שתף קטע נבחר

כיצד מונעת ירידה במשקל את מחלת הסרטן

כולנו כבר שמענו כמה לא בריא להיות שמן. אבל מהצטברות מחקרים עולה עד כמה זה רע: ביותר ויותר מקרים נמצא קשר בין עלייה במשקל לשכיחות גבוהה של סוגי סרטן נפוצים. אז איך יכולים הפלפל האדום והגזר להרחיק אתכם מהמחלקה האונקולוגית

לפי דיווחים של המכון האמריקאי לחקר הסרטן, ניתן מדי שנה למנוע 4 מיליון מקרי סרטן חדשים ברחבי העולם רק באמצעות ירידה במשקל ושמירה על משקל תקין. מבין גורמי הסיכון השונים לחלות בסרטן, מעריכים היום שהגורם הגנטי (משפחתי) מהווה רק ‭10%‬ עד ‭.15%‬ יש גורמי סיכון אחרים שניתנים למניעה. מדובר בגורמים סביבתיים, שכוללים עלייה במשקל כתוצאה מאכילת כמות רבה של שומן מהחי, בעיקר בשר אדום, וכמות מועטה של ירקות ופירות, וכן חוסר בפעילות גופנית. מחקרים שבוצעו לאחרונה מצאו קשר בין רמות נמוכות של פעילות גופנית לבין הופעת סרטן השד, המעי הגס והחלחולת.

 

מנתונים עדכניים, שמתבססים על מאות מחקרים, נמצא שהשמנה היא גורם סיכון משמעותי לתחלואה בתריסר סוגי סרטן שונים, חלקם שכיחים למדי. מדובר בסרטן השד, הרחם, המעי הגס, הוושט, הקיבה, הכבד וכיס המרה, הלבלב, הערמונית, הכליות, בלוטת התריס, מיאלומה נפוצה (סרטן במוח העצם) ולימפומה (סרטן בלוטת הלימפה מסוג נון־ הודג'קין‭.(‬ כמו כן קיימים דיווחים על קשר בין השמנה לסרטן השחלות. בכל סוגי הסרטן האלה סיכויי ההחלמה נמוכים יותר בקרב אנשים שסובלים מעודף משקל בהשוואה לאלה שמשקלם תקין.


20% ממקרי המוות מסרטן בקרב נשים מיוחסים למשקל גבוה (אינדקס אופן) 

 

נתונים מעוררי דאגה

שיעורי התמותה מסרטן שמקורו בהשמנה דומים היום לשיעורי התמותה מסרטן שמקורו בעישון. השיעורים הללו עומדים לגדול בשנים הקרובות עקב העלייה התמידית במספר האנשים שסובלים מהשמנת יתר. הנה כמה נתונים מבהילים:

 

  • במאמר שפורסם בשבועון הרפואי היוקרתי 'ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין' נמצא שניתן לייחס לעלייה במשקל כ־‭20%‬ ממקרי המוות מסרטן בנשים ו־‭14%‬ ממקרי המוות מסרטן בגברים.

 

  • מחקר שפירסם לאחרונה העיתון המדעי 'קנסר' מצא ששיעור התמותה מסרטן הערמונית גבוה פי 2 בגברים שסובלים מהשמנת יתר בהשוואה לגברים במשקל תקין. ההבדלים האלה נמצאו בכל דרגות החומרה של סרטן הערמונית ובכל שיטות הטיפול.

 

  • בכמה מחקרים אחרים נמצא שכ־‭30%‬ ממקרי סרטן הכליות קשורים להשמנת יתר.

 

  • בנשים נמצא שעלייה של 8 ק"ג בממוצע מגיל 18 ועד גיל העמידה מכפילה פי 2 את הסיכון לחלות בסרטן השד שמופיע אחרי סיום המחזור החודשי. עלייה של כ־11 ק"ג בממוצע מעל למשקלן הת־ קין מעלה ב־‭60%‬ את הסיכון שלהן לחלות בסרטן הרחם, כיס המרה והכבד, ב־‭51%‬ את הסיכון לחלות בסרטן הוושט וב־‭34%‬ את הסיכון לחלות בסרטן הכליות.

 

  • בגברים נמצא שמשקל עודף של 12 ק"ג בממוצע מעלה את הסיכון לחלות בסרטן הוושט ב־‭,52%‬ בסרטן בלוטת התריס ב־‭33%‬ ובסרטן המעי הגס והכליות ב־‭.24%‬

 

  • לעומת זאת, במחקר ענק, שכלל יותר מ־100 אלף משתתפים, נמצא שירידה מכוונת של ‭9-1‬ ק"ג במשקל גרמה לירידה של עד ‭40%‬ בשיעורי התמותה מסרטן, בעיקר בקרב נשים.

 

התהליך ההרסני

תאי השומן לא מהווים רק מאגר של אנרגיה. יש להם גם תפקיד חשוב בבקרה של תהליכי חילוף החומרים, בתפקוד מערכת החיסון ובפיזיולוגיה של המערכת האנדוקרינית שאחראית על הפרשת ההורמונים. בהשפעה של רקמת השומן, כל המנגנונים האלה עלולים לגרום להופעת מחלת הסרטן.

 

עם העלייה במשקל מופיעה גדילה של תאי השומן (האדיפוציטים‭.(‬ התאים האלה מפרישים חומרים מתווכי דלקת וכמה גורמי קרישה, שיוצרים דלקת כרונית. כמו כן מופיעה בתוך רקמת השומן עלייה במספר כדוריות הדם הלבנות מסוג מקרו־ פאגים. אלה, יחד עם תאי השומן, גורמים לייצור עודף של מולקולות טרום דלקתיות. הנזקים האלה ואחרים גורמים להרס של תאים ובסופו של דבר להתפתחותם של גידולים סרטניים.

 

במקביל, דיכויה של מערכת החיסון על ידי מתווכי הדלקת האלה גורם לכך שבהמשך יופיעו גרורות מרוחקות של הגידול.

 

השמנה וסרטן השד והרחם

סרטן השד הוא הסרטן הנפוץ ביותר בנשים והוא גורם התמותה השני בשכיחותו בנשים בנות 40 עד ‭.55‬ קיימים מחקרים חדשים שמעידים על הקשר בין סרטן השד והרחם לעלייה במסת רקמת השומן בכל הגוף, ולא רק להצטברות השומן באזור הבטן כפי שסברו עד עתה.

 

אחרי הפסקת המחזור החודשי אצל נשים רקמת השומן היא המקור העיקרי לייצור אסטרוגן (ההורמון הנקבי‭.(‬ זה נעשה באמצעות תהליך ביוכימי שנקרא ארומטיזציה של הטסטוסטרון (ההורמון הזכרי‭.(‬ ארומטיזציה – על שם הארומטז, האנזים שגורם לייצור האסטרוגן הפעיל שמכונה אסטרדיול.

 

בנשים שכבר לא מקבלות את המחזור החודשי, רמת האסטרדיול בדם מושפעת בעיקר מגודל רקמת השומן בכל הגוף. רמה גבוהה של אסטרדיול מהווה גורם סיכון חשוב להופעת סרטן הרחם וסרטן השד, שהוא סרטן שרגיש לאסטרוגן, מכיוון שההורמון הזה מגיע באמצעות זרם הדם לרקמת השד ומעודד את התחלקותם של תאים שלא היו אמורים להתחלק.

 

יש עוד מנגנונים שבאמצעותם רקמת השומן בחלל הבטן עלולה לגרום להופעת הסוגים האלה של סרטן. בין השאר השומן גורם לעלייה ברמת האינסולין בדם ולעלייה ברמות של הורמונים כמו לפטין. לפטין הוא הורמון שמיוצר ברקמת השומן ומשתתף בבקרת התיאבון. הלפטין הוא גורם ישיר לגדילה של תאי סרטן השד וגם בעל השפעה עקי־ פה עליהם באמצעות גירוי של גורמים אחרים.

 

משקל עודף גם מקטין את שיעור הריפוי מסרטן השד ותורם להישנות של המחלה. לעיתים קרובות אבחון המחלה מתרחש מאוחר יותר בנשים שמנות והן מקבלות לפעמים מינון נמוך מדי של טיפול כימותרפי.

 

השמנה וסרטן הערמונית

מבין מחלות הסרטן בגברים, סרטן הערמונית הוא גורם המוות השני בשכיחותו. במחקרים נמצא קשר בין השמנה להופעת דלקת כרונית בערמונית. הדלקת הכרונית הזו גורמת לייצור של כלי דם חד־ שים בערמונית, לגדילה מואצת של תאי הערמונית ולהרס המבנה התקין שלה.

 

בכמה מחקרים הוכח שרמות גבוהות בדם של ההורמון לפטין מגבירות את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית בגברים עם הצטברות של שומן עודף בבטן.

 

עוד ידוע שאצל אנשים שמנים עולה הייצור של ‭,IGF‬ גורם גדילה דמוי אינסולין. זהו חלבון שתפקידו לבקר תהליכים ביוכימיים בתאים ברקמות שונות, ביניהן רקמות השד, הערמונית והמעי הגס. בכמה מחקרים נמצא שרמות גבוהות של IGF מע־ לות את הסיכון לחלות בסרטן באיברים האלה.

 

השמנה וסרטן המעי הגס

אחד מתוך 15 איש יחלה בסרטן הזה. ידוע על הקשר בין דלקת כרונית (אולסרטיב קוליטיס) והצטברות של פוליפים במעי הגס לבין הופעת סרטן של המעי הגס. הפוליפים האלה נגרמים משגשוג של תאים במעי. באנשים עם בעיה של משקל יתר קיימים כמה גורמים בתוך המעי שמאיצים את התהוותם של הפוליפים. החומרים האלה מאיצים את ייצורם של כלי הדם במקום, והתוצאה – שגשוג של תאי רירית המעי והאטת תהליך המוות הטבעי של התאים.

 

בכמה מחקרים נמצא ששימוש קבוע בתרופות נוגדות דלקת כמו אספירין וצריכה גבוהה של חומצות שומן לא רוויות מסוג אומגה ‭,3‬ שהינן בעלות השפעה נוגדת דלקת, מפחיתים את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס.

 

השמנה וסרטן הוושט

הסרטן הזה שכיח פי 16 באנשים שמנים בהשוואה לרזים. אחת הסיבות היא שעודף משקל הוא אחד הגורמים השכיחים למעבר אוכל מהקיבה חזרה לוושט (רפלוקס גסטרו אזופגלי‭,(‬ והתהליך הזה מהווה גורם סיכון לסרטן הוושט.

 

אז מה עושים?

פרט לביצוע בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן השד, סרטן המעי הגס וסרטן הערמונית, שמומלצות לאוכלוסייה כולה בגילים המתאימים, צריך כמובן לשמור על משקל תקין ועל אורח חיים בריא.


אחד הבסיסים לשמירה על המשקל ולאורח חיים בריא. סל ירקות

 

לגבי התזונה, בגדול ההמלצות הן להכפיל את צריכת הירקות ולהפחית בחצי את צריכת הפחמימות הפשוטות (המתוקים‭.(‬ המכון האמריקאי לחקר הסרטן הוציא לאחרונה המלצות שלפיהן נשים צריכות לאכול שבע מנות ירק או פרי ביום, וגברים – תשע מנות. מנה מחושבת כ־100 גרם פרי או ירק, או כמחצית כוס של פרי, כוס שלמה של ירקות טריים או מחצית כוס של ירקות מבושלים.

 

אם צורכים חמש מנות ביום כבר מגיעים לצריכה המומלצת של סיבים תזונתיים. אם צריך להוסיף סיבים, אפשר לעשות את זה באמצעות צריכת דגנים וחיטה מלאה.

 

יש לכלול בתזונה פירות וירקות שעשירים בפיטוכימיקלים, שהם בעלי פעילות נוגדת חמצון ואנטי דלקתית ועשויים להיות חשובים במניעת סרטן. הפיטוכימיקלים אופייניים לפרי או לירק מסוים ומעניקים לו בין השאר את צבעו האופייני.

 

הוכח עד עתה בכמה מחקרים, רובם על בעלי חיים, שהפיטוכימיקלים עשויים למנוע שגשוג של תאים סרטניים וכן לעכב תהליכים דלקתיים שתורמים להופעת מחלת הסרטן.

 

הנה רשימה של הפיטוכימיקלים השונים ומח־ לות הסרטן שהם עשויים למנוע.

 

‭.1‬ לויקופן – אחראי לצבע האדום. נמצא בעגבניות ובאבטיח. עשוי לסייע במניעת סרטן השד והערמונית.

 

‭.2‬ לוטאין – אחראי לצבע ירוק־צהבהב. נמצא בתרד ובאבוקדו. עשוי למנוע את הופעת סרטן הערמונית.

 

‭.3‬ אנטוציאנין – אחראי לצבע אדום־סגול. נמצא ברימונים, בחמוציות, בתותים ובפירות יער. עשוי למנוע הופעת סרטן השד והערמונית.

 

‭.4‬ איזותיאוציאנט – אחראי לצבע הירוק. ברוקולי ונבטים עשירים בחומר הזה. בכמה מחקרים נמצא שהוא עשוי למנוע הופעת סרטן המעי הגס. ‭.5‬ אליל־סולפיד ‭SULFIDES)‬־‭– (ALLYL‬ צובע את הירק בגוון לבן ירקרק. נמצא בעיקר בשום. בניסויים במעבדה נמצא שהוא עשוי למנוע את הופעת סרטן הערמונית והשד.

 

‭.6‬ קטצין – נמצא בתה הירוק ומעניק לו את צבעו האופייני. הוא עשוי למנוע הופעת סרטן הקיבה והשד. כמו כן נמצא ששתיית תה ירוק עשויה להפחית כמה גורמי סיכון למחלות לב, ביניהם הפחתה בלחץ הדם הסיסטולי (המספר הגבוה במדידה) ובכולסטרול הרע ‭.(LDL)‬ מומלץ לצרוך עד שש כוסות של תה ירוק ביום. ׂ

 

‭.7‬ אלפא ובטא קרוטן – אחראי לצבע הכתום. נמצא בעיקר בגזר ובדלעת. הפיטוכימיקל הזה הוא נוגד חמצון וכנראה משתתף בתיקון ה־‭.DNA ‬‭.8‬ פלבנואידים – מעניקים לפרי את הצבע הכתום־צהוב ונמצאים בעיקר בפירות ההדר. החומרים האלה מסייעים בתהליכי תיקון של ה־‭.DNA‬

 

9. איזופלבנואידים – נמצאים בחלבון הסויה. עשוים למנוע הופעת סרטן הערמונית.

 

‭.10‬ קורקומין ופיפרין – נמצאים בתבלינים חריפים, בעיקר בקארי ובפלפל שחור. במחקרים בבעלי חיים נמצא שהם עשויים לסייע במניעת סרטן הריאות והערמונית. כשצורכים את שני התבלינים האלה ביחד רמת הקורקומין בדם עולה עוד יותר, כך ששילובם של שני התבלינים האלה יעיל יותר.

 

עדיין לא קיימות המלצות לכמויות הצריכה היומיות שמומלצות לגבי החומרים האלה.

 

בנוסף, מומלץ לאכול דגים, ובעיקר דגי הים הצפוני כמו סלמון ומקרל שדלים בשומן ועשירים באומגה ‭.3‬ ניתן לצרוך את חומצות השומן של האומגה 3 גם כתוסף של שמן דגים ‭3-1)‬ גרם ביום).

 

  • הכותב הוא רופא מומחה לרפואת המשפחה עם השתלמויות בהרזיה רפואית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השמנה מזיקה בשיעור הדומה לעישון
צילום: ויזו'אל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מומלצים