שתף קטע נבחר

קלבסיאלה: ירידה ניכרת במספר ההדבקות

ההקפדה על בידוד הנדבקים צימצמה את ההדבקה בקלבסיאלה בשני שליש ומנעה מותם של כ-600 חולים. כמות ההדבקות הרבה ביותר נמצאה בבתי החולים בהם לא מילאו אחר הנחיות משרד הבריאות. ראש הצוות למניעת זיהומים של המשרד: "התפרצות החיידק איימה על פעילות בתי החולים"

נלחמים בחיידקים: בתי החולים בישראל הצליחו להפחית בכשני-שלישים את מספרם של החולים הנדבקים בחיידק העמיד קלבסיאלה. לפי הערכות זהירות, הקפדה על בידוד של נשאי החיידק חסכה כ-600 מקרי תחלואה. כך עולה מדו"ח של צוות מקצועי למניעת זיהומים שהקים משרד הבריאות.

 

חיידק הקלבסיאלה עלה לכותרות בחודש פברואר לפני שנה. אז התגלה באקראי בכנס של רופאים מומחים למחלות זיהומיות שהחיידק נמצא בשכיחות גבוהה בבתי חולים רבים. בארבעת החודשים שקדמו לפעולת צוות ההתערבות של משרד הבריאות נמדדו יותר ממאה מקרים של תחלואה בקלבסיאלה בחודש, כאשר בשיא היו יותר מ-170 מקרים בחודש. במהלך 2006 ותחילת 2007 נדבקו בחיידק כ-1,300 חולים וכ-400 מהם מתו במהלך האשפוז, כאשר ברוב המקרים היה קשר ישיר בין הזיהום למוות. מהנתונים שאספו המומחים למחלות זיהומיות התברר כי חולים שנדבקו בקלבסיאלה היו בסיכון גבוה פי חמישה למות מחולים אחרים שלא נדבקו בחיידק.

 

"התפרצות החיידק איימה על פעילות בתי החולים"

החיידק קלבסיאלה נפוץ ביחידות לטיפול נמרץ, בפגיות ובמוסדות לאשפוז ממושך (בהם מוסדות גריאטריים). החיידק פוגע בחולים המאושפזים מעל שלושה וחצי שבועות ובחולים מבוגרים וקשישים. החיידק עלול לפגוע בחולים מונשמים או שעברו פעולה פולשנית כמו צינתור, או בחולים עם מחלות רקע שמחלישות את המערכת החיסונית.

 

"ההתפרצות איימה על המשך הפעילות השוטפת של מחלקות מנתחות, מחלקות פנימיות ויחידות טיפול נמרץ בבתי חולים ברחבי הארץ", ציין בדו"ח ד"ר מיטשל שוואבר מבית החולים איכילוב, שעמד בראש הצוות למניעת זיהומים של משרד הבריאות. עוד כתב כי "בהיעדר מנגנון ארצי לאיתור התפרצויות של חיידקים יציבים בבתי חולים, לא זוהתה ההתפרצות כארצית. בנוסף היה ברור לצוותי מניעת זיהומים שהתמודדו עם התופעה כי המאמצים המקומיים לבלימת ההדבקה הצולבת נכשלו". 

 

כדי למנוע את התפרצות החיידק הנחה משרד הבריאות את בתי החולים לבודד נשאים של החיידק בחדרים נפרדים ולהקצות להם צוות סיעודי ייעודי. בנוסף, חברי צוות המשימה עקבו מדי יום אחרי יישום ההנחיות וסיירו בבתי החולים, וכן קיבלו דיווחים יומיים על מספר נשאי הקלבסיאלה מכל בית חולים. הנחת היסוד של צוות המשימה היתה כי הידבקות בחיידק היא "תקלה בהיענות של בית החולים להנחיות ופגיעה בבטיחות החולה". 

 

בתי החולים לא יישמו את ההנחיות - והחיידק המשיך לתקוף

שני בתי חולים לא שיתפו פעולה עם הנחיות משרד הבריאות ולא פעלו כנדרש לבידוד החולים. מהנתונים שנאספו עולה כי יש קשר ישיר בין יישום הנחיות הבידוד בבית חולים נתון והצלחה בבלימת התפשטות החיידק בתוך בית החולים.  

 

כך למשל, בבדיקה שנערכה בחודש אוקטובר האחרון התברר כי שני בתי החולים ה"סרבנים" היו אחראים ל-30 אחוז ממקרי הקלבסיאלה בישראל. בבתי חולים אלו היו 22-23 נשאים חדשים של קלבסיאלה לאלף מיטות. אחד מבתי החולים הללו אימץ את הנחיות משרד הבריאות, ומאז ירד בו מספר נשאי החיידק העמיד לשלושה מקרים בלבד. בבית החולים השני נשאר מספר הנשאים גבוה. כיום שני בתי החולים הללו ממלאים אחר ההנחיות. 

 

לדברי ד"ר שוובר, בבתי החולים הללו לא הבינו את החשיבות שבמניעת התפרצות של חיידקים עמידים והתלוננו על מחסור בכוח אדם שהקשה עליהם למלא את ההנחיות. "הסברנו להם שאם הם לא יכולים לעמוד בהנחיות הם לא יוכלו להשאיר את המחלקה פתוחה. זו פגיעה בבטיחות החולה. היו מקרים שבתי חולים צימצמו פעילות, ביטלו ניתוחים מתוכננים או לא איישו מיטות, כדי שיוכלו להקצות צוות סיעודי ייעודי ולהפעיל את תנאי הבידוד הנדרשים. אם הם לא היו פועלים כך המחלקות ממילא היו נסגרות כי החיידק היה מתפשט בכל מקום". 

 

כמו בדו"חות נוספים במערכת הבריאות, גם בדו"ח זה שמות בתי החולים לא מפורסמים וכך נמנעת אפשרות לערוך השוואות בין מדדי איכות של בתי החולים. לדברי ד"ר שוובר, "אני לא חושב שנכון לפרסם שמות של בתי חולים. התוכנית היא לא לכסח אותם או להוציא להם שם רע. כדי לפתור את הבעייה צריך שיתוף פעולה בהעברת המידע מצד בתי החולים ולכן צריך להבטיח אנונימיות". 

 

אנשי צוות המשימה מציינים לסיכום כי "ההתפרצות הארצית של הקלבסיאלה העמידה הואטה אך טרם מוגרה, ועלולה להתלקח שוב בעוצמה מוגברת". הצוות למניעת זיהומים יתמקד בשנה הקרובה במניעת התפרצות חיידקים עמידים במוסדות גריאטריים, סיעודיים ושיקומיים, בהקפדה על מניעת זיהומים בכל בתי החולים גם מחיידקים עמידים אחרים בהם MRSA, VRE ואצינטובקטר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיידק הקלבסיאלה התגלה בבתי חולים רבים בארץ
צילום: ויז'ואל/פוטוס
תכנית משרד הבריאות נשאה פרי. שר הבריאות, יעקב בן יזרי
צילום: ירון ברנר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים