שתף קטע נבחר

מחאה בכנסת: מרקל תנאם בגרמנית, ח"כים ייעדרו

השטיחים האדומים כבר נפרסו ברחבת הכניסה של הכנסת, לקראת ביקור קנצלרית גרמניה במשכן. מבדיקת ynet עולה כי לפחות חמישה ח"כים מתכוונים להחרים את נאומה של מרקל. שלי יחימוביץ': "ההחלטה לאפשר נאום בגרמנית היא קהות חושים כלפי ניצולי השואה". ח"כ מרום-שלו, ניצולת שואה: "ההתנגדות לנאום מרקל היא לא יותר מפופוליזם"

אחרי הישיבה המשותפת של ממשלות ישראל וגרמניה תגיע היום (ג') הקנצלרית אנגלה מרקל לביקור רשמי במשכן הכנסת. שיאו של האירוע צפוי להיות נאומה של מרקל - בשפה הגרמנית - באולם המליאה. מבדיקת ynet עולה כי על האירוע המכובד תעיב היעדרותם של לפחות חמישה חברי כנסת.

 

ביקור הקנצלרית:

 

השטיחים האדומים לכבודה של מרקל כבר נפרסו ברחבת הכניסה לכנסת. הקנצלרית תתקבל בקבלת פנים רשמית בשעה 14:30 ולאחר מכן תחתום בספר האורחים של המשכן. היא תיפגש עם יושבת ראש הכנסת, דליה איציק, ובשעה 15:00 תיערך ארוחת צהריים חגיגית בטרקלין שאגאל לכבוד מרקל ופמלייתה.


מפגש פסגה. ממשלות גרמניה וישראל (צילום: AP)

 

בשעה 16:30 יחל האירוע הרשמי במליאת הכנסת. ראשונה תנאם היו"ר איציק, אחריה יישא דברים ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ואחריו יינאם גם יושב ראש האופוזיציה, ח"כ בנימין נתניהו. בתום הנאומים בעברית תישא מרקל נאום בגרמנית.

 

"לא נשכח ולא נסלח"

אלא שלא כולם מעוניינים לשמוע נאום בשפה הגרמנית של מנהיגת העם הגרמני בבניין הכנסת. כשתכנס הקנצלרית למליאה מתכוון ח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי-מפד"ל) לצאת מהמליאה, לעבור לחדר ההרצאות בכנסת, ושם לקרוא משיריו של אורי צבי גרינברג. עוד קודם להגעת הקנצלרית לכנסת, מתכוון אלדד לקרוא שיר נוסף במסגרת "נאומים בני דקה" במליאה.

 

ח"כ שלי יחימוביץ (העבודה), בת לניצולי שואה, הודיעה שגם היא תיעדר מהמליאה: "לא אהיה במליאה בעת נאום מרקל בגרמנית. מרקל ידידת ישראל אך ההחלטה לאפשר נאום בגרמנית מעל בימת כנסת ישראל, אף שהדבר אינו נדרש בפרוטוקול, היא קהות חושים כלפי ניצולי השואה שהגרמנית עבורם היא שפת מעניהם - קציני האס.אס, מפקדי המחנות והגסטפו. גרמניה ידידתנו, אך ראוי שבדור הזה ניזהר בנפשם הפגועה של הניצולים".

 

ח"כ יצחק לוי (האיחוד הלאומי-מפד"ל) אמר ל-ynet כי לא ייכנס למליאה: "מאוד מאוד קשה לשמוע את השפה הגרמנית בכנסת. אנחנו רוצים להזכיר שעם כל זה שהיום גרמניה בהחלט מגלה ידידות כלפי ישראל, אנחנו זוכרים את מה שהיה. אני לא רוצה לעשות הצגות, להיכנס ולצאת, כי אין סיבה לפגוע בה באופן אישי. לכן, לא אכנס בכלל".

 

צילום: רויטרס

 

ח"כ ישראל כץ (ליכוד), המתכוון אף הוא להיעדר מהדיון, אמר: "אין לי כוונה להשתתף באירוע בנוכחות אישים גרמנים עקב אחריותם לטבח בעם היהודי. אני לא מתכוון לשכוח ולא לסלוח. בכל אירוע טקסי שמשתתפת אישיות גרמנית, אני לא משתתף". 

 

חברת סיעתו של כץ, ח"כ לימור לבנת, תיעדר גם כן מהדיון, וכך גם ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי-מפד"ל). אריאל אמנם שוהה בחו"ל, אך לדבריו, "גם אם הייתי נמצא בארץ, לא הייתי משתתף בישיבה".

  

ח"כים מגנים: פרובוקציה ופופוליזם

עמדת הח"כים המתנגדים עוררה ביקורת מצד אחרים בכנסת. ח"כ שרה מרום-שלו (גמלאים), ניצולת שואה בעצמה, לא רואה כל בעיה בנאום בגרמנית במליאת הכנסת. "לא מפריע לי כלל שמרקל בחרה לנאום בגרמנית", היא אומרת. מרום-שלו אמנם לא תנכח במליאת הכנסת מחר בשל אילוצים קודמים, אבל לדבריה ההתנגדות לנאום בגרמנית היא "לא יותר מפופוליזם". 

 

יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, אופיר פינס (עבודה), מגנה את מי שמתכוון להחרים את האירוע. "אני בן של ניצול שואה, והיתה לי את הזכות בשבוע שעבר להופיע בפרלמנט הגרמני באירוע שגרמניה יזמה לרגל 60 שנה לישראל. דיברתי בשפה העברית ואני חושב שהיום לישראל וגרמניה מערכת יחסים ייחודית, שבשום אופן אינה שוכחת את זוועות העבר, אבל בונה ביחד עתיד בטוח. ההחרמה היא פרובוקציה שאינה במקומה, ואני מאוד מקווה שלא תעיב על האירוע".

 

ח"כ אחמד טיבי אמר לקראת הנאום: "למרות החשיבותו ההיסטורית, אני מקווה שמרקל בנאומה מול הכנסת לא תתעלם מהסבל של הפלסטינים. עד כה, היא הציגה עמדות שקשה לתארן כמאוזנות, בשונה ממדינות אחרות באירופה. הפלסטינים ראויים לאמפתיה, גם ממדינה חשובה כמו גרמניה".


פורסם לראשונה 17/03/2008 23:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השואה במוקד. מרקל ביד ושם
צילום: AP
מחאה או פופוליזם? אלדד
צילום: דודי ועקנין
לא עושה הצגות. לוי
צילום: דודי ועקנין
פרובוקציה. פינס
צילום: ניב קלדרון
צילום: חגי אהרון
פלסטינים ראויים לאמפתיה. טיבי
צילום: חגי אהרון
מומלצים