית מגולגלת בתוך רול עם אגוזים, שקדים וצימוקים, או סלט שורשים, חצילים קלויים, סלמון במרינדת צ'ילי ולמון גראס, או יקיטורי שקדי עגל ברוטב סילאן ויין אדום. יחד עם הלחם מגיעים כמה מטבלים, בהם טחינת-עמבה - זוכרים מה נוזל מהפיתה על המכנסיים כשאוכלים מנה סביח? זה בדיוק הטעם של הטחינה של פרץ וזה פשוט וטעים שאפשר לבכות. הבעיה היחידה עם האוכל הזה היא שאחרי חמישה-שישה ימים אתה שוב רעב.
- "גספאצ'ו", יקותיאל אדם ,9 הולידיי אין, אשקלון. טל08-6748886 :'. פתוח: א'-ה' 24:00-12:00.