שתף קטע נבחר

מדריך לסופר: איך לבחור נכון את מוצרי הבריאות

את מדפי הסופר מציף יבול מבטיח של מוצרים מופחתי שומן, סוכר וקלוריות, שמנסים להיות "בריאים" או לפחות "קלים‭."‬ עכשיו שיקול הדעת עובר אלינו, הצרכנים הנבונים והמודעים. נא להצטייד במידתיות, ריסון, איפוק והרבה מחשבה ותכנון מראש

גבינה לבנה וקוטג' 5 אחוז, חומוס, פסטרמה דלת־שומן, ירקות מכל הצבעים, תפוחים ואפרסמונים, סיר מרק ירקות, קינואה מבושלת, לחם אחיד פרוס ולחם קל, ביצים, ריבה דיאט, קטשופ, מיונז קל, יוגורט פרו־ביוטי, טבעי ללא שומן, עם פצפוצי שוקולד, חמוציות, אגוזי מלך טבעיים, נטיפי שוקולד לבן, חלב דל־ שומן, שמנת מתוקה, גבינה צהובה רגילה ולייט, חמאה – זה המראה המתגלה במקרר המשפחתי בהצצה אקראית. התכולה משקפת ללא ספק את הניסיון הלא תמיד מוצלח לשלב בין מזונות בריאים לאלה שרק מתיימרים להיות בריאים, ולנטולי היומרות התזונתיות בכלל. כולנו רוצים לאכול בריא. כולנו אוהבים לאכול טעים. לפעמים זה מצליח, לפעמים פחות.

 

בשנים האחרונות עוברת תעשיית המזון שינוי מבורך ומציעה עוד ועוד מוצרים "בריאים‭."‬ פעם אכלנו, בלי כוונה או מודעות, בעיקר תבשילים ביתיים אמיתיים, ירקות בלאדי, לחם שחור ושמן זית, לבנה ויוגורטים פשוטים. אחר־כך הרגשנו "אמריקה" ונהנינו מתבשילי אינסטנט עתירי מונוסודיום גלוטמט, בורקס מוקפאים שמנים, גבינות עתירות שומן וטעם, ירקות ופירות שנראים נפלא ותו לא, והרבה הרבה חטיפים וממתקים.


חוזרים לאוכל הבריא (צילום: אינדקס אופן)

 

התוצאה – מגיפת ההשמנה בעולם המערבי השבע על שלל תחלואיה, שהולידה את טרנד הבריאות ואת החזרה אל השורשים הקולינריים והחיפוש אחר מזון טבעי. ההכרח להדביק את הקצב ולענות על צורכיהם של צרכנים מודעים וזהירים, הביא את יצרניות המזון לניסיונות ראויים לשמור על טעמם של מוצרי המזון שלנו תוך הפיכתם לבריאים יותר (או פחות מזיקים‭.( ‬

 

המדף הבריא

וכך צצים להם על המדפים בסופרמרקט קרוטונים מרכיבים טבעיים בלבד, "מנה חמה" מרכיבים טבעיים בלבד, תערובת להכנת בראוניז מקמח מלא, חטיפי "ביסלי דק" מועשרים בסיבים תזונתיים ‭")‬אסם‭,("‬ חטיפי בייגלה מחיטה

 מלאה או ללא תוספת מלח ‭")‬בייגל בייגל" ו"מאיר בייגל‭,("‬ חטיף תירס "צ'יטוס אלופים" המתהדר בסידן מגבינה אמיתית ‭")‬עלית‭,("‬ דגני בוקר מלאים לילדים מופחתי סוכר ועשירים בסיבים תזונתיים ‭")‬תלמה‭,("‬ מרקים להכנה מהירה על בסיס ירקות ללא חומרים משמ־ רים, צבעי מאכל ומונוסודיום גלוטמט ‭")‬קנור‭,("‬ רטבים, תיבולים וממרחים המבו־ ססים על ירקות ופירות טריים ‭")‬קסם המד־ בר‭,("‬ עוגיות גרנולה ועוגיות פירות יבשים ‭")‬עוגיות של אמא" ל"עידן הטבע‭,("‬ טונה בשמן קנולה ‭")‬סטארקיסט‭,("‬ גבינה

 לבנה ‭5%‬ שומן ללא תוספת מלח, גבינת "עמק" לייט ‭")‬תנובה‭,("‬ שניצלים מחזה עוף עם ירקות ופילה עוף בעגבניות ועשבי תיבול ‭3%‬ שומן ‭")‬מאמא עוף‭("‬ ומרגרינה מופחתת שומן ‭")‬עץ הזית‭.("‬

 

ויש גם מוצרי עוף מופחתי שומן ונטולי אנטיביוטיקה ‭")‬טבעוף‭,("‬ נתחי חזה הודו וכתף בקר פרוסים וארוזים ללא מונוסודיום גלוטמט ‭")‬טירת צבי‭,("‬ בשר בקר טחון טרי ‭9%‬ שומן ‭")‬אדום אדום‭,("‬ קרקרים אורגניים מקמח מלא ‭")‬הרדוף‭,("‬ חלווה ללא סוכר משומשום מלא מועשרת בסיבים תזונתיים ‭")‬בארכה‭,("‬ לחמי דגנים ושאור, מוצרי טופו, טחינה אורגנית, חלב סויה ויוגורטים וגבינות מחלב עזים ‭")‬הרדוף‭,("‬ דגני בוקר מועשרים בוויטמינים ומינרלים ועתירי סיבים תזונתיים ‭")‬קלוגס‭,("‬ בצק עלים מופחת שומן עם קמח מלא ובורקס מופחתי שומן ‭")‬מעדנות‭,("‬ דגי מקרל בשמן קנולה ‭")‬דגי תנובה‭,("‬ לחם קינואה אורגני וגבינות אורגניות ‭")‬אדמה‭,("‬ חטיף שוקולד פרה 92 קלוריות ‭")‬עלית‭("‬ וגלידות מופחתות שומן או סוכר ‭")‬שטראוס" ו"נסטלה‭.("‬

 

צרכנות נבונה

הצרכנים הישראלים אמנם שמחים לגלות שאבקות המרק נטולות מונוסודיום גלוטמט, שהבורקס הקפוא מכיל עד אחוז אחד בלבד שומן טרנס, שהקרקרים עשויים ממרכיבים טבעיים עם סידן – אבל לא כדאי לאכול מיד כל חטיף המשווק

 כבריא, או לטעות ולראות בו תחליף לגבינה לבנה, למשל. גם חטיף שעשוי ממאה אחוזי חיטה מלאה עלול להיות עתיר נתרן וקלוריות. נכון שלא כולם צריכים לרזות, אבל קלוריות ריקות הן מיותרות לכל מי שמעוניין לשמור על בריאותו ועל משקלו התקין. השפע בעוכרינו.

 

"המון מחקרים כבר הוכיחו שככל שהמגוון גדול יותר והכמויות הנרכשות גדולות יותר – אנחנו אוכלים יותר‭,"‬ אומר הדיאטן הקליני צחי כנען. "האדם איבד את יכולת הבחירה הנכונה, הטבעית, ואיתה את היכולת לעצור כשהוא

 שבע. לכן, בחירת המזון בסופר חייבת להיות בחירה מושקעת ולא כזאת שהולכת אחרי גרפיקה מטעה שמבטיחה בריאות ויתרונות תזונתיים. צריך להקדיש זמן לקניות. קודם כל בבית, מראש, בהחלטה מה קונים ומתי, ולאחר מכן מול המדפים בסופר, תוך בחינת תוויות המזון והתעלמות מהפרסומות שראינו בטלוויזיה. בחירה נבונה של מזון דורשת זמן וידע. מצד שני, צריך לקחת בחשבון ויתורים, כי אם נלך רק לפי העקרונות הבריאים נצא מהסו־ פר עם ירקות, פירות, לחם מחיטה מלאה ויוגורט לבן. זה לא ריאלי, כי אי־אפשר יהיה להתמיד בזה. זה משעמם, ואוכל צריך להיות דבר כיפי, מגוון, צבעוני ומעניין‭."‬

 

כנען מאמין שהשלב הראשון בשינוי המשפחתי למזון בריא הוא לימוד החומר. "אם נושא צריכת המלח חשוב לנו, ראוי לקרוא חומר, ללמוד מה זה עודף מלח במזון, ללמוד איך מזהים מזון עתיר נתרן וכו‭.'‬ כנ"ל לגבי סוכר. לכן מתחילים בהגדרת המטרות, בלימוד החומר ובהכנת סדר עדיפויות. זה לא אמור להבהיל כי מספיק להתעמק בזה פעם אחת, להפנים ואז ליישם לאורך שנים. אי־אפשר לצפות ממוצר שיהיה גם דל־שומן, גם דל־נתרן, גם ללא חומרים משמרים וצבעי מאכל, גם דל־סוכר. המגוון שיענה על כל הקריטריונים ביחד הוא דל, והוא יוביל אותנו במהירה בחזרה אל השמן, המתוק, המלוח‭."‬

 

השלב השני הוא תכנון עגלת הקניות והחלטה מודעת שהיא תכיל מוצרים מכל קבוצות המזון, וממתקים גם. "הבית לא צריך להפוך לפיצוצייה. לא צריך עשרה סוגים של עוגיות ושוקולדים ועוד עשרה סוגי חטיפים, אבל אפשר בהחלט לקנות

 סוג אחד של עוגיות מדי שבוע, בכמות מוגבלת, שוקולד אחד וכו‭.'‬ כדאי לעשות סיור מקדים בלי הילדים כדי שכשנגיע איתם לקניות נדע לכוון אותם לבחור בין שתיים־שלוש אפשרויות פחות מזיקות, ובאופן כללי, רצוי לבחור ממתקים באריזות אישיות, כי אלה, גם כשהם רעים, באים כיחידה אחת, מוגבלת בגודלה. חשוב שהעגלה תכיל מוצרי חלב עד ‭5%‬ שומן אבל עדיף להימנע מחלב וניל וסוגי חלב אחרים שמיועדים לילדים ומכילים המון סוכר, והם מבחינתי קטסטרופה. כדאי לקנות יוגורטים לבנים עם תוספות (במקום מעדני חלב ושוקולד, שהם לא יותר מסוכר עם סוכר‭,(‬ חטיפי אנרגיה, הרבה פירות וירקות בכל הצבעים, פירות יבשים, אגוזים וגרעינים, מוצרי עוף ובשר בלי חומרים משמרים, פירורי לחם שעברו טיגון מוקדם , שמן זית וקנולה, טחינה ואבוקדו‭."‬

 

כללים לבחירה נכונה

כנען מציע כללים שקל לזכור לבחירת מוצרים בסופר.

 

לבחירת מוצרים המכילים נתרן: "כמות הנתרן במאה גרם מוצר יכולה להיות עד פי שניים מכמות הקלוריות למאה גרם. מעבר לכך – זה רע לבריאות‭."‬

 

לבחירת מוצרים המכילים סוכר: "הסוכר צריך להופיע במקום השלישי ואילך ברשימת רכיבי המזון, כדי שנדע שהאחוז שלו מכלל הפחמימות פחות גבוה. כשהסוכר מופיע במקום הראשון או השני ברשימת הרכיבים, משמע שמדובר במוצר לא בריא‭."‬

 

לבחירת מוצרים המכילים שומן: "חובה להיזהר ולהימנע ככל האפשר משומן צמחי מוקשה‭."‬

 

כדי לא להשאיר אותנו עם ערמות של לאווים ותחושת חמיצות מקופחת, פתח לפנינו כנען, אב לשני ילדים, את המקרר המשפחתי בביתו: בקבוקוני יוגורט פרו־ביוטי, גבינה לבנה וקוטג' ‭5%‬ שומן, אבוקדו, סלמון, יוגורט כבשים, שלל פירות העונה ועלים ירוקים (עלי בייבי, בזיליקום טרי ועוד‭,(‬ מטבעות גבינת עזים, מוצרלה, אגוזים מכל הסוגים, יין, חלב ‭3%‬ שומן וביצים. בארונות מצאנו

 אורז מלא, קינואה, אטריות אורז, סימילאק, לחמית, במבה, חטיפי תפוח אפויים עם קינמון ואצבעות שוקולד "קינדר‭." ‬

 

פסטרמה ושאר נקניקים הם המוצרים היחידים שבאופן גורף ונחרץ לא נכנסים לבית משפחת כנען‭".‬זה מצפצף באלף נורות אדומות. לא ייאמן כמה דברים רעים יש במוצרים האלה – פוספטים, קמח, נתרן, מים, עמילן ובשר ירוד. אוקיי, אז הוציאו מהפסטרמה את המונוסודיום גלוטמט והיא הפכה מגרועה לגמרי לגרועה מאוד. עדיף לקנות חזה עוף מוכן בגריל ולחמם, אפילו בטוסטר, כשאין זמן לבשל. אני לא מצפה מכולם לחיות לפי עקרונות התזונה הטבעונית – אני כן ממליץ לכולם להשתדל, רוב הזמן לפחות, לאכול בריא עד כמה שאפשר. ואפשר‭." ‬

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
בייגלה. אפשר גם בלי מלח
צילום: ויז'ואל/פוטוס
גלידה. לבחור בין דלת שומן ודלת סוכר
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מומלצים