שתף קטע נבחר
 

היהלום שבעוגה: העולם המופלא של קישוט עוגות

הן מצופות ביהלומים, אבני קריסטל ואפילו בנוצות. לפעמים הן נראות כמו תיק של לואי ויטון או מגפיים של דולצ'ה וגבאנה. ולא, אף אחד לא מעז לקחת מהן ביס. ככה זה כשמשלמים על עוגה עשרות אלפי דולרים. זהירות: העוגות המקושטות, שלא לומר מופרכות, מגיעות לישראל

תכירו את השוס החדש בתחום קישוטי העוגות בעולם: עוגות עם יהלומים. וגם עוגות עם נוצות, עוגות עם חרוזים ועוגות עם אבני קריסטל. לא שמישהו מבקש מכם לסגור על הקישוטים האלה שיניים חלילה, אבל עוגות כאלה בהחלט מצריכות אכילה מבוקרת ומיקוד במטרה. רגע אחד של חוסר ריכוז, ואתם מוצאים את עצמכם עם נוצה ורודה בין השיניים.

 

לינדי סמית הבריטית, שנחשבת לכוהנת הגדולה של הז'אנר, אימצה תחום התמחות מוזר לא פחות: עוגות עקומות שלא ברור איך בדיוק הן עומדות על תילן. יש אנשים הסבורים כנראה שמשחקי שיווי משקל בעוגות זו יציאה מגניבה. עוד קטגוריה שצוברת תאוצה בחודשים האחרונים היא עוגות תיקים ונעליים: העתקים מדויקים אחד לאחד של תיקים, נעלי עקב ומגפיים של מעצבי צמרת כמו שאנל, דולצ'ה וגבאנה ולואי ויטון, כולל רצועות, אבזמים ורוכסנים.

 

מחירן של עוגות מקושטות יכול לנוע בין מאות שקלים לעוגת יום הולדת פשוטה יחסית, לאלפי שקלים לעוגות חתונה מורכבות ומרובות קומות. בארה"ב נוהגות הכלות לבחור עוגת חתונה עוד בטרם בחרו את השמלה, והמחירים שם נעים בין מאות לאלפי דולרים. כשהקבלן יצחק תשובה השיק את מלון הפ־ לאזה שלו בניו יורק, הוא רכש עוגה מעוצבת ב-120 אלף דולר.

 

יחסים מתוקים עם הבנק

שוק קישוטי העוגות זוכה בתקופה האחרונה לצמיחה מתוקה גם בישראל. לפני מספר ימים הגיעה לארץ אנה מקנאב, אמנית עוגות מובילה מארה"ב, כדי להעביר ב"מותק בוטיק סוכר", חנות ייעודית לקישוטי עוגות בתל אביב, סדנה מיוחדת. סדנאות לקישוטי עוגות של אמניות בינלאומיות מליגת העל הן לא עסק זול במיוחד. מחיר הסדנה של מקנאב, למשל, נע בין 800 שקלים לסדנת מתחילים בת כמה שעות ל-‭1,200‬ שקלים לסדנת מתקדמים בת יומיים. צפייה בהדגמה של מקנאב בפעולה, לעומת זאת, תעלה רק 99 שקלים.

 

בתחילת יוני תגיע גם סמית הבריטית לביקור בארץ במטרה להעביר סדנה משלה. סמית תלמד כיצד משלבים יהלומים בעוגות, ואיך האורחים אמורים לשמור על כל שיניהם במקומן אחרי כמה ביסים (שלא לדבר על האבטחה הכבדה הנדרשת ליצירות הללו‭.(‬ חשבון העו"ש של סמית השמין בשנים האחרונות בכמה אפסים בזכות התמחותה החריגה משהו. היא כותבת טורים במגזיני קישוטי עוגות, פירסמה עד היום שבעה ספרים בנושא, יש לה חנות מקוונת לאביזרים והיא מתראיינת בתוכניות טלוויזיה ללא הפסקה. בשבוע הבא תופיע עם העוגות המיוחדות שלה בתערוכה שתתקיים באנגליה. חוץ מזה היא גם מדלגת בכל רחבי העולם ומעבירה סדנאות לפריקים של ההובי הזה: בחודשים הקרובים היא תעבור מקנדה לתל אביב, ומכאן תמשיך לפלורידה, ברזיל, קליפורניה וטורקיה.

 

בעיני מאות אלפי הפריקים לעוגות המקושטות ברחבי העולם, התחום נחשב לסוג של אמנות ייחודית. רוב המכורים, מוכרחים לציין, הם נשים. הגברים המעטים המקשטים עוגות עושים זאת לרוב באופן מקצועי, ועומדים בקודקודה של הפירמידה.

 

בארץ התפתח הנושא רק בשנים האחרונות, אבל אמנות בצק הסוכר - חומר שמורכב מפלסטלינה אכילה, אבקת סוכר שנטחנה דק, ג'לטין, גלוקוזה, גליצרין וחלבון ביצה ומהווה את הבסיס לציפוי ופיסול עוגות - פורחת בבריטניה כבר קרוב ל-120 שנה. האמריקאים, מאותגרי קלוריות שכמותם, פנו דווקא לכיוון קרם החמאה. אנגליה נחשבת כיום למרכז הגדול בעולם בתחום, והשוק הבריטי נחשב חזק יותר אפילו מזה האמריקאי.

 

הקונדיטורית ליהי רוזנברג-טובול, בעלת "מותק בוטיק סוכר‭,"‬ מוחה כשאני מכנה את הנושא "טרנד‭."‬ "זה לא טרנד, זאת אמנות בריטית קיימת ומוערכת כבר מאות שנים. באנגליה אנשים קיבלו תוארי אצולה בזכות העוגות שהם מכינים. למשל פרחי סוכר שחייבים להתאים אחד לאחד לזן הבוטני האמיתי, כולל גבעול זהה לחלוטין, העורקים על העלים וצורת האבקנים. יש דמויות ממשיות שנראות כמו פורצלן ויש קטגוריה של עוגות חתונה שהיא עולם ומלואו. פתאום זה התחיל לסחוף המונים בארץ. יש נשים שזה נשאר תחביב עבורן, אחרות ממש מתפרנסות ממכירת עוגות מעוצבות‭."‬


צבעים אכילים ומברשות דקיקות. ציוד לקישוט עוגות (צילום: דנה קופל)

 

יש פרופיל מיוחד לנשים שעוסקות בתחום?

"אין פרופיל אחיד, חוץ מהעובדה שמדובר ברוב מכריע של נשים. באות אלינו ילדות בנות ‭,12‬ חיילות במדים, נשות קריירה ועקרות בית, אמהות וסבתות, חילוניות ודתיות מבני ברק. מי שנדבקה בחיידק, כבר לא יכולה להיגמל מזה‭."‬

 

יפה בן עמי, מנהלת החנות "לגעת באוכל" ברעננה, היא בין המדריכות הראשונות בארץ לבצק סוכר. לפני שש שנים למדה קישוט עוגות בתדמור, וכשהציעה לעדי בלומנפלד, מנכ"לית "לגעת באוכל‭,"‬ לפתוח סדנאות של בצק סוכר, אמרה לה בלומנפלד: "עזבי, זה כל כך לא ישראלי, מי כבר יירשם לסדנה כזאת‭."‬ בן עמי הדגימה לה מה אפשר לעשות עם בצק סוכר, והשתיים הציבו את העוגה שהכינו בחלון הראווה של החנות.

 

"ההיסטריה שהעוגה ההיא עוררה אצל הקונים הבהירה לי שטעיתי בגדול‭,"‬ נזכרת בלומנפלד. "אנשים פשוט לא יכלו להישאר אדישים לזה. הרי עד אז איך היו מקשטים אצלנו עוגות יום הולדת? מקסימום עם סוכריות עדשים או סוכריות מוכספות. התחלנו להעביר סדנאות בצק סוכר, ופתאום היו לנו רשימות המתנה של חודשיים".

 

בן עמי מהנהנת בהסכמה. "ברגע שהפכת להיות ספקית העוגות של המשפחה", היא מספרת, "כבר לא יירדו לך מהגב. לכל מסיבה שתלכי תהיי זו את שתצטרכי להביא את העו־ גה, וכולם יחכו שתכבשי שיאים חדשים של אסתטיקה. פחות מוואו לא יתקבל בהבנה. אם הגננת תגלה שאת מקשטת עוגות, הלך עלייך. לנצח תהיי חייבת להביא עוגות מהממות‭."‬

 

מי הזיז את העוגה שלי?

מה סוד ההצלחה הסוחפת של עוגות מקושטות בבצק סוכר? אורית שמילוב מגבעתיים, שמטפחת את התחביב כבר ארבע שנים ומוציאה עליו לא מעט כסף בחודש, מודה שהיא מכורה. "כל דגם שאני רואה מאתגר אותי מחדש. זה הכי כיף בעולם. העוגות שלי הן מסמר הערב בכל אירוע ואי אפשר להתעלם מהן. המבטים המעריצים שווים את הכל. זה יפה, זה צבעוני, ואנשים, ובמיוחד ילדים, מתים על זה‭."‬


הבסיס. בצק סוכר (צילום: דנה קופל)

 

הפריקיות האמיתיות לנושא משקיעות כסף רב בקניית חומרים וציוד לפיסול, גילוף והטבעת דמויות. הן יושבות שעות מול האינטרנט במעקב אחרי עוגות מוצלחות שעלו לרשת, מצלמות באובססיביות את היצירות של עצמן וקנאיות מאוד לזכויות היוצרים של כל פטנט שהמציאו כקישוט לעוגה. פורומים שלמים באינטרנט מנהלים דיונים ערים, כולל גילויי קנאה, מריבות והתכתשויות וירטואליות.

 

"העתקות בעוגות זה משהו שאנחנו מאוד כועסות עליו‭,"‬ אומרת נטע קשת ‭,(46)‬ מנהלת פורום "אמנות בעוגות" בפורטל תפוז. רבות מאיתנו מוכרות עוגות מפוסלות, אבל ברור שאי אפשר לחיות מזה. זה טוב למי שרוצה לעבוד מהבית, אם כי קשה לתמחר את כל המאמץ שמשקיעים ביצירה. לי באופן אישי גם חשוב שהעוגה תצא טעימה, כי מישהו הרי חייב לאכול אותה בסופו של דבר .

 

לשאלה למה דווקא בצק הסוכר הבריטי תפס בארץ ולא קרם החמאה האמריקאי, יש לבלומנפלד תשובה ברורה. "העבודה עם בצק סוכר מתאימה בול לאופי הישראלי. בניגוד לקישוטי קרם אמריקאיים, שעבודה איתם דורשת דיוק ומיומנות ונועדה למקצוענים, בצק סוכר מיועד לכולם: לילדים ולבעלי ידיים שמאליות, לטירונים בתחום ולחסרי סבלנות. החומרים היום זמינים מאוד, זה צבעוני ועליז ולא דורש כמעט מיומנות מיוחדת. זהו בדיוק קיצור הדרך שאנחנו, כישראלים, מחבבים כל כך. מי שלומד את הטכניקה באופן מסודר ומפתח מיומנות יכול להתקדם מהר בתחום‭."‬

 

ובכלל, אם כל מה שצריך זה מינימום כישרון, בצק וכמה צבעי מאכל, איזו אמא לא תרצה שהילדה שלה תפציץ עם עוגת יום ההולדת הכי הורסת בשכונה?

 

12 טיפים לקישוט עוגות

  1. לעבוד רק כשהבית ריק, ובטח לא כשהילדים בבית.
  2. לעבוד על משטח נקי ויבש. רטיבות ולחות הן האויבות הגדולות של בצק סוכר.
  3. צבעו הבסיסי של הבצק הוא שנהבי. כשמתחילים ללוש אותו כדאי לעשות זאת על אבקת סוכר, כך ישתנה צבעו ללבן צחור.
  4. לא להניח על השולחן קיסם משומש שנטבל בצבע. יש להשליכו מיד לפח.
  5. לא להחזיר קיסם שנטבל בחומר כלשהו למכל הצבע, כי הוא עלול לקלקל את הצבע.
  6. העוגה חייבת להיות יציבה וחזקה כדי שתוכל לשאת את משא הקישוטים. עוגות מוס ועוגות רטובות אינן מתאימות למטרה.
  7. אין להכניס בצק סוכר למקרר, בעיקר בשל הלחות.
  8. לא עוזבים את הבצק באמצע העבודה כדי להביא את הילד מהגן. הבצק יתייבש ויתקלקל.
  9. כדאי לשמור את הבצק בארון קריר ומוצל בתוך שקית סגורה היטב.
  10. העוגה צריכה להיות קרה לפני שמתחילים לקשט אותה, ורצוי ליישן אותה יממה לפני תחילת העבודה.
  11. לא כדאי לשמן את דפנות התבנית אלא רק את התחתית. כך העוגה תישאר גבוהה וישרה יותר.
  12. כדאי שהעוגה תהיה גם טעימה. יש אנשים שלא אוהבים לאכול את הציפוי ומקלפים אותו, לכן רצוי גם להשקיע בעוגה עצמה.

 

רוצים עוד עצות וטיפים? בפורום קישוט עוגות של ynet תמצאו את כל התשובות

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תעשייה שמגלגלת מליונים. קישוט עוגות
צילום: דנה קופל
מומלצים