שתף קטע נבחר
צילום: ויז'ואלפוטוס

סוואזילנד: פינה אפריקנית שלא הכרתם

סוואזילנד נראית מודרנית יחסית למדינות מזרח אפריקה, אך מתחת למעטה הפסטורלי מסתתרת מדינה שתוחלת חיי תושביה היא מהנמוכות בעולם והמלך העומד בראשה מנהל שלטון מקומם ושנוי במחלוקת. עינב ברזני מספר למה בכל זאת כדאי לבקר בה

סוואזילנד נראית כמו אי קטן בתוך מדינת דרום אפריקה, שטחה 17 אלף קמ"ר (קטנה מישראל), חיים בה כמיליון תושבים והיא מוקפת בדרום אפריקה משלושה עברים וחולקת את הגבול הרביעי עם מוזמביק. מומלץ לעצור בה לטיול קצרצר בין מזרח אפריקה לחלקה הדרומי, ולבקר את הסלע השני בגודלו בעולם.

 

בני שבט הסוואזי חיים בממלכה הקטנה כבר מראשית המאה ה-19, לאחר שנמלטו מהתקפות שבט הזולו באזור מוזמביק שבמערב. בתחילה, היתה הממלכה שייכת לדרום אפריקה, בסוף המאה ה-19 עברה לחסות בריטניה וב-1968 קיבלה עצמאות מלאה.

 

סוואזילנד נראית מודרנית יחסית למדינות מזרח אפריקה. רוב המטיילים עוצרים בה ללילה אחד בלבד בדרכם ליוהנסבורג שבדרום אפריקה, אך מומלץ להקדיש לה קצת יותר מיום. זוהי ארץ הררית ברובה שהאקלים בה ממוזג ונוח, ותושביה ידועים ברוגע ובשלווה שלהם. עוברים בה מספר נהרות גדולים וישנה מודעות גדולה בקרב המקומיים ליתרונות בשימור חיי הבר בשמורותיה הקטנות.

 

למרות הרוגע, קשה לעכל את סיפורה של הממלכה הסוואזית. כ-40 אחוז מתושביה הבוגרים (שהם 20 אחוז מכלל התושבים) נושאים את הנגיף או חולים באיידס - זהו השיעור הגבוה ביותר בעולם. תוחלת החיים, מאידך, היא הנמוכה ביותר בעולם 33 שנים לנשים ו-32 לגברים בלבד. 40% מתושבי הממלכה מובטלים ו-70% מהעובדים מרוויחים כדולר אחד ליום.


למרות מצבם הקשה, ידועים התושבים בשלוותם (צילומים: עינב ברזני)

  

עמק גן העדן

עמק איזולוויני, המכונה בפי המקומיים "עמק גן עדן", שוכן בין מבבנה הבירה לעיר מאנזיני. זהו אזור מיושב בכפרים שניתן לערוך בין גבעותיו הירוקות מסלולי טיול בני יום אחד.

 

הכפר מנטנגה השוכן בעמק הוא כפר שנועד להעביר לתיירים המזדמנים למקום את התרבות והמורשת הסוואזית. בכפר מקבלים סיור מודרך העוסק בדרך החיים בכפר סוואזי אותנטי: החיים בכפר מתנהלים בבקתות כוורת מעוגלות הבנויות מחומרים טבעיים בלבד; הקש על הגג מוחלף כל שנתיים והשלד של הבקתה בנוי עץ. לבניית כל בקתה נדרשת עבודה של שמונה גברים מבני הכפר למשך שבועיים לטובת מסגרת העץ, ושמונה נשים מלקטות קש ובונות את הגג גם כן במשך שבועיים. רצפת הבקתה נבנית בשלב האחרון והיא חלקה ונראית כמן פוליש מבריק העשוי מצואת פרות.


בונים את הבקתה - העבודות נמשכות חודש ימים

 

בכפר קיימת הפרדה בין גברים לנשים. ראש הכפר הוא בעל המעמד העליון ומשמש כשופט-פוסק בכפר. לכל גבר מותר לשאת כמה נשים שיחפוץ בתנאי שיש לו מספיק כסף לפרנס אותן. כמו כן, ישנו תשלום קבוע למשפחת הכלה, באם זו בתולה מדובר ב-17 פרות, אם אינה בתולה, הנושא נתון למיקוח...

 

כך, למשל, הוסבר לי שבשנת 2002 בחר לו המלך נערה בת 18 שתהיה לו לאשתו העשירית. אמה של הנערה פנתה לבית המשפט בניסיון להציל את בתה, בתואנה שזו נלקחה בניגוד לרצונה, אולם נציגי המלך טענו כי זאת זכותו של המלך כל עוד הונו מאפשר לו לכלכל אישה נוספת והתביעה נדחתה.

 

ריקודי מלחמה וריקודי שמחות (חתונות) תופסים חלק חשוב במסורת הסוואזית, ובמסגרת ביקורנו בכפר זכינו להופעת ריקודים אותנטיים של בנות ובני הכפר הלבושים בתלבושת המסורתיות. בין השנים 1999-2002 הנהיג המלך מסוואטי טקס לבחירת כלה (עבורו), שבו נטלו חלק יותר מ-50 אלף בתולות חשופות חזה, שרקדו ריקוד מסורתי בשם "ריקוד קנה הסוף" לפני המלך, זאת בתקווה לקנות את ליבו ושישא אותן לאישה.


ריקודי מלחמה מסורתיים 

 

בקרבת הכפר ישנו מסלול קל וקצר לעבר מפלי מנטנגה, העובר בדרך הררית וירוקה ומסתיים בבריכת מים קרירה וטבעית תחת הזרם הקולח של המפלים. זו פינת חמד מרהיבה ומומלצת מחוץ לכפר הקטן.

 

במבבנה הבירה חיים 50 אלף תושבים, והעיר הקטנה נראית מערבית לכל דבר. היא ממוקמת במרכזו של עמק איזולוויני, וכדאי לסקור בה את המדרחוב ואת הרחוב הראשי - אליסטר מילר (על שם האירופאי הראשון שהתיישב באזור). שם גם תוכלו למצוא את לשכת התיירות המקומית ולקבל הסברים על טיולי יום מומלצים בעמק. אל מול מרכז הקניות בעיר ישנו שוק למכירת עבודות אמנות, פסלי אבן ופסלי עץ.

 

מהבירה ניתן להגיע בקלות בתחבורה ציבורית לעמק פיין, שם נמצאת מערכת סלעי ענק, שבמרכזה סלע שסיבבה (seebebe) - הסלע השני בגודלו בעולם. מדובר בסלע ענקי שנראה כפשוט לטיפוס, אך עלי להזהיר שהמראה נראה מתעתע במעט מלמטה, על כן מומלץ לנסות לטפס עליו בליווי מדריך, שכן הדרך למעלה לא ממש ברורה, והירידה מטה עלולה להיות מאוד מסוכנת (בייחוד לאחר יום גשום, מניסיון). האזור כולו נראה כאילו לקוח מספר ילדים על ענקים וגמדים, בו הענק פיזר חלוקי נחל ענקיים בעמק הירוק. אני ללא ספק הרגשתי כגמד קטן בין הסלעים. 


להרגיש כמו גמד בין סלעי הענק 

 

מעלליו של המלך מסוואטי השלישי

סוואזילנד היא המונרכיה האחרונה באפריקה. בראש הממלכה עומד המלך מסוואטי השלישי, בן 39, שעלה לשלטון כשהיה בן 18, והוא נשוי ללא פחות מ-13 נשים. המלך הצעיר עדיין לא הגיע להישגיו של  של אביו, סובהוזה, שנישא לכ-70 נשים ונולדו לו יותר מ-300 ילדים. מעלליו הרבים מספקים כותרות לתקשורת בקנה מידה עולמי.

 

מסוואטי השלישי הינו שליט שנוי במחלוקת המנהל אורח חיים מנותק לחלוטין ממצב נתיניו. למרות העוני הקשה של בני עמו, הונו מוערך כיום בכ-200 מיליון דולר (כולל השקעות ונדל"ן). הוא נחשב לבזבזן גדול שהוציא סכומים לא מבוטלים לבניית ארמונות לכל אחת מ-13 נשותיו. המלך נוהג במכונית פאר ששווייה כחצי מיליון דולר ובעבר אף ניסה לרכוש מטוס מנהלים חדשני בעלות של 45 מיליון דולר בתואנה כי זה יעזור בגיוס כספים למיגור מגיפת האיידס בממלכתו. תוכנית זו סוכלה בעקבות הפגנות המוניות ברחובות סוואזילנד, והטלת וטו של מדינות רבות ביניהן ארה"ב.


פינת חמד מומלצת. מפלי מנטנגה

 

בניסיון ילדותי משהו לעצור את התפשטות נגיף האיידס, הכריז המלך בשנת 2001 על "תקופת יובש" בה אסר על נשים לא נשואות לקיים יחסי מין, וחייב אותן לעטות גלימת צמר עליה נכתב "אל תיגע בי". שלא במפתיע, המלך השערורייתי היה הראשון להפר את החוק והיה עליו "לשלם קנס" של פרה בכל פעם ש"נכנע" ליצריו, לאחר 5 שנים המלך החליט לבטל את האיסור שהטיל ובטקס חגיגי הסירו 20 אלף נשים סוואזיות את הגלימות המקוריות.

 

סיפור מרתק נוסף הקשור לממלכה הסוואזית, הוא על אחד הנסיכים בהחליט לשלב מסגרת לימודיו באוניברסיטה ביוהנסבורג גם לימודי עברית. בתום לימודיו הוא התקרב ליהדות, עלה לארץ לירושלים, התגייר וכיום הוא חי בצפת כחרדי ליטאי מהשורה. המשפחה המלכותית ניתקה קשר עם הבן האובד למשך שנים ארוכות, ולאחרונה חודש הקשר לאחר ניתוק של שש עשרה שנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוגע ומסורת עם סיפור קשה בצידם
צילום: עינב ברזני
הריקודים הם חלק מהעניין
צילום: עינב ברזני
מומלצים